Je celá řada potravin, jejichž charakteristiky se v ledničce změní – ztratí chuť, klesne jejich kvalita nebo rychleji zestárnou. Britský server kuchyňské dědictví nedávno vypočítal nejčastější omyly v uskladnění potravin v ledničce.

Určitě nedávejte do ledničky rajčata, ztratí tam svou chuť. Důvodem je působení chladného vzduchu, který zastavuje proces jejich dozrávání, a tím zabraňuje vzniku charakteristické chuti. Chlad také ničí buněčné membrány rajských jablíček, takže se jejich „maso“ stává moučnatým. Rajčata prostě patří do misky nebo do košíku v rohu kuchyně.

Máte rádi zdravou středomořskou kuchyni a často používáte čerstvou bazalku? Nevěřte, že v ledničce vydrží déle. Naopak ji tam zničíte, vtáhne do sebe pachy všeho, co máte uvnitř. Ve sklenici s vodou vydrží déle čerstvá. Na zimu, kdy neroste, si připravte malé dávky do mrazáku.

To platí o všech bylinkách. Nikoho by nenapadlo strkat květináč s mátou, rozmarýnem či petrželí do ledničky, proč bychom to proto měli dělat i se svazečky přinesenými z trhu? V mrazivém chladu bylinky ztratí chuť i vůni, ve sklenici s vodou nejen vydrží, ale ještě zkrásní kuchyňské prostředí.

Majonézové, jogurtové či smetanové přelivy na saláty by se v pokojové teplotě zkazily, pro ty si musíte v lednici místo vyhradit.

Také olivový olej je dnes běžnou surovinou pro přípravu pokrmů. Protože ho ale pokládáme za „lepší“ než běžné tuzemské oleje, bývá i ten uchováván v ledničce. Chyba! Při nízké teplotě ten skutečně panenský postupně kondenzuje a houstne, někdy až do konzistence másla. Je lepší schovat láhev do tmy někde u podlahy, kde je chladněji než v kuchyňské lince nad sporákem.

Brambory měly naše babičky vždycky ve sklepě, v chladu, tak my je teď dáváme do lednice, aby byly po ruce. Ale v lednici je větší zima než ve sklepě a bramborám neprospívá. Škrob, který je v nich obsažený, se při nízkých teplotách rychleji mění na sacharidy. V papírovém, ne neprodyšném plastovém sáčku, v temném a chladném koutě bytu vydrží překvapivě dlouho, a především se nebudou kazit.

Stejné je to s česnekem. V lednici časem zmoučnatí, a i když se to zdá nelogické, začne rašit. Mějte ho stejně jako brambory ve tmě a na chladném místě.

Vlhkost obsažená v cibuli v chladu ledničky zmírní její charakteristickou chuť a oblíbená přísada začne plesnivět. I cibule lépe vydrží na chladném a tmavém místě, ale pozor, neměla by se skladovat v blízkosti brambor. Esence, které obě potraviny vylučují, mají na tu druhou destruktivní vliv.

Zvykli jsme si na neustálou dostupnost exotického ovoce. Ani to ale do ledničky nepatří. Kvalita pomerančů, citrónů a limetek v chladu klesá, jsou přece z tropů či subtropů. Při pokojové teplotě zůstanou dlouho beze změny. Na misce nebo v košíku by ale neměly být příliš navrstveny, protože tlak, zejména u těžkých pomerančů a velkých citrónů, napomáhá vzniku plísně.

Oblíbené „hrušky“ avokáda jsou sice také plodem mohutného stromu, ale svou nutriční charakteristikou – obsahují řadu minerálů, vitamínů i tuků a jsou vysoce energetická – se spíše blíží ořechům. I s jejich vztahem k ledničce je to složitější.
Když si umíte vybrat v obchodě už zralé plody, mohou na pár dní do ledničky, ale ty, které ještě potřebují „dojít“, nechte při pokojové teplotě. V chladu se zrání zastaví.

Představa, že potraviny v ledničce déle vydrží čerstvé, panuje i o  chlebu. Dávat ho do lednice je velice rozšířená chyba. Vyschne tam a ztvrdne – to v lepším případě, v celofánovém sáčku, jak se prodává, začne po několika dnech plesnivět.

Babičky měly chlebovku, dřevěnou krabici s poklopem na kuchyňském stole, a chleba byl celé dny jako čerstvý. To platí i o tom současném, jestli nevydrží čtyři dny, není kvalitní. Jestli chceme mít doma „železnou zásobu“ chleba, jeho místo je v mrazáku. Ale nerozmrazovat v mikrovlnce ani v troubě – jen když roztaje pomalu, zachová si svoje vlastnosti.

Ilustrační foto

Ilustrační foto

FOTO: Jan Handrejch, Právo

Patříte ke gurmánům a dáváte přednost vlastní poctivé kávě před nadávkovanými patronami? A ve snaze zachovat aroma čerstvě umletých zrnek kávu skladujete v lednici? Nedělejte to, i v těsně uzavřeném sáčku káva stejně jako jiné potraviny vstřebá pachy dalších potravin.

V lednici si udrží své aroma i čerstvost jedině zmražená, tu pro denní spotřebu mějte na chladném místě a chraňte ji před světlem. Jen tak bude z vašeho šálku stoupat ta správná vůně.

Dobrý uzávěr, ne lednička je podmínkou pro prakticky věčné skladování medu. Při nízkých teplotách se urychluje jeho krystalizace, což sice medu neubere na „zdravosti“, ale manipulace s ním je obtížnější.

Nakládaná zelenina, různé exotické přílohy, jako indické čatní, mexická salsa či anglické pickles, většinou obsahují ocet, což je účinný konzervační prostředek. Proto není nutné chránit tato ochucovadla v ledničce. Ta jim sice neublíží, ale k zachování pronikavé chuti stačí uchovávat je na chladnějším místě a lednici vyhradit tomu, co tam skutečně patří.

Ani dipy a jim podobné grilovací namáčecí omáčky, jejichž hlavní surovinou je olej nebo ocet, není třeba skladovat ve větším chladu. Zato majonézové, jogurtové či smetanové přelivy na saláty by se v pokojové teplotě zkazily, pro ty si musíte v lednici místo vyhradit.

Zdá se vám, že kečup by se v teple zkazil? Nezkazí, však v restauracích rychlého občerstvení vám k hranolkům či hamburgeru podají malé sáčky s kečupem z volně položené krabičky, ne z lednice.

S klidným svědomím ho můžete nechat, i otevřený, na jídelním stole. I když bývá často „ošizený“ a místo samých rajčat je v něm i dost jablek nebo mrkve, základem je vždycky ocet. Ten každý kečup spolehlivě konzervuje.

A teď si běžte udělat místo v lednici.