Hlavní obsah

Až když začala dělat práci, která ji zcela naplňovala, dočkala se vytouženého miminka

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmatřicetiletá Michaela Vaněčková z Olomouce s partnerem dlouho toužila po miminku, které stále nepřicházelo. V té době Michaela pracovala na soukromé vysoké škole jako prorektorka. Jednalo se o velmi zajímavou, ale časově i psychicky náročnou práci. Tvořením se snažila odreagovávat od starostí. Jednoho dne zkusila vyrábět domácí mýdla, která se setkala s úspěchem nejen v rodině, ale i u přátel a známých. Po důkladném zvážení tak Michaela dala výpověď v práci a začala v tomto oboru podnikat. Záhy přirozeně otěhotněla.

Foto: archív Michaely Vaněčkové

Dnes na vývoji nových produktů spolupracuje s odborníky.

Článek

Michaela hrála od čtyř let na klavír, její kariéra se tedy ubírala i tímto směrem. Po vystudování konzervatoře začala studovat muzikologii a zároveň pedagogickou fakultu, k tomu si přibrala ekonomickou specializaci. Studia zakončila doktorským stupněm. Poté začala přednášet na vysoké škole (PR, management) a po čtyřech letech se stala prorektorkou pro pedagogický a studijní proces. Tato práce ji sice bavila, ale zcela nenaplňovala. Navíc se jednalo o časově i psychicky velmi náročné povolání.

Jedna náročná situace střídala druhou a Michaela z toho začínala být unavená. Navíc s manželem už dlouho čekali na miminko, které nepřicházelo. Celkově tak přestávala být šťastná a spokojená.

Foto: archív Michaely Vaněčkové

Nejtěžší byl první krok, chvíli to zrálo, ale touha po vlastní firmě byla silnější.

V té době jednoho kreativního večera zkusila uvařit mýdlo, které se velmi povedlo. Druhý den při jeho krájení zjistila, že má zajímavou strukturu, a tak jej zkusila další večer uvařit znovu.

„Obvykle by po tom prvním večeru následovaly další tvořivé chvíle, ale s úplně jinými výrobky. Tentokrát to bylo jiné. Vařila jsem několik týdnů za sebou, až se mi doma nashromáždila hromada mýdlových kostek. Rozdala jsem je nejbližším jako dárek a s údivem sledovala oficiální objednávky a pochvaly, že se jim mýdlo líbí, krásně voní a pomáhá jim s kožními problémy,” vypráví paní Michaela.

Začala tak důkladně studovat účinky přírodního mýdla. Nad ingrediencemi a recepturami strávila mnoho nocí. Pročítala staré herbáře našich babiček a prababiček, sáhla také po informacích dochovaných z antických lázní a k tomu studovala odborné články popisující současné znalosti vztahující se k přírodním ingrediencím.

Foto: archív Michaely Vaněčkové

Paní Michaela se svou dcerou Elinkou

Zkoušela kombinovat různé suroviny přírodního charakteru a testovat svoje mýdlové experimenty na rodině.

Okruh nadšených uživatelů se stále rozšiřoval a jejich spokojenost jí dělala největší radost. Začala pociťovat, že nadšení spokojených uživatelů mýdel dělá dobře i jí.

Ve výrobě mýdel se našla

„Cítila jsem se užitečná a najednou jsem viděla, že mé tvoření k něčemu je, že to dělá radost a navíc pomáhá. A to mi při prorektorování chybělo. Bylo to tak silné, že mne nemohly zastavit ani rady lidí kolem mě, že z takové pozice se prostě neodchází,“ vypráví Michaela.

Dnes je za to ráda. Během práce na vysoké škole se naučila komunikovat a pracovat s lidmi, zvládnout prezentaci, řešit problémové situace, řídit projekty, ekonomicky myslet, což jí pomohlo zejména v začátcích podnikání.

„Nejtěžší byl první krok, chvíli to zrálo, ale touha po vlastní firmě byla silnější. Také jsem si slibovala, že změna přinese své ´ovoce´ a dočkáme se miminka. A ´odměna´ byla rychlejší, než jsem si myslela. Sehnala jsem provozovnu, vybavila ji, zajistila potřebná povolení a certifikace k výrobkům mé nové firmy Caltha a pustila se do všeho naplno. A ejhle, ukázalo se, že už nosím v bříšku malou Elinku. Smysluplnost mého plánu potvrdila i soutěž pro začínající podnikatele T-Mobile Rozjezdy, kde jsem zvítězila v regionálním kole v Olomouckém kraji, a tak - když teď držím v náručí naši čtyřměsíční Elinku – ničeho nelituji,“ dodává Michaela.

Foto: archív Michaely Vaněčkové

Své zkušenosti s výrobou přírodní kosmetiky a účinky přírodních složek začala předávat dál.

Dnes kromě 17 druhů mýdel vyrábí krémy, šampóny, balzámy na rty, antiperspiranty a své zkušenosti s výrobou přírodní kosmetiky a účinky přírodních složek začala předávat dál.

„Setkávání s lidmi se zájmem o přírodní kosmetiku mne nabíjí energií, ale i inspirací. Často mě totiž žádají o výrobu produktu s natolik specifickou funkcí, že mě to nutí si nastudovat nové informace, čímž se posouvám zase dál v mém vědění. Dnes na vývoji nových produktů spolupracuji s odborníky, a tak jsou výrobky kvalitativně podchyceny i specializovaným okem. Nejnovějším úspěchem je navázání spolupráce s několika penziony, kde se mohou jejich návštěvníci setkat s mými produkty na každém pokoji, a získání partnera pro exkluzivní zastoupení prodeje mých výrobků ve Švýcarsku,” uzavírá své vyprávění paní Michaela.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám