Hlavní obsah

Britský úřad znovu zakázal reklamu s nezdravě hubenou modelkou

Britský úřad dohlížející na dodržování pravidel reklamy (ASA) zakázal reklamní fotografii oděvní firmy Yves Saint Laurent, protože model této značky na ní předvádí „nezdravě vychrtlá” dívka.

Foto: repro Twitter Press Association

Úřad dohlížející na dodržování pravidel reklamy zakázal reklamu s příliš hubenou modelkou a označil ji jako nezodpovědnou.

Článek

Podle ASA je modelka na reklamním snímku, který otiskla britská mutace módního časopisu Elle, vyfocena tak, že jí příliš vyčnívají žebra a působí, že stehna má podobně silná jako kolena.

„Proto jsme došli k závěru, že modelka vypadá nezdravě a podvyživeně a že reklama je nezodpovědná," citují internetové portály britských médií rozhodnutí ASA. Podle úřadu firma Yves Saint Laurent naznačila, že s názorem, že dívka vypadá nezdravě, nesouhlasí, podrobněji se prý k záležitosti nevyjádřila.

Nejde o první případ, kdy ASA zasáhla proti reklamě, v níž se objevila podle ní nezdravě hubená modelka. Loni například nařídila oděvní firmě Urban Outfitters, aby ze svých internetových stránek stáhla fotografii, na níž byla spodní část ženského těla. Podle ASA měla modelka na snímku příliš velkou mezeru mezi stehny a stejně jako v současném případě stehna podobně silná jako kolena.

BBC připomíná, že podle oficiálních údajů se v Británii za poslední tři roky téměř zdvojnásobil počet mladých lidí, kteří byli hospitalizováni kvůli poruchám příjmu potravy.

Nebezpečný diktát ze světa módy

Jednou z nejznámějších ikon, která upozornila na nebezpečí anorexie, byla modelka Isabelle Carová. Na slavném plakátu Toscaniho pořízeném v jejích sedmadvaceti letech chtěla prý svým nahým tělem upozornit na reálnou podobu nemoci, která je ve většině případů způsobena stereotypy diktovanými módním světem.

Kampaň proti anorexii tehdy souzněla s aktuálními debatami v módních kruzích o výběru "ultraštíhlých" modelek na předváděcích molech. Šokující fotografie vyzáblé Isabelle měly varovat mladé dívky před smrtelným nebezpečím diet a diktátu módy.

Kontroverzní plakáty Toscaniho byly zakázány v několika zemích, Isabelle však přinesly slávu a popularitu. Přednášela, získala smlouvy jako modelka, napsala knihu o svém životě, vystupovala v televizních pořadech, popularizovala nebezpečí anorexie. Modelka podlehla zřejmě zápalu plic. Zemřela v Paříži 17. prosince 2010. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám