Hlavní obsah

Nová britská premiérka miluje módu, mnozí to vnímají jako její hendikep

Novinky, ema

Nová britská premiérka Theresa Mayová mezi lidmi vzbudila doslova pozdvižení. Nepostarala se o to ale svou povahou, nýbrž nejoblíbenějším módním doplňkem. Tím jsou výrazné boty, které jsou tím prvním, čeho si na šarmantní devětapadesátileté političce všichni všimnou.

Foto: Profimedia.cz

Červené lesklé lodičky málokdy získají tolik pozornosti.

Článek

Bývalá ministryně vnitra nahradila ve funkci Davida Camerona, který odstoupil poté, co si Britové odhlasovali odchod z Evropské unie.

Extravagantní módní styl nové premiérky zaujal celý svět. O její vášni k výrazným botám, která je pro dámu jejího postavení spíše nestandardní, se píše ve všech světových médiích.

Dcera anglikánského vikáře disponuje stovkami párů neobvyklých bot. Mezi nimi najdeme i lodičky, kterým se říká „kitten heels“, tedy boty na velmi nízkém podpatku, které zaručují maximální pohodlí.

Ale například i boty zdobené velkými, blyštivými barevnými kameny, kozačky nad kolena a dokonce i tenisky s britskou vlajkou či perforované mokasíny s malými hroty.

Foto: Profimedia.cz

Theresa Mayová jinak obléká konzervativní, elegantní kostýmky

Již dříve na sebe Theresa Mayová upoutala pozornost díky křiklavým sáčkům, která hrála nejrůznějšími vzory i barvami.

Ne všichni ale vnímají styl nové premiérky jako pozitivum. Podle standard.co.uk se někteří lidé nebojí posedlost Theresy Mayové nazvat zbytečností, jiní její obsesi výraznými botami považují za sexismus.

Foto: Profimedia.cz

Zvířecí motivy nejsou v botníku nové premiérky ničím neobvyklým

The Guardian se rozhodl zamyslet nad tím, zda je vůbec tak důležité řešit to, co nosí nová britská premiérka. Redaktorka serveru píše, že lidé přehlížejí jednu základní věc. A to, že premiérkou je žena, a že je zcela v pořádku, aby žena měla ráda módu.

V rozhovoru pro Radio4 dokonce Mayová přiznala, že je věrnou předplatitelkou módního časopisu Vogue, a že kdyby se měla rozhodnout, co si s sebou vzít na opuštěný ostrov, její oblíbený magazín by byl jasnou volbou.

Foto: Profimedia.cz

Leopardí motiv patří mezi nejčastější

Co se týče módního vkusu žen vysoce postavených v politice, dá se obrazně říci, že to „nikdy nebyla velká sláva“. Většina političek měla k módě složitý, místy až rozpačitý vztah.

Například Hillary Clintonové byla módními kritiky vytýkána přílišná uniformita jejích kostýmků. Angela Merkelová se pro změnu stala terčem vtípků, když graficky z pestrých barev jejích jednobarevných kostýmů sestavili vzorník barev podobný tomu, z jakého se člověk rozhoduje, jaký odstín bude slušet novému vybílenému obýváku.

Foto: Profimedia.cz

A opět leopardí vzor

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Vlevo leopardí kitten heels Theresy Mayové, vpravo pak obuv německé kancléřky Angely Merkelové

Na rozdíl od dvou výše jmenovaných dam má Mayová přístup k módě zcela odlišný. Módu využívá jako prostředek k potěšení, zejména i proto nosí kombinace a obuv, která jiným může připadat příliš odvážná, možná místy až troufalá.

Otázkou ovšem zůstává, zda zůstane momentálně zřejmě nejdiskutovanější Britka věrná svému módnímu podpisu, anebo ji tíha jejího nového postu a také velká vlna kritiky donutí šatník zkrotit a přetvořit jej na uniformní nudu.

Velmi to bude záležet zejména na osobních poradcích, zda si budou myslet, že britská premiérka vzbuzuje svým stylem příliš negativní pozornosti a emocí.

Foto: Profimedia.cz

Fotografové se zaměřují nejen na samotnou političku, ale i na její obuv

Foto: Andrew Yates, Reuters

Fotografie těchto bot obletěla celý svět

Foto: Profimedia.cz

Balerínky s pusinkami

Foto: Profimedia.cz

Perforované mokasíny s hroty

Anketa

Líbí se vám extravagantní styl nové britské premiérky?
Ano
96,3 %
Ne
3,7 %
Celkem hlasovalo 2607 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám