Hlavní obsah

Jak se starat o vlasy v zimních měsících

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se změnou počasí trpí nejen pokožka, ale i vlasy. Kvůli velkým změnám teplot a přechodům ze zimy do tepla a naopak se oslabuje jejich přirozená obranyschopnost. Proto bychom své kštici měly v chladných měsících věnovat zcela jinou péči, než na jaře a na podzim.

Foto: Profimedia.cz

Vlasy je potřeba v zimě hydratovat stejně pečlivě jako pokožku. I ony mají tendence se vysušovat, říkají odborníci.

Článek

Důležité je přizpůsobit péči o vlasy počasí. Během zimy mají vlasy tendenci být slabé, křehké, třepit se, elektrizovat, u někoho se mohou objevit i lupy a podrážděná pokožka hlavy. Pokud je ale podpoříte správnými přípravky, můžete se zimou oslabené a suché kštici vyhnout.

„Nemyjte vlasy příliš často, aby se pokožka nepřesušovala. Používejte raději vlažnou vodu a kvalitní přípravky. O jejich vhodnosti se poraďte se svým kadeřníkem,“ radí Pavlína Mačalová ze salonu Paulina.

Důležitá je hydratace i prevence

Důležitý je i postup - po každém mytí doporučuje odbornice bezoplachový kondicionér, který ochrání a obalí nejen vlas, ale hydratuje i vlasovou pokožku. Před aplikováním kondicionéru vlasy pořádně vysušte, nejlépe ručníkem. Proč? Vlasy absorbují tekutiny jako houba, tudíž čím sušší vlas bude, tím lépe a více přípravku přijme. A přípravky vám déle vydrží, protože spotřebujete menší množství.

Pokud vlasy žehlíte nebo kulmujete, nezapomeňte použít speciální přípravek pro tepelnou ochranu vlasů. Vyrábí se nejen ve formě spreje, ale i krému. Pokud se vám vlasy vysušují, vetřete do nich vlasový olejíček, nebo pravidelně aplikujte vyživující spreje a stylingové „mlhy”.

Foto: Archiv firem

Olejíčky a spreje

Elektrizování vlasů zkrotí zábaly a kúry

Proč vlasy elektrizují? „Poletování a elektrizování vlasů je v zimě častým problémem,” říká vlasový stylista značky Nivea Jan Těšík. „Je to dáno nižší vlhkostí vzduchu a kontaktem s oblečením, zejména pokud je ze syntetických materiálů. Zařaďte proto do péče alespoň jednou týdně vlasový zábal, který zafixuje ve vlasu potřebnou hydrataci.”

Vlasové kúry naneste do vlasů, nebo po aplikaci kondicionéru zabalte hlavu do nahřátého ručníku. Posílíte a znásobíte tak jeho účinek.

Foto: Archiv firem

Kondicionéry a masky

S nadměrně mastnými vlasy pomůže suchý šampon i správná péče

V zimě se často nosí nejrůznější pokrývky hlavy. I ty ale mohou na vlasech napáchat spoustu škody. Příliš obtáhlé čepice či barety nejenže účes „splácnou“, ale pokožka hlavy má tendenci se daleko snáze a rychleji začít mastit a potit.

„Doporučuji mít po ruce suchý šampón, který může být řešením v případě, že máte vlasy u kořínků mastné z nošení čepice,“ říká kadeřník Karel Zikmund ze salonu Oskar.

Pokud trpíte na nadměrně se mastící pokožku hlavy, zaměřte se více na správnou techniku mytí, vlasy myjte tak často, jak je třeba a vždy důkladně vypláchněte všechny zbytky kosmetiky.

Jan Těšík doporučuje nepoužívat nadměrné množství stylingových přípravků a aplikovat je spíš do konců než k pokožce hlavy. „V případě, že navíc máte mastný typ pokožky, nenoste příliš těsné pokrývky hlavy, a jak to jde, nechte hlavu ´dýchat´."

Foto: Archiv firem

Suché šampony

Zásady pro krásné vlasy v zimě

V zimě nikdy nevycházejte ven s mokrými vlasy. Ty mohou vlivem chladu a zimy popraskat, poškodit si tak můžete kořínky vlasů, které následkem toho začnou vypadávat.

„Vlasy vždy vysušte a pouze na stoprocentně suché vlasy následně nasaďte čepici. V opačném případě se může stát, že se pokožka hlavy zapaří a vlasy se polámou,” říká Těšík.

Důležité je také pravidelně zastřihovat konečky. Je to jednoduchá cesta k pevným, zdravým a hustým vlasům a předejdete tak roztřepeným koncům.

Ideální je návštěva kadeřníka jednou za dva až tři měsíce. Pokud necháte prodlevu delší, pravděpodobně bude potřeba odstřihnout víc centimetrů. Neostříhané konečky se roztřepují tak dlouho, dokud se jich úplně nezbavíte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám