Hlavní obsah

I koňská záda potřebují narovnat, říká osobní masérka koní

Právo, Zuzana Musálková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Párkrát se mi stalo, že kůň kopl a já jsem letěla, ale v drtivé většině případů klidně drží. Jsou to chytrá zvířata a vědí, že jim pomáhám,“ vysvětluje koňská fyzioterapeutka a chiropraktička Monika Plachá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Když si Monika před deseti lety splnila sen a pořídila si kobylku Larissu, ještě nevěděla, že tím vlastně odstartuje novou kariéru.

Článek

Sympatická brunetka vystudovala rehabilitaci na Karlově univerzitě a původně měla pomáhat od bolesti lidem, jenže si před deseti lety pořídila kobylku Larissu a zjistila, že i koně mají své neduhy a potřebují někdy pořádně narovnat. „Často jsem Larisse prosahávala záda, jestli ji něco nebolí,“ zavzpomíná čerstvá třicátnice.

„Koně byli vždycky můj sen.“ Monika se začala rychle zajímat, jak by se o čtyřnohá zvířata mohla starat profesionálně. „Studovat se dalo jedině v zahraničí. V roce 2010 jsem vyrazila na vzdělávací misi do Anglie. Kurz probíhal právě na téma koňské svaly.“

Koňský fyzioterapeut je populární

Dnes jezdí po celé republice i do okolních zemí, aby léčila svaly i klouby. Její pracovní pomůcky jsou auto a bedna, na které stojí, když potřebuje pořádně narovnat koňská záda.

„Nejčastější potíže jsou kvůli nesprávně padnoucímu sedlu. Spoustu si jich ale zvíře způsobí i samo nějakým neopatrným pohybem, třeba uklouznutím.“

Foto: Milan Malíček, Právo

I koně bolí občas záda a tak uvítají chiropraxi.

Monika si během několika let praxe vybudovala pověst i klientelu a má práci domluvenou na několik týdnů dopředu.

„V dnešní době je mezi koňákama populární mít vlastního fyzioterapeuta, lidé se na svého koně často dívají jako na člena rodiny a chtějí mu dopřát nadstandardní péči.“ Pořizovací cena zvířete je dnes poměrně nízká, proto je tenhle velký společník pro mnoho lidí dostupnější.

Monika ošetřuje i závodní koně. „To je druhá půlka mých klientů. U nás jde o poměrně nový obor, ale v zahraničí existuje v moderní podobě už tak sto let,“ vysvětluje a upozorňuje na to, že koně byli především užitková zvířata a potřebovali péči.

„Už čeští sedláci je po práci víchovali (otírání zvířete pomocí slámy – pozn. red.). Tím se zvíře vysušilo a prokrvily se mu svaly. Nejmenovalo se to masáž, postup byl jiný, ale nějaká péče tu byla odedávna.“

A jak je na tom se zdravím fyzioterapeutka? „Ze začátku ze mě byla taková ibalginová královna, prostě jsem si musela vzít prášek proti bolesti,“ směje se. „Teď mám z práce tenisové lokty a vždycky před jezdeckou sezónou, nebo i před Vánocemi, kdy všichni chtějí mít zkontrolované koně, je na mně fyzická práce, kterou dělám, znát.“

Reklama

Související témata:

Související články

Koně, kteří léčí

Jedni vidí v hipoterapii div ne zázrak, druzí zase módní humbuk, jehož účinky se přeceňují. Tato jízda na speciálně vycvičených koních není jedno ani druhé.

Výběr článků

Načítám