Hlavní obsah

Jak se starat o obuv v zimě

Novinky, Eva Dvořáková

Podzimní a zimní měsíce jsou povětšinou plné přeháněk, a to jak dešťových, tak sněhových, chodníky bývají při prvních mrazících ošetřené posypovou solí. Ani jedna z těchto věcí není jakkoli příznivá pro obuv. Její životnost ale můžete prodloužit pečlivou impregnací, která se většinou liší podle materiálu.

Foto: Profimedia.cz

O obuv je třeba pečovat i v zimě, aby vydržela ještě několik dalších sezón.

Článek

Péče o semiš není tak složitá

Jak se tedy o rozličné typy bot starat? Záleží na tom, jaký materiál nové kozačky nebo tenisky mají. Co se týče semiše, jde rozhodně o materiál, který se hojně využívá jak na nízkých, tak vysokých kozačkách. Je velmi elegantní a hodí se téměř na všechny příležitosti, samozřejmě v případě, že se správně nakombinuje. Ačkoli se mnoho lidí nákupu bot z broušené kůže vyhýbá, starost o ně není nijak složitá. Při správné péči mohou dokonce vydržet i několik sezón.

„První a nejdůležitější pravidlo péče o semišové boty je použití vhodného impregnačního prostředku. Semiš nemá rád vlhkost, takže je nejvhodnější použití vodotěsných přípravků. Impregnace zajistí, že bude materiál odolnější vůči skvrnám a přilnavosti špíny, a také ochrání barvy před vyblednutím,“ říká Veronika Sajdoková z CCC.

Kdy a jak impregnovat? První ošetření impregnačním sprejem byste měli provést hned, jak si boty přinesete z prodejny, případně den před prvním obutím. Opakovat byste jej měli tehdy, pokud se obuv zašpiní a vy ji budete muset očistit. Jenomže jak odstranit z bot nečistoty?

„Prachu a zaschlého bahna se zbavíme pomocí houbičky nebo kartáče se středně tvrdými štětinami. Mastné skvrny lze snadno odstranit směsí jedlé sody a mléka. Když směs na povrchu uschne, tak ji jednoduše odrolíme a zbytku se zbavíme hadříkem nebo hubkou, které lze v případě potřeby lehce navlhčit,“ radí Veronika Sajdoková.

Mokrou obuv nečistěte hned, počkejte, až uschne. Pozor, nikdy nedávejte semišovou obuv přímo na topení, nechte ji vyschnout na vzdušném místě při pokojové teplotě. Na běžnou údržbu obuvi seženete v prodejnách také speciální gumový kartáč nebo kartáč s měkkými štětinami.

Kůže aneb Hladká useň

Z hladké kůže je většina kozaček a polokozaček a jak je možné vidět v ulicích, rozhodně patří k jedněm z nejnošenějších materiálů vůbec. A to možná i proto, že starost o takovou obuv není nijak složitá.

Stejně jako u semiše i zde je důležité obuv před prvním použitím ošetřit. Tentokrát ne sprejem, nýbrž krémem, v ideálním případě pak voskem. Ten totiž prodlužuje životnost materiálů, povrch krásně vyleští, oživí barvu a účinně zabraňuje například tvorbě skvrn a usazování nečistot. Nakrémovanou botu je poté vhodné ošetřit impregnačním sprejem.

Pokud se vám přece jen na naimpregnované kožené kozačce objeví nějaká nečistota, zbavíte se jí měkkým suchým hadříkem. Jestliže se vám zdá, že boty ztrácejí barvu nebo snad neodolávají povětrnostním podmínkám podle vašich představ, opět je nakrémujte. Při častém nošení obuvi se hodí krémovat boty 1x za 1–2 týdny. Žádnou koženou obuv nikdy nesušte u radiátoru nebo přímo na něm. Obuv se může nenávratně poškodit.

Pozor, kůže má všeobecně tendenci vysychat (může i praskat), proto je péče o tyto boty velmi důležitá i tehdy, když je nenosíte.

Tenisky také vyžadují péči

Pokud vy nebo vaše ratolesti nedáte ani v zimě dopustit na volnočasovou obuv, vězte, že i té je potřeba věnovat speciální péči. „Obecně lze říct, že se tenisky v zimních měsících dají nosit, i když je zima, ale sucho. Naopak v nepřízni počasí, tedy když sněží nebo prší, bychom měli přemýšlet nad jinou alternativou,“ říká Thuy Nguyen, PR manažerka Queens. Podle ní je pro tento typ sportovní obuvi všeobecně nejhorší agresivně působící posypová sůl, která nenaimpregnovaný materiál může doslova „vyžrat“.

„V dnešní době se dají sehnat i speciální impregnace na sneakers, které jsou vhodné pro ty, kteří se tenisek nechtějí vzdát ani v nepříznivém počasí. Stejně jako u jiných typů bot ale platí, že impregnovat bychom měli ideálně hned před prvním obutím,“ doporučuje Thuy.

Pokud si z procházky městem domů na botě přinesete posypovou sůl a s ní související bílé mapy, tenisky zujte a okamžitě je očistěte vlažnou vodou a hadříkem. Boty pak nechte vyschnout a znovu ošetřete, buď speciálním sprejem či impregnací přímo na tenisky, anebo klasickou impregnací určenou pro materiál, z něhož jsou boty vyrobeny.

Syntetické materiály nezaměňujte s kůží

Boty ze syntetických materiálů, tedy především z napodobenin kůže, mezi které nejčastěji patří koženka, také potřebují péči. Nejčastěji se pro ně využívají impregnační přípravky ve spreji.

Pokud chcete koženkovým botám dopřát luxus a ošetřit je krémem na kůži, vězte, že je to úplně zbytečné. Kůže má na rozdíl od syntetiky velmi savé vlastnosti, což znamená, že se vám krém či olej namazaný na syntetický materiál nevsákne a péče se mine účinkem.

Naopak botu namastíte, ta pak bude více náchylná na usazování nečistot. Proto raději zůstaňte u spreje. Pokud budete pravidelně a pečlivě impregnovat, vaše nohy zůstanou v teple a suchu.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám