Netradiční menu pro ty, kteří chtějí ochutnat esenciální stravu, zařadila restaurace Lehká hlava na svůj jídelní lístek s trochou nadsázky. „Chtěl jsem hlavně rozproudit debatu o kvalitě toho, co jíme,“ tvrdí provozní Petr Škorpil, který stojí za nápadem umístit provokativní nabídku do jídelního lístku.

A jak jde oběd v podobě vůně na odbyt? „Na jídelníčku ho máme asi rok a čtvrt. Kombinaci esence mrkve a zázvoru jsem navrhl já, aby to dohromady dalo dobrý ‚salátek‘. Podáváme jej s aromalampičkou, aby se mohl pěkně rozvonět. Zatím jsme prodali celých 33 porcí,“ směje se.

„Nabídkou rostlinných silic jsem chtěl rozproudit debatu o tom, co vlastně jíme,“ říká Petr Škorpil, provozní restaurace Lehká hlava.

„Nabídkou rostlinných silic jsem chtěl rozproudit debatu o tom, co vlastně jíme,“ říká Petr Škorpil, provozní restaurace Lehká hlava.

FOTO: Petr Horník, Právo

„Lidé jej zkouší spíš ze zvědavosti,“ připouští Petr Škorpil. To ale podle něj není tak důležité. Zajímavější je upozornit na to, jak nezastupitelnou úlohu hrají v naší stravě a výživě rostlinné esence. Tyto silice, obsažené ve všech rostlinách, mají výrazné antibakteriální, antivirové, ale i další léčivé a výživné účinky.

„V průmyslově vyráběných potravinách se nevyskytují vůbec anebo jen v malém množství. Víme dobře, že nejen rajčatům, ale i jiné zelenině, ovoci a dalším potravinám z průmyslových skleníků a výroby chybí barva, chuť i vůně. A tím pádem i živiny a obrovská energie, která se z esence umí uvolnit. Zkuste si někdy z legrace kápnout pár kapek například do vody a sledujte ji. Každá se chová jinak a má vlastní temperament. Chemie nemůže nahradit sluníčko. Lidé se ale naštěstí čím dál více zamýšlejí nad tím, co a v jaké kvalitě jedí.“