Hlavní obsah

Staré a nové strasti španělského krále Felipeho

Právo, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když král Felipe před dvěma lety nastupoval na trůn, sliboval Španělům, že vylepší pověst monarchie pošramocenou řadou skandálů na sklonku éry jeho otce a bývalého panovníka Juana Carlose. To se ale nedaří. Staré aféry doutnají ještě intenzivněji a nové přicházejí.

Foto: Profimedia.cz

Vrásky na králově čele způsobují i sympatie královny Letizie vůči rodinnému příteli podezřelému ze zpronevěry.

Článek

Nejčerstvější ránu pro vážnost království v očích veřejnosti přivodil únik informací z panamské firmy Monssac Fonseca, která pomáhala prominentům z celého světa ukrývat v jejich vlasti tučné sumy před zdaněním.

Na seznamu totiž figuruje i vévodkyně z Badajozu, Maria del Pilar, Felipeho teta a sestra Juana Carlose. Devětasedmdesátiletá vévodkyně patří k váženým osobnostem – je činná v řadě charitativních organizací a od roku 1996 do roku 2006 dokonce zastupovala Španělsko v Mezinárodním olympijském výboru. Jenže nyní přišla média s informací, že dlouhá léta tajila, že stojí v čele offshorové firmy v Panamě.

Do nepříjemného světla se královská rodina v Madridu dostává i kvůli údajným půldruhého roku starým textovým zprávám královny Letizie. V nich Felipeho manželka měla vyjádřit podporu svému známému, obchodníkovi Javieru Lópezovi, podezřelému ze zpronevěry.

Podle internetového deníku eldiario.es přitom Letizia měla použít zčásti i vulgární výrazy. „My víme, kdo jsi, a ty víš, kdo jsme my. Známe se, máme se rádi a respektujeme se. Všechno ostatní je…,“ následoval peprný výraz, pro nějž si Letizia raději vypůjčila francouzský překlad „merde“.

Foto: Profimedia.cz

K rodinnému štěstí Felipe a Letizie přispívají i dvě dcery

Letizia tak prý v říjnu 2014 – tedy v době, kdy už ji tři měsíce zdobil titul královny – rozhořčeně reagovala na odhalení listu El Mundo, podle nějž López patří ke skupině manažerů a členů dozorčích rad spořitelny Caja Madrid a nástupnického institutu Bankia, kteří měli používat kreditní karty obou bank s neomezeným limitem k soukromým potřebám. Škoda prý dosáhla dvanácti miliónů eur (325 mil. Kč). A proces je stále v běhu.

López v odpovědi slíbil Letizii, že napříště si bude počínat obezřetněji. „Žijeme ve velmi obtížné zemi, budu si dávat větší pozor,“ napsal v SMS. Nato se měl do komunikace krátce zapojit sám Felipe, když se Lópeze zeptal: „A jak?“

Historický proces na Mallorce

Mluvčí královského paláce mezitím agentuře AFP řekl, že Felipe a jeho starý známý López kvůli jeho potížím s justicí už nejsou přátelé. Ze zveřejněné komunikace podle mluvčího vyplývá, že král obchodníkovi „nevyjádřil výslovnou a přímou podporu“. Připustil ale, že v případě Letizie je tomu „jinak“ a že královna je v tomto ohledu „jednoznačnější“.

Stíny na slávu španělské monarchie mezitím začal naplno vrhat dlouho očekávaný soudní proces s královou sestrou a švagrem, princeznou Cristinou a jejím manželem Iňakim Urdangarinem, kteří jsou podezřelí z podílu na daňových podvodech a zpronevěry.

Jejich aféra vypukla před pěti lety, když se v tisku objevily informace, že Urdangarin, někdejší vrcholový házenkář, jako ředitel nadace Nóos, podporující sportovní projekty v Katalánsku, defraudoval veřejné peníze. V letech 2004 až 2006 prý využíval svého titulu vévody z Palmy k získávání kontraktů od regionálních vlád, na něž pak najímal spřízněné firmy. Příjmy přesouval do daňových rájů. Má jít údajně celkem o šest miliónů eur.

Samotný „odklon“ peněz se měl podle vyšetřovatelů odvíjet přes firmu, v níž Cristina figurovala s manželem jako spoluvlastník.

Foto: Profimedia.cz

Z daňových podvodů a zpronevěry je podezřely i Iňak Urdangarin, manžel Felipeho sestry Cristiny. Soudu musela ledascos vysvětlovat i sama Cristina.

V lednu začal v Palmě de Mallorca proces a Cristina se tak stala prvním členem královské rodiny od obnovení monarchie v roce 1975, který stanul před soudem.

Mnozí Španělé nevěřili, že k takové scéně někdy dojde, a ještě nedávno na to uzavírali sázky. „Justice ale prokázala, že je nezávislá a že nepřipustí jakékoli vměšování mocenských institucí,“ komentoval průlomovou událost list El País.

Cristině nepomohla argumentace jejího advokáta, že ani daňové úřady, ani stát stíhání princezny nežádají. Obvinění totiž nevznesl státní zástupce – ten ostatně taky požadoval zastavení stíhání Cristiny, ale protikorupční organizace Manos Limpias (Čisté ruce), což španělský trestní řád umožňuje.

Dřevěná židle pro princeznu

Cristina tak nakonec musela předstoupit před porotu a odpovídat z prosté dřevěné židle na otázky tří soudkyň. Proces, který má trvat do června, vzbudil mimořádný zájem. Obhájců celkem sedmnácti obžalovaných a novinářů je tolik, že by se nevešli do soudní budovy, líčení se proto odehrává v komplexu na předměstí Palmy, který se běžně používá ke školením státních úředníků.

Cristina jakoukoli vinu rozhodně odmítá s tím, že o financích firmy nic nevěděla a že se o ekonomické záležitosti rodiny staral manžel. Podpisy k účetním dokumentům prý připojovala automaticky, když ji o to manžel požádal.

„Plně jsem mu důvěřovala a jsem přesvědčená, že ani on se ničím neprovinil,“ řekla princezna, které hrozí až osm let vězení. Argumentovala také, že měla dost starostí se čtyřmi dětmi, tehdy ve věku dva až osm let, a že musela absolvovat řadu oficiálních akcí královské rodiny.

Foto: Profimedia.cz

Cristina se u soudu hájila, že se o finanční transakce manžela nezajímala, protože měla dost starostí s jejich čtyřmi dětmi.

Média komentovala vystoupení Cristiny před soudem slovy, že její výpovědi působily nastudovaným dojmem, ačkoli byla coby královské dítě od malička na veřejná prohlášení připravována. Tentokrát ale nebyl její hlas tak suverénní, byla z něj prý znát nervozita.

Kdysi Cristina patřila k nejoblíbenějším členům panovnické rodiny. Nyní se veřejnosti spíš vyhýbá. Už na sklonku vládnutí Juana Carlose se přestala objevovat na oficiálních akcích královského paláce a loni zašel distanc rodiny od Cristiny ještě dál. Bratr a král Felipe jí bez oficiálního vysvětlení odebral titul vévodkyně z Palmy, který získala před 19 lety od otce Juana Carlose u příležitosti sňatku s Urdangarinem.

Královský dvůr prý o všem věděl

K soudu bude muset Cristina už jen na jeho závěr – aby si vyslechla verdikt. V těchto týdnech soudkyně vyslýchají především svědky a znalce. Celá aféra ale mezitím nabrala novou dimenzi, když jeden z hlavních obžalovaných, bývalý obchodní partner Cristiny a docent ekonomie Diego Torres, vypověděl, že o všem věděl i královský dvůr, a dokonce i daňoví úředníci.

Torres doslova řekl, že jeho tajemník o transakcích nadace Nóos pravidelně informoval daňového poradce Juana Carlose i finanční úřad a že nikdy z jejich strany nevzešly žádné námitky. „Při tomto dvojím dohledu jsem nikdy nemohl předpokládat, že na našich obchodech něco není v pořádku,“ zdůraznil.

Felipe má tak s panováním evidentně větší starosti, než při nástupu na trůn očekával. A autorita monarchie se trhlin z éry Juana Carlose stále nemůže zbavit. Když král s rodinou nedávno přijel jako každý rok na velikonoční mši do katedrály v Palmě, vítal jej biskup Javier Salinas a podívat se přišla tisícovka místních lidí a turistů. Na rozdíl od dřívějších let ale poprvé chyběli představitelé regionální vlády.

Chodu království nepřispívá ani mimořádně obtížné hledání nové centrální vlády vzhledem k patovému výsledku prosincových parlamentních voleb. Felipe z tohoto důvodu odřekl historickou návštěvu Velké Británie, na niž jej i s Letizií pozvala královna Alžběta II.

Cesta se měla uskutečnit v první březnové dekádě s tím, že půjde o „mimořádně důležitou“ cestu. Mimořádně důležitou proto, že od poslední návštěvy španělského krále v Londýně uplynulo dlouhých třicet let a že na celkově dobré vztahy obou monarchií stále vrhá stín spor o Gibraltar.

Reklama

Výběr článků

Načítám