Hlavní obsah

Milonga - argentinské tango u nás

Právo, Zuzana Musálková

Poslední vlna argentinského tanga se dostala do Evropy i celého světa začátkem milénia. Celkem nenápadně, ale o to intenzivněji se vlila do tančíren i kaváren ve všemožných metropolích i menších městech. Komunity takzvaných tangueros jsou ve Francii, Británii, Německu, Austrálii, Koreji i u nás.

Foto: Monja Těšíková

Milongy se čas od času konají v pražské kavárně Lucerna.

Článek

Páry, které přijaly určitý životní styl, můžete potkat na Milongách, večerech věnovaných tanci, který vznikl na konci 19. století v Buenos Aires.

„Já jsem samouk,“ říká Petr Balla z Ostravy s tím, že se považuje spíše za nadšence, a skromně dodává, že za tři roky, co se argentinskému tangu věnuje, se toho tak moc nemohl naučit. Spolu s ostatními páry se pravidelně schází na praktických cvičeních a nepravidelně pořádají taneční večery.

„Je nás tady zatím málo, tak deset až patnáct párů, takže Milongu pořádáme jednou za měsíc.“

Stejně jako všude jinde se i v Ostravě dodržují víc než sto let stará pravidla, díky kterým dva lidé na opačném konci místnosti vstanou, potkají se uprostřed parketu a těsně se k sobě přimknou.

Tancujte se zavřenýma očima

Instruktoři argentinského tanga často vysvětlují, že scéna jako vystřižená z romantického filmu je jen domluvené chování, které má předejít trapným momentům a odmítnutí. Taneční partneři se hledají očním kontaktem. Muž vyzývá pohledem.

Foto: Monja Těšíková

Těsné držení v podání profesionálních tanečníků.

„Pokud žena sklopí oči a neopětuje pohled, musíte hledat dál.“ I tak se vám těžko stane, že zůstanete celý večer na ocet. „S jedním partnerem tancujete vždy čtyři skladby a pak je dobrým zvykem se vyměnit,“ dodává Balla.

Pár se potká a žena určí, jestli se bude tančit ve volném držení, nebo v těsném, tedy hrudníky nalepenými na sebe. V pevném objetí můžou dobré tanečnice klidně zavřít oči. Často to tak dělají, svým tělem reagují na partnerovu řeč těla.

V Ostravě se pravidelné kurzy teprve začnou pořádat. Taneční komunity fungují třeba i v Plzni, Českých Budějovicích nebo Jindřichově Hradci. V Brně otevřeli dvě taneční školy pro veřejnost, stejně tak je možné přihlásit se na kurzy v Praze.

V hlavním městě se Milongy pořádají každý večer v týdnu. V neděli třeba v kavárně Lucerna. Podle českých tangueros tam bývá poměrně plno a páry se na sebe docela mačkají.

Muž pak nejen vede partnerku, ale také dává pozor na to, aby dvojice do nikoho nenarazila. Takže pokud se dáma cítí opravdu jistá na kramflecích svých tanečních střevíčků, může klidně zavřít oči.

Reklama

Související témata:

Související články

Když akrobatické duo TeTy tančí ve vzduchu

Jedna mluví, druhá mlčí. Jedna skáče, druhá ji chytá. Pavla Rožníčková a Katka Klusáková jsou zcela rozdílné. Poprvé se potkaly na kurzu akrobacie, do které se...

Výběr článků

Načítám