Hlavní obsah

Diane Krugerová: Neexistuje papír, který vás donutí, abyste s někým zůstala

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na letošním Berlinale se talentovaná Němka předvedla v titulní roli historického filmu Sbohem, královno a zároveň v modelu, který na jaro/léto přinášejí nové kolekce světových návrhářů. Diane Krugerová bravurně zvládla obojí.

Diane Krugerová

 
Článek

„Hrát slavnou historickou postavu byl můj sen, je až neuvěřitelné, že se mi splnil. Vžít se do role Marie Antoinetty pro mě nebylo zas tak složité. Fascinovala mě už na škole, později jsem ji chápala ještě víc, když jsem jako Němka žila ve Francii,“ vysvětluje herečka.

„Když pomineme její urozenost, jