Hlavní obsah

Leonardo DiCaprio: Jsem přímo posedlý tématem globálního oteplování

Právo, Jana Rovenská

Potom, co za drama Revenant Zmrtvýchvstání dostal pátou nominaci na Oscara a nakonec ji i konečně proměnil na vytouženou zlatou sošku, Leonardo DiCaprio prozradil něco málo i ze svého soukromí.

Foto: CinemArt

V dobrodružném dramatu Revenant Zmrtvýchvstání v roli lovce Hugha Glasse překonal sám sebe.

Článek

Kromě slabosti pro dlouhonohé modelky je o něm totiž známo, že má rád děti, a tak otázka, jestli chce ve svých jednačtyřiceti založit rodinu, byla na místě.

„Ožením se, až nastane čas. Je pravda, že manželství nemůžete předpovídat ani naplánovat. Prostě až to přijde, tak to bude, a stejné je to i s dětmi, které bych měl přivést na tento svět. Když se to stane, stane se,“ odpověděl šalamounsky slavný starý mládenec.

V herecké profesi je totiž složité najít tu správnou ženu, a to i když jste jeden z nejznámějších lidí na Zemi. DiCaprio toho ale nelituje.

„Kdybych chtěl skončit s herectvím, mohl jsem to udělat už před lety. Miluju ale natáčení filmů. Jsem šťastný, že mohu dělat to, co mě baví a co stojí za všechny oběti v soukromém životě. Jsem především herec a v tomhle byznysu chci zůstat ještě hodně dlouho.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oscara pro nejlepší film má Spotlight, poprvé se dočkal DiCaprioVideo: Reuters

A co se Oscara týče? „Myslím, že po něm touží každý herec. Jistě to pomůže přivést ještě víc diváků na výborný film Revenant,“ konstatuje Leonardo.

Úplně jiná role

Zadostiučiněním mu doteď mohlo být, že Oscara ještě nedostala ani další hollywoodská esa, jako jsou Johnny Depp, Brad Pitt a Tom Cruise, což možná o něčem vypovídá.

Vtipně to komentoval jeden americký sloupkař, když napsal: „Možná si ti staříci v Akademii říkají: Vy mládenci máte všechno – dobře vypadáte, jste bohatí, máte krásné ženy. Je tedy aspoň jedna věc, kterou mít nemůžete. A tou je právě zlatá soška. Uvidíme, jestli jim to vyjde i letos.“ Nevyšlo...

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Šťastný Leonardo DiCaprio se svým prvním Oscarem

Leonardo má za sebou celou řadu složitých charakterních rolí, jen z těch posledních od geniálního Howarda Hughese v Letci přes záhadného Jaye Gatsbyho až po požitkářského Vlka z Wall Streetu Jordana Belforta.

Role Hugha Glasse ve filmu Revenant byla pro něho přesto zcela novou výzvou. „Dovedla mě až na pokraj fyzických sil, tak náročné natáčení jsem za víc než dvacet let u filmu nezažil. Byl jsem pohřbený v hrobě, brodil se po pás ve sněhu, nahatý v minus pěti stupních jsem skočil do ledové řeky a každý tento moment mě přivedl blíže k tomu, co prožíval sám Glass. Nejsilnějším motorem však byla vůle přežít a pomstít hanebnou smrt svého syna,“ přibližuje roli.

Dosud nezfilmovaná doba

Leonardo byl zvědavý na to, jak se režiséru Alejandru Inárritovi podaří ukázat dosud nezfilmovanou dobu ještě hluboko před kovboji a bandity. „Byla to nezmapovaná divočina a země nikoho téměř bez zákonů. A přivandrovalci z Evropy, ale i z východního pobřeží se s ní museli naučit žít, a Alejandro to natočil neuvěřitelným způsobem,“ chválí mexického umělce.

„Vezměte si téměř osudný střet s rozzuřenou samicí medvěda grizzlyho. V jeho pojetí divák přímo cítí její dech na Glassovi. Ten je na pokraji smrti a divák je tam s ním. To, co se mu podařilo, je nad všechno chápání.“

Upoutávka na film The Revenant

A režisér mu oplácí stejnou měrou: „Leo je nesmírně bystrý a výjimečný v tom, že mu neujde jediný detail. Je absolutně přirozený jak v reakcích, tak v pohybech, navíc do role vnesl vlastní velice hluboký osobní vztah k přírodě,“ tvrdí o herci, který je známý bojovník za životní prostředí.

