Hlavní obsah

Češi módu nepodceňují ani na letní dovolené

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co nejčastěji balíme do kufru na letní dovolenou? Samozřejmě záleží na druhu rekreace. Někteří lidé preferují poznávací zájezdy, jiní si lebedí u moře v hotelu s nepřetržitým přísunem jídla a pití. Jedno ale máme stejné. Většinou do kufru sbalíme více věcí, než pak reálně využijeme. Před dovolenou také rádi nakupujeme v letních výprodejích.

Foto: Profimedia.cz

Letní dovolené bývají ve znamení překotného balení. Spousta lidí přitom balí do kufru víc věcí, než je doopravdy potřeba.

Článek

„Za naprostý základ svého dovolenkového šatníku Češi považují trojici: tričko, kraťasy a plavky,“ říká Pavlína Louženská, marketingová manažerka Zoot. Ženy si přitom zakládají ještě na šatech a tílku, muži na ponožkách a letních botách, vyplynulo z výzkumu projektu Fashion report vedeným online obchodem Zoot a výzkumnou agenturou Perfect Crowd.

Český kufr na dovolenou obsahuje 7 kusů spodního prádla, šestery ponožky, pět triček, dvoje boty, dvě tílka, dvoje kalhoty, dvoje kraťasy, u žen dvoje šaty, dvoje plavky, jednu sukni, jednu mikinu.

Pouze polovina Čechů si balí vlastní tělovou kosmetiku, ovšem stejný počet lidí nezapomene na toaletní papír. U moře je pro 60 % dotázaných nepostradatelným společníkem také kniha.

Ponožky v sandálech nejsou výjimkou

Co se týče společenského oblečení, ženy balí večerní, společenské šaty, boty na podpatku, muži košili, kalhoty a každý pátý dokonce sako. Bohužel však každý pátý muž považuje za společenské kalhoty obyčejné džíny.

Co se týče volnočasové obuvi, muži volí sandále, ženy žabky. Podle očekávání si ponožky v sandálech, jakmile udeří vedra, neváhá obléknout každý desátý muž.

Plavky balí na dovolenou 63 % Čechů, ženám vydrží na 2 až 3 sezóny, mužům zhruba na 5 a více sezón. Se svou postavou v plavkách je nespokojeno 79 % žen.

Letní průvan v peněžence

Letní dovolená se ale hodně projevuje v našem chování, respektive v našich peněženkách. Utrácíme totiž za trika, tílka, sukně a další typické položky, které následně balíme do kufrů. Celkově přitom utratíme okolo tisícikoruny. Na dovolené za oblečení utratíme průměrně téměř 1500 korun. Je ale zajímavé, že muži utrácí více než ženy.

Ačkoliv z výzkumu vyplynulo, že většina lidí nakupuje hlavně před letní dovolenou, podle obchodníků je červenec spíše jeden z prodejně slabších měsíců. Způsobeno je to dovolenými, které lidé čerpají zejména na začátku léta.

„Letní zboží s výhodnější cenou si ale zákazníci kupují už od počátku měsíce června, kdy začínají letní výprodeje. Tehdy přijíždějí, aby si pořídili vše, počínaje zavazadly, přes plavky, sluneční brýle i krémy až po vzdušné večerní outfity,“ říká Petra Rysová, marketingová manažerka Fashion Arena Prague outletu.

Co ale doopravdy potřebujeme?

Mnoho lidí propadá při balení panice a sbalí si toho kolikrát daleko více, než doopravdy potřebují. Většinou jde o ženy, které se obávají, aby měly dostatek čistého oblečení a případně i společenský outfit na večer. Módní návrhářka Jaroslava Procházková ale nabádá, aby lidé mysleli na úspornost.

„Kufr na prázdniny je nutné sbalit úsporně a vzít jen to nejnutnější, což je samozřejmě nejtěžší. K moři je nezbytný dlouhý pléd a brýle, do hor pevné pohory a rafinovaný parfém. Jedno ale platí vždy. Pokaždé máme nadbytek věcí k nepoužití a zásadně nedostatek podstatného. Užívejte si krásné léto a zbytečnosti nechte tentokrát doma."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám