Hlavní obsah

Nadměrné pocení nohou lidé příliš netolerují

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na chodidlech se nachází asi 250 tisíc potních žlázek, které vyprodukují až půl litru potu denně. Čím více se nohy potí, tím větší tendenci mají zapáchat. A není to způsobeno jen zapařením chodidla, ale i špatně zvoleným obutím. Tělesný zápach přitom výrazně ovlivňuje chování nejen postiženého člověka, ale i okolí.

Foto: Profimedia.cz

Tělesný pach výrazně ovlivňuje naše chování.

Článek

Pocení je pro tělo přirozená reakce, která pomáhá udržovat organismu přijatelnou teplotu a přitom se zároveň zbavovat škodlivých látek z těla. Nadměrné pocení a zvláště zapáchající pot ale může jedince značně omezovat. Lidé zápach jednoduše netolerují.

Což potvrzuje i nedávná studie, podle které je až čtvrtina žen schopná se kvůli zápachu nohou s partnerem rozejít. Tělesný pach totiž výrazně ovlivňuje naše chování, a to ať vychází od někoho jiného z okolí, či od nás samotných.

Je-li si jedinec vědom, že mu smrdí nohy, pak se snaží udělat cokoliv, aby tento zápach zamaskoval. Je nervózní a podrážděný, jelikož to vnímá jako svou slabost. Ještě horší situace nastává, pokud si toho jedinec není vědom a otravuje tak své nejbližší okolí. Cítit zápach nohou kolegy v zaměstnání není opravdu nic příjemného, zvláště pokud všichni společně sedíte v open space.

Jak se zápachem nohou bojovat

Roztoky, které se dnes používají k prevenci při zápachu nohou, jsou většinou založeny na bázi antiperspirantů nebo deodorantů. Dají se využít i krémy, které také pomáhají proti pocení.

Ale kromě používání těchto přípravků je důležité dodržovat důkladnou hygienu, nosit ponožky z přírodních materiálů a ideálně volit otevřenou a prodyšnou obuv.

„Pokud ale i v letním počasí musíte mít uzavřené boty, tak volte kvalitní koženou obuv, která dobře absorbuje pot. Boty ze syntetických látek nejsou vhodné. Syntetický materiál špatně zpracovává pot a v botách se pak mohou kromě nepříjemného pachu šířit také mikroby,“ vysvětluje Veronika Sajdoková z CCC.

Na absorbování potu jsou nejlepší bavlněné ponožky, které dopomohou k lepšímu provětrání pokožky, či funkční ponožky z vlněného Merina.

Stříbrný předmět v botě proti zápachu

„Vyrazíte-li ven bez ponožek, tak si boty vystříkejte sprejem s obsahem stříbra, po kterém vám nebudou v botách nepříjemně podkluzovat chodidla. Navíc nanočástice stříbra skvěle bojují proti tvorbě bakterií a nepříjemného pachu obuvi,“ dodává Veronika Sajdoková.

Někdy může pomoci i stříbrný předmět v botě. Pokud ho dáte do boty, tak aby vám nepřekážel při chůzi, za pár dní dokáže zápach v botě zneutralizovat.

K potlačení zápachu nohou také pomáhá omývat chodidla bylinnými odvary z dubové kůry, šalvěje, řepíku, mateřídoušky, bezu nebo z octa. Octem lze vymývat i boty. Někdo si boty vysypává jedlou sodou a před použitím sodou potře i nohy. Někomu pomáhá i tzv. chytrá houba či tea tree olej. Jedna kapka oleje denně pomůže zastavit šíření zápachu, ale vyplatí se používat jej pravidelně a důsledně.

Pomoci může i botox

Stále více lidí si nechává aplikovat na místa, kde dochází k nadměrnému pocení, botox, který pomáhá zastavit aktivaci potních žláz. Procedura stojí kolem osmi tisíc korun, zákrok je ale dočasný a zhruba po půl roce ho je nutné opakovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zvládat pocení při stresových situacích

Stres je vždy provázen řadou fyzických reakcí, například pocení se stává strašákem ještě dříve, než se objeví. Ostatně všichni jsme to zažili, stačí nějaká...

Výběr článků

Načítám