Hlavní obsah

Rooney Mara, nová Greta Garbo: Myslím, že lidi do mě nevidí

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Donedávna téměř neznámé Američance ze státu New York stačily tři roky na to, aby se dostala mezi herečky, o kterých dnes mluví celý Hollywood. Znalci ji označují za Gretu Garbo své generace. Osmadvacetiletá Rooney Mara se ale raději drží zpátky.

Foto: Profimedia.cz

Rooney Mara

Článek

„Já si tak úchvatná vůbec nepřipadám. Spíš si myslím, že lidi do mě nevidí, že je pro ně těžké se ve mně hned vyznat. Je to tím, jak se tvářím. Jsem špatná lhářka, takže i když nechci dávat najevo, že se mi něco nelíbí, obličej mi zkamení. Lidem se pak mohu zdát záhadná a fascinující, ode mě je to jen póza,“ vysvětluje Rooney.

Stejně reaguje na svou rychlou slávu. „V Hollywoodu se pořád objevují nové mladé herečky, na tom není nic objevného. Já ale neměřím svoje postavení podle toho, co si myslí ostatní. I když jsem tedy natočila několik filmů s úžasnými režiséry, jako je David Fincher a Steven Soderbergh, kteří mě považují za zjev hodný obdivu, já se tak nevnímám.“

„Takže kdyby se mnou jednoho dne nechtěl točit žádný z nich, aspoň to pro mě nebude zas tak obrovské překvapení,“ konstatuje Rooney, jinak absolventka newyorské univerzity, kde vystudovala psychologii a sociální politiku se zaměřením na neziskové organizace.

Doma ve mně vypěstovali hluboké sociální cítění, nutí mě to pomáhat jiným.

„Normální vysoká mě neuspokojovala. Tady mě zaujal kurz psaní o Africe. Dětští vojáci mě pak inspirovali k cestě na tento kontinent, kam jsem se přihlásila jako dobrovolnice. Skončila jsem v sirotčinci, v největším slumu v Kibeře poblíž Nairobi. Byla jsem v šoku, cítila jsem strašnou beznaděj. Byla to ale neuvěřitelná zkušenost. Právě tam jsem si vytvořila silné pouto s místními dětmi,“ vypráví Rooney, která pak na základě těchto prožitků v průběhu studia vytvořila neziskovou organizaci Faces of Kibera (Tváře Kibery).

Foto: Profimedia.cz

Rooney Mara

„Vím, že nemohu věci úplně změnit, mohu ale zajistit aspoň některým z nich lepší budoucnost. Doma ve mně vypěstovali hluboké sociální cítění, nutí mě to pomáhat jiným,“ prozrazuje Rooney, která vyrůstala se třemi sourozenci ve velké irsko-italské rodině.

A proč tedy film? „S maminkou a sestrou Kate jsme se často dívaly na staré filmy, Jih proti Severu s Clarkem Gablem a Vivien Leighovou jsme znaly nazpaměť. Pak začala hrát Kate a mně taky nedalo nezkusit to. Nemyslela jsem si, že něco dokážu, ale začalo mě to bavit,“ připouští.

Až do roku 2010 byla jejím nejvýraznějším počinem na filmovém plátně role v remaku slavného hororu Noční můra v Elm Street. Toho roku se ale setkala s režisérem Davidem Fincherem při natáčení filmu Social Network, kde hrála přítelkyni Marka Zuckerberga. Točila s ním jen pár dnů, ale zanechala v něm hluboký dojem.

Ukázna na film Vedlejší účinky (v kinech od 04.04.2013) Video: Bontonfilm CZ

Pak se režisér rozhodl pro filmovou adaptaci první části veleúspěšné trilogie Stiega Larssona Muži, kteří nenávidí ženy a spustil rozsáhlé hledání ideální Lisbeth, hlavní postavy románu. Když padlo jméno Rooney, Fincher chvíli pochyboval. Na konkurzu mu ale mladá herečka ukázala, že dokáže být úplně jiná, než jakou ji zná.

Navíc věděl, že když se pro roli rozhodla, je odhodlaná pro ni udělat cokoliv. Naučila se jezdit na skateboardu, zvládla základy kickboxu. Součástí přípravy byla i její cesta do Stockholmu, kde se po ní na chvíli slehla zem. Vylepšovala si přízvuk i znalost počítače, chodila do školy pro autistické děti a do centra pro sexuálně zneužité ženy. Obarvení vlasů, odbarvení obočí nebo piercing i na bradavkách pak už byly maličkosti.

Na roli se celkově připravovala skoro rok. Vynesla jí nominaci na Zlatý glóbus a na Oscara. „Lisbeth mi byla velice blízká. Sama jsem totiž byla taky složitější dítě. Dám příklad. Byly mi ani ne čtyři roky, kdy jsem se měla rozhodnout pro kostým na Halloween. Vymyslela jsem si, že půjdu za zmrzačenou Claru z dětských knížek o švýcarské holčičce Heidi. A protože Clara měla mít invalidní vozík, musela mě maminka ten večer na tom vozíku strkat.“

Z každého filmu jsem se strašně moc naučila, díky tomu se ze mě stává lepší herečka.

A co říká o své roli Emily ve Vedlejších účincích Stevena Soderbergha? „Je to mrazivý a promyšlený příběh o penězích a antidepresivech. Emily je mladá žena, která se utápí v příšerných depresích, může, ale také nemusí být tou, za kterou se vydává. Ve filmu chladnokrevně vraždím, jsou tam i erotické scény, to ale neřeším. Dělám to, co mi režisér řekne. Pakliže postava má být v záběru nahá, dává to smysl a věřím člověku, který je za kamerou, nemám s tím problém. Navíc si myslím, že lidské tělo není nic, za co by se měl člověk stydět.“

Foto: Falcon

V roli novináře Mikaela Blomkvista uvidíme Daniela Craiga, jako mladou hackerku pak herečku Rooney Maraovou.

Dveře v Hollywoodu má tedy už dokořán. Po zmíněném thrilleru natočila Rooney další tři filmy. Ještě letos se představí v komedii Her s Amy Adamsovou a Joaquinem Phoenixem, v dramatu s Caseym Affleckem a do třetice v hudebně-dramatickém snímku Terrence Malicka ve skvostné sestavě s první ligou – Ryanem Goslingem, Christianem Balem, Cate Blanchettovou, Natalií Portmanovou a Michaelem Fassbenderem. „Po ztvárnění čtyř zcela odlišných rolí si připadám lehce schizofrenní. Z každého filmu jsem se ale opravdu moc naučila, díky tomu se ze mě stává lepší herečka.“

V příštím roce čeká Rooney britské drama Brooklyn s Piercem Brosnanem a v roce 2015 by měla natočit druhé pokračování Larssonovy trilogie Dívka, která si hrála s ohněm. Teď si ale dá od filmování na chvíli volno, které vyplní další cestou do Afriky. „Jsem workoholik, zatím neumím moc odpočívat. Na práci se sirotky v Nairobi se moc těším. Myslím, že pro herce je dobré, když má nějakého bohulibého koníčka. Mně zatím naprosto naplňuje moje poslání v Africe.“

Reklama

Související témata:

Související články

Salma Hayeková: Můj život s miliardářem

Ve svých šestačtyřiceti stále okouzlující a bohatá Mexičanka Salma Hayeková už nějaký čas vyhrožuje, že s filmem končí. Její rozhodnutí na poslední chvíli...

Výběr článků

Načítám