Také když Leo přebíral za Glasse ocenění, prozradil, že jeden z hlavních důvodů, proč si vybral film Revenant, byla právě příroda.

„Ukazuje ji, jaká byla a jaká je dnes. Samé ničení půdy a hubení dalších kultur. Vzpomínám si, jak jsem už jako malý kluk byl smutný ze ztráty několika živočišných druhů, jako byla zebra kvaga, tasmánský tygr nebo pták dodo, což byl následek lidmi narušené přírody. Jsem přímo posedlý tématem globálního oteplování. Je čas jednat. Naše odpověď na klimatickou krizi v příštích letech nepochybně rozhodne o osudu lidstva a naší planety,“ řekl Leo, kterého právě generální tajemník OSN Pan Ki-mun jmenoval poslem míru Spojených národů s přednostním zaměřením na boj proti globálnímu oteplování.

Pro roli cokoli

Za léta u filmu si vybudoval pověst těžkého profesionála, který pro ztvárnění role udělá cokoli. O svých výjimečných hereckých kvalitách přesvědčil jak odborníky, tak diváky v řadě nezapomenutelných snímků hned v začátku své kariéry.

Ať už to bylo ztvárnění autistického chlapce ve filmu Co žere Gilberta Grapea (1993), jeho kovboj z westernu Rychlejší než smrt (1995), hrdina z Titaniku (1997) či dvojrole v Muži se železnou maskou (1998).

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Leonardo DiCaprio uprostřed davu pochodujících lidí v New Yorku

„Lidé si možná myslí, že bych mohl točit víc filmů, ale málokdo si uvědomí, kolik času věnuji právě tomu, abych si z nabízených možností vybral ty, které mi budou nejvíc sedět, a následně jejich studování,“ vysvětluje a jako příklad uvádí roli pašeráka diamantů z Krvavého diamantu (2006), za kterou dostal třetí nominaci na Oscara. A co opěvovaná oscarová Scorsesova gangsterka Skrytá identita z téhož roku?

Jméno po Leonardu da Vincim

„Pro to, abych v ní přijal roli, stačilo, když jsem si přečetl scénář. Koho nezajímá boj proti zločinu, který nám ztrpčuje život? Vždyť přece ať vyrůstáte kdekoli, v životě každý z nás zažije v nějaké podobě násilí. Já sám jsem ho poznal už jako malý. Žili jsme s matkou v západním Hollywoodu, kde bylo centrum drogových dealerů a prostitutek. Často jsem byl také pořádně zbit. Viděl jsem lidi souložit v parku, narkomany, jak si píchají drogu. Proto mi film o válce s organizovaným zločinem přišel záslužný,“ dodává.

Foto: Bontonfilm

Jonah Hill a Leonardo DiCaprio – vládci peněz ve filmu Vlk z Wall Street.

Potom, co se před měsícem rozešel s další, údajně třiadvacátou modelkou Kelly Rohrbachovou, která byla nejen krásná, ale měla i titul z elitní Georgetown University, zbývá tu stále jedna žena, která Lea neopouští. Je to jeho matka Irmelin, narozená v Německu. S tou žil od jednoho roku, kdy je opustil italský otec.

Víte, že…

V r. 1998 založil nadaci zaměřenou na ochranu životního prostředí.

V r. 2007 natočil dokument 11. hodina, který zkoumá, jak hazardujeme se svou planetou a co můžeme dělat, abychom to mohli ještě zvrátit.

Byla to ona, která, když s ním byla těhotná, ho ve Florencii pojmenovala po slavném Leonardovi da Vincim a dodnes ho pravidelně doprovází na slavností udělování cen.

Reklama

Související témata:

Související články

Julia Robertsová: Už dávno nejsem Pretty Woman

Po premiéře mysteriózního thrilleru Tajemství jejich očí přiznala oscarová herečka Julia Robertsová, že při natáčení chtěla udělat největší dojem na svého...

Výběr článků

Načítám