Hlavní obsah

Na mole v New Yorku se objevila dívka poleptaná kyselinou

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přehlídku newyorského Fashion weeku pro společnost FTL Moda otevřela i letos netradiční modelka. V minulých letech šlo například o dívku s Downovým syndromem, i tento rok byl symbol krásy opravdu netradiční. Na molo vstoupila dívka s velkými jizvami v obličeji. Indce, která byla poleptána kyselinou kvůli žárlivosti příbuzného, se tím splnil životní sen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dívka s tváří poleptanou kyselinou předváděla na Týdnu módy v New YorkuVideo: Reuters

 
Článek

Devatenáctileté Reshmě Quereshiové bylo sedmnáct let, když byla napadena a polita kyselinou. Tou ji poleptal její vlastní švagr, společně s dalšími dvěma muži. Kromě znetvořeného obličeje navíc přišla o oko.

V den napadení byla dívka společně se svou sestrou, která svého manžela opustila, když dále nesnesla týrání a mučení. Když byla svým mužem napadena, Reshma se jí snažila pomoci. Bohužel její zuřivý švagr napadl také ji.

Obě dívky pak muži zanechali v bolestech na silnici několik hodin, než je někdo objevil a zavolal pomoc.

Nejdivočejší sen

Na molo v New Yorku vkročila sebevědomá Reshma oděná do dlouhých šatů s ornamenty od indické návrhářky, na hlavě měla třpytivou korunku. Pro Dailymail dívka uvedla, že v životě nevyjela ze své rodné vlasti a že by ji rozhodně ani ve snu nenapadlo, že by se mohla vůbec někdy podívat do zahraničí nebo snad do New Yorku.

Když se dozvěděla, že pojede do Ameriky předvádět šaty, plakala. Na přehlídce řekla, že nemůže uvěřit tomu, že se takové pocty dostalo právě jí. „Jsem strašně šťastná,“ řekla Reshma.

„Účast na přehlídce je pro mne moc důležitá. A to proto, že existuje tolik přeživších dívek, které prožily totéž co já, a mohlo by jim to dodat alespoň trochu odvahy. Také by to mělo ukázat dalším lidem, že by ostatní neměli soudit podle toho, jak vypadají. Nikdy nesuďte knihu podle obalu, suďte každého stejnýma očima.“

Uvažovala o sebevraždě

Po operaci obličeje uvažovala o sebevraždě, zachránila ji ale organizace Make Love Not Scarf, která pomáhá obětem poznamenaným nejrůznějšími trestnými činy. Stala se tváří kampaně, kterou na sociálních sítích vidělo přes jeden milión lidí. I to Reshmě otevřelo dveře na přehlídková mola do New Yorku.

Indie má největší počet zaznamenaných kyselinových útoků na světě. Většinou ženy napadají zhrzení muži kvůli odmítnutí nebo poté, co je manželka kvůli týrání opustí. Jen zlomek těchto napadení je oznámen místním bezpečnostním orgánům kvůli strachu z odplaty na dalších členech rodiny.

„Lidé ale také nemají důvěru v policii a soudy,“ řekl ředitel londýnské charitativní organizace pro mezinárodní přeživší kyselinových útoků (ASTI) Jaf Shah. Dodal, že je nahlášeno asi 1500 útoků každý rok, ale skutečná cifra je mnohem vyšší.

Problém se ale netýká jen Indie, ale také zemí jako Afghánistán, Írán, Nigérie a Kolumbie. Podle ředitele organizace je zásadní prosadit zákon, který by omezoval volnou a snadnou dostupnost nebezpečných látek.

Jiná, ale krásná

Společnost FTL Moda sází na netradiční modelky. Cílem společnosti je zvyšovat diverzitu v módním průmyslu. Minulý rok otevírala přehlídku modelka s Downovým syndromem Madeline Stuartová, pravidelně se zde objevují i ženy na vozíčku či s amputací končetin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám