Hlavní obsah

Koktejly slaví své 210. narozeniny

Novinky, Dana Sokolová

Všichni milovníci míchaných nápojů slaví 13. května Mezinárodní den koktejlů. Před 210 lety se v americkém časopise The Balance objevila první zmínka o speciálním nápoji, z něhož se v konečném důsledku vyklubala bilance jednoho neúspěšného volebního kandidáta.

Foto: Profimedia.cz

Třináctý květen patří koktejlům.

Článek

Jeho prohlášení bylo přitom velmi prosté: „Ztráty – 720 grogů, 17 grogů z brandy, 32 gin slingů, 411 sklenek hořké, 25 cock tailů. Volby. Zisk – Žádný.“

O pár dní později, 13. května, se pak v magazínu objevila reakce v podobě definice míchaného nápoje: „Koktejl je stimulující nápoj složený z libovolného alkoholu, cukru, vody a hořkých bylin.“

Od té doby se sice ve světě koktejlů mnohé změnilo, nicméně tento den už bude navždy spojován s oslavou zrození míchaných nápojů.

Prožijte tedy i vy tento den ve slavnostním duchu. Inspiraci můžete nalézt v našich receptech, případně můžete vsadit na lahůdky od profesionálů, kteří u příležitosti tohoto výročí připravují ve svých barech speciální koktejlové menu.

Stane se tak např. v podnicích bar Prolog (Praha), Bugsy’s Bar (Praha), Cash Only Bar (Praha), Super Panda Circus (Brno), Bar, který neexistuje (Brno), Rotor (Brno), Broadway Coffee (Ostrava), Baltaci Cocktail Bar (Zlín), Academy Cafe Bar (Kroměříž), fklidu kavárna & bar (Krnov), Destiny bar (Třinec), Fifty fifty (Ostrava), Osa bar (Olomouc) a La Corse (Ostrava).

Apple D.E.W.
Suroviny: 50 ml Tullamore D.E.W., jablečný mošt, plátek citrónu
Vysokou sklenici naplňte ledem a přidejte do ní 50 ml Tullamore D.E.W. Dolijte jablečným moštem a ozdobte širším plátkem citrónu.Drink můžete zvýraznit přidáním kapky Angostury, jež mu přidá kořenitou příchuť jablečného koláče, což je překvapivá, ale velmi osvěžující kombinace.
Pipes and Dreams
Suroviny: Hennessy VS, švestkový Maker´s Mark, cukrový sirup a čokoládový bitters
Postup: Do sklenky s ledem postupně nalijeme všechny ingredience a jen zamícháme.Profesionální barmani tento drink podávají v kouřové karafě, která drinku dodá intenzivnější aroma.
Baileys Chocolatini
Suroviny:  75 ml Baileys Original Irish Cream, 25 ml Smirnoff vodky, čokoládový sirup, led
Postup: Nalijte do koktejlového shakeru Baileys a přidejte vodku. Poté přilijte čokoládový sirup. Vhoďte do shakeru ještě pár kostek ledu a vše dobře protřepejte, až bude tekutina hedvábně jemná. Drink nalijte do koktejlové sklenice a ozdobte hoblinkami čokolády. Nyní si můžete vychutnat svůj čokoládový sen.
Chocolat Luxe Mocha Martini
Suroviny: 50 ml Baileys Chocolat Luxe, 25 ml Smirnoff vodky, 25 ml espressa, led
Postup: Nalijte do koktejlového shakeru Baileys Chocolat Luxe, přidejte vodku, espresso a pár kostek ledu. Vše dokonale promíchejte do hladké jemné konzistence. Přelijte směs do koktejlové sklenice, ozdobte třemi kávovými zrníčky a vychutnejte si každý doušek.
Baileys White Russian
Suroviny: 50 ml Baileys Original Irish Cream, 25 ml Smirnoff vodky, 12,5 ml kávového likéru, 75 ml mléka, led
Postup: Do skleničky nasypte pár kostek ledu, přidejte postupně likér Baileys, vodku a kávový likér. Nakonec vše přelijte mlékem. Důkladně zamíchejte a ozdobte např. koktejlovou třešničkou. Vychutnejte si lahodnou sametovou chuť.
Green Pool
Suroviny: 2 kopečky citrónové zmrzliny, 2 cl crème de menthe, Bohemia sekt demi sec, 1 snítku máty peprné
Postup: Do koktejlové sklenky dejte zmrzlinu, rovnoměrně pokapejte créme de menthe a přelijte sektem. Dozdobte snítkou máty.
Koktejl plný vášně
Suroviny: 4 cl Pražské vodky, 3 cl bezového Moninu nebo sirupu, 1 cl limetkové šťávy, 6 cl čerstvé šťávy z růžového grapefruitu, Bohemia sekt rosé demi sec, jahody na ozdobu
Postup: Do sklenice postupně nalijte vodku, sirup, limetkovou a grapefruitovou šťávu a zalijte sektem rosé. Drink dozdobte jahodou a podávejte.
Koktejl Hugo
Suroviny: Bohemia sekt, bezinkový sirup monin, limetka, led
Postup: Do skleničky dejte kostky ledu, zalijete sektem, přidejte bezinkový sirup a trochu vymačkané limetky.
Koktejl Desátá
Suroviny: Bohemia Sekt Prestige brut, maliny
Postup: Do míchací sklenice vložte čtyři maliny a důkladně je rozmačkejte. Poté přilijte sekt a promíchejte lžící. Přelijte do štíhlé sklenice typu flétna, ozdobte čerstvými malinami a mátou. Pak už si jen vychutnejte jedinečný koktejl.
Jameson Ginger
Suroviny: 5 cl Jameson Irish Whiskey, 10 cl zázvorové limonády, citrón/limetka (případně pár tenkých plátků oloupaného zázvoru), led
Postup: Do sklenice na led dávkujte whisky, přidejte zázvorovou limonádu, promíchejte, na okraj sklenky zavěste dílek citrónu nebo limetky na případné dochucení. Na hladinu můžete (ale nemusíte) položit pár tenkých řezů zázvoru pro zvýšení aroma. Sláinte!
Jameson Select cocktail dle Jana Braniše z Bugsy´s Baru
Suroviny: 5 cl Jamesonu Select Reserve, 0,75 cl javorového sirupu, vymáčknout osminku limetky, 1 střik Jerry Thomas Bitters, sušená limetka a celá skořice na ozdobu
Postup: Whisky smícháme se sirupem, šťávou z limetky a střikem Jerry Thomas Bitterem. Nalijeme do sklenky, ozdobíme tyčinkou skořice a sušenou limetkou.
Kejwej Collins
Suroviny: 5 cl Pražské vodky, 2 cl čerstvé citrónové šťávy, 2 cl cukrového sirupu, půl na plátky rozřezaného kiwi na vrcholu optimální zralosti, 7UP
Postup: Ve skle šejkru Boston rozmačkejte plátky z poloviny oloupaného kiwi spolu s cukrovým sirupem a trochou drceného ledu. Přidejte drcený led do poloviny skla, vodku a citrónovou šťávu, promíchejte barovou lžičkou. Naplňte sklenice až téměř po okraj a přidejte 7UP. Ozdobte řezy kiwi.
Lonkero
Suroviny: Gin Greenall‘s a limonáda Thomas Henry Ultimate Grapefruit
Vysokou sklenici naplňte ledem, vlijte panáka ginu a dolijte sladkokyselou limonádou a tradiční drink Finů je na světě.
Pink Ink
Suroviny:  Gin Greenall‘s a třešňový tonic Thomas Henry Cherry Blossom
Vinnou sklenici naplňte do poloviny ledem, zalijte panákem ginu a promíchejte barovou lžící. Doplňte třešňovým tonikem.
Mattoni Rh+
Suroviny: 2 cl džusu Granini grep, 2 cl bitter sirupu, 2 cl Grenadiny, 2 cl citrónové šťávy, perlivá Mattoni na dolití, rozmarýn a plátek grepu na ozdobu
Postup: Ingredience smícháme v shakeru, dolijeme perlivou Mattoni a ozdobíme rozmarýnem a plátkem grepu.
N 11
Suroviny: 4 cl Absolut vodky, 6 cl grepového džusu, 2 cl Grenadiny
Postup: Připravíme si předchlazenou skleničku, do šejkru vložíme kostkový led a ingredience. Prošejkrujeme a scedíme do předem připraveného skla. Ozdobíme a podáváme.
Absolut Cocktail
Suroviny: 2 cl Absolut vodky, 2 cl Martini Rosso, 2 cl Amaretta, 2 cl Campari
Postup: Do skla si připravíme kostkový led, do míchací sklenice vložíme kostkový led a ingredience. Promícháme barovou lžičkou a scedíme přes sítko do předem připraveného skla. Ozdobíme a podáváme.
Ananasová chladivka (pro 10 lidí)
Suroviny: 10 pohárků citrónové zmrzliny, 120 g ananasu, 50 g třešní z kompotu, 0,6 dl Dynybyl Griotte, ¼ l sektu, ideální je Bohemia Sekt brut, 250 ml smetany ke šlehání
Postup: Ananas nakrájejte na kostičky a čtvrtinu dejte stranou. Zbytek zamíchejte do citrónové zmrzliny společně s vypeckovanými třešněmi. Dobře vychlazené pohárky na šerbet vypláchněte likérem Dynybyl Griotte a skleničky do poloviny naplňte zmrzlinou. Dolijte Bohemia Sektem brut a ozdobte šlehačkou a zbytkem ananasu.

Reklama

Výběr článků

Načítám