Hlavní obsah

MDŽ uznává téměř polovina Čechů

Novinky, zun

Mezinárodní den žen (MDŽ) je významným svátkem pro téměř polovinu (49 %) Čechů. Na Slovensku je ale svátek žen dodržován mnohem více. Za významný tento den považuje až 68 % Slováků. Uvedl to průzkum banky Zuno.

Článek

Podle výzkumu se dá říci, že Češi a Slováci jsou ve vnímání MDŽ poměrně jedineční. Ačkoli se totiž jedná o nejdůležitější svátek žen ve střední Evropě, vztah ostatních zemí k němu je v posledních letech spíš vlažný.

Není asi překvapující, že pro mnoho lidí je právě MDŽ často důležitější než sv. Valentýn, který je vnímán více jako komerční svátek.

Při rozhodování o koupi nejvhodnějšího dárku jsou lidé v obou zemích velmi tradiční. “Češi svým polovičkám kupují květiny nebo je vezmou na večeři. Slováci preferují spíše čokoládu. Ale všichni víme, že záleží, na samotné myšlence, nikoli tolik na dárcích,” říká Alina Agurida, ředitelka marketingu a komunikace v Zuno.

Reklama

Související články

Mezinárodní Den žen se slaví již 100 let

Přestože si mnozí lidé MDŽ spojují výhradně s dobou komunismu, tento svátek má své kořeny v mnohem dřívější době a měl pomáhat v boji za práva žen a to...

Před sto lety byly ženy poprvé oslavovány

Pro některé socialistický svátek, nejedná se však o svátek uměle vytvořený minulým režimem, ale den, kdy si máme připomenout, že ženy mají být respektovány,...

Výběr článků

Načítám