Hlavní obsah

Jake Gyllenhaal: Došlo mi, že člověk nemůže mít všechno

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dalších dvou úspěšných snímcích letošního léta Jake Gyllenhaal (34) oznámil, že založil vlastní produkční společnost, a prohlásil: „Těším se, že budu točit a vyrábět filmy podle svých představ. Věřím, že budou úspěšné jak z hlediska uměleckého, tak finančně.“

Foto: Cinemart.cz

V napínavém Everestu si zahrál horského vůdce Scotta Fischera.

Článek

Populární Američan z města andělů se pro začátek svého podnikání spojil s nekonvenční společností Bold Films, se kterou udělal výborné zkušenosti při produkování napínavého krimidramatu Slídil (2014).

A protože oba nové fyzicky i psychicky náročné thrillery, Bojovník a Everest, jsou ve stejném duchu, lze předpokládat, že podobné budou i filmy, které sám zprodukuje a nejspíš i zrežíruje.

Právě proto, že jsem měl jednodušší herecký start, postavil jsem svou kariéru na nezávislých filmech, aby si nikdo nemohl myslet, že díky rodičům mohu točit samé hity.
Jake Gyllenhaal

Jakeův umělecký vývoj má logiku, zvlášť když přihlédneme k jeho rodokmenu. Stejně jako jeho starší sestra Maggie vyrostl v kultivované umělecké rodině, ve které liberální rodiče – filmový režisér a producent Stephen Gyllenhaal a scenáristka Naomi Fonerová – stavěli nad všechny hodnoty vzdělání a intelekt.

Snažil se od života v přepychu distancovat

Pravda je, že cestu na filmové plátno měl tak Jake daleko snazší než řada jeho hereckých vrstevníků. Navíc se narodil přímo v Hollywoodu, kam se rodiče odstěhovali z New Yorku za vzkvétající kariérou.

Okruh rodinných přátel tvořili umělci a političtí aktivisté, toto prostředí ho silně ovlivnilo. Od mládí se snažil distancovat od života v přepychu, ve kterém žila většina jeho spolužáků z prestižních škol, do kterých chodil se sestrou v Los Angeles.

Upoutávka tna film EverestVideo: CinemArt

Od jedenácti let hrál ve filmech svého otce, brzy si jeho nevšedního talentu všimli i další režiséři. První zlomová role přišla už v osmnácti v nezávislém filmu Říjnové nebe (1999), kde ztvárnil chudého chlapce, který se snaží vyhrát školní vědeckou soutěž a vyhnout se tak práci horníka.

Ve dvaceti letech mu další úspěch přinesl opět nezávislý snímek Donnie Darko (2001) a jeho role problematického teenagera postiženého formou paranoidní schizofrenie.

Od milostného příběhu mladého rančera a kovboje v dramatu Zkrocená hora (2005), kdy za roli Jacka Twista dostal v pětadvaceti nominaci na Oscara, si může role vybírat.

Foto: Reuters

Jake Gyllenhaal v nezapomenutelném snímku Zkrocená hora.

„Právě proto, že jsem měl jednodušší herecký start, postavil jsem svou kariéru na nezávislých filmech, aby si nikdo nemohl myslet, že díky rodičům mohu točit samé hity,“ směje se Jake a dodává:

„Právě při natáčení Zkrocené hory jsem zjistil, že mohu hrát hodně různé role. A vůbec nevadí, že si lidé o mně začali myslet, že jsem bisexuál.“

Fyzické proměny

Výjimkou v jeho kariéře byla snad jen dobrodružná fantasy Princ z Persie: Písky času, v níž ukázal, že je fyzicky víc než fit. To ostatně potvrdil i rolemi jak v Bojovníkovi, tak v Everestu.

Se svým tělem vůbec dovede podle znalců neuvěřitelné věci. Jeho fyzička v roli boxera v Bojovníkovi je v porovnání s na kost vyhublým sociopatem Lou Bloomem ve Slídilovi neuvěřitelná. Taková transformace je podle tvůrců úžasná.

Foto: H.C.E.

Slídil vydírá kolegyni na večeři.

Na ztvárnění postav má jistě vliv i jeho fyzicky náročný koníček. Ve volném čase se hodně věnuje boxu a říká: „Aby se z vás stal výborný bojovník, musíte boxu propadnout, a s herectvím je to totéž. I proto jsem se rozhodl pro natočení Bojovníka i Everestu. V tom prvním jsem si zkusil, co je to být skutečným boxerem, ve druhém jsem si prověřil síly ve strašné sněhové vichřici, ale nejen to. Pochopil jsem, proč mají lidé stále důvod cestovat tak daleko a zkoušet dobýt tuto magickou horu. I v tomto případě to ale znamená dojít až na vrchol,“ filozofuje čtyřiatřicetiletý herec.

Vynikající detektiv

Režiséři jsou Jakem nadšeni, zejména pak v rolích policistů a detektivů. „Je jako buldok – když se na někoho zaměří, už ho nepustí. K tomu uvnitř vařící se hněv, to vše dohromady z něho dělá výborného detektiva,“ říká Kanaďan Denis Villeneuve, který Jakea režíroval v krimithrilleru Zmizení (2013).

K tomuto hodnocení se přidává i režisér David Ayer, který s Jakem pracoval na roli statečného policisty v Patrole (2012).

Na otázku, jestli chce nadále hrát hlavně tyto role, Jake odpověděl: „Pokud dobře počítám, detektiv ve Zmizení je po Patrole teprve můj druhý muž zákona. Když se ale zblízka na obě postavy podíváte, zjistíte, že jsou zcela odlišné, byť je spojuje stejné povolání. Jinak myslím, že rejstřík mých rolí je hodně pestrý. Střídám jak žánry, tak režiséry.“

Na rozdíl od filmových úspěchů jich Jake tolik nemá při hledání stálé partnerky. Chodil s modelkami i se svými půvabnými kolegyněmi, jako byla Reese Witherspoonová, Natalie Portmanová či Kirsten Dunstová. Naposledy ho viděli i mimo natáčení s Rachel McAdamsovou, která s ním hraje v Bojovníkovi, či s Ruth Wilkinsonovou, kolegyní ze hry Souhvězdí na Broadwayi, on však tvrdí, že momentálně žádnou přítelkyni nemá.

Víte, že…

Poslední zprávy z Hollywoodu se zmiňují o tajné schůzce Jakea s pětadvacetiletou herečkou Dakotou Johnsonovou, půvabnou dcerou herců Melanie Griffithové a Dona Johnsona, známé z romantického dramatu Padesát odstínů šedi.

Jakeovo atypické příjmení je původem švédské, odkud rovněž pocházejí kořeny rodu Gyllenhaal.

„Došlo mi, že člověk nemůže mít všechno. Teď se mi ale natolik daří v kariéře, že to neřeším. Věnuji se kromě natáčení nové práci ve své produkční společnosti, v tom nacházím momentálně plné uspokojení,“ říká spokojený Jake Gyllenhaal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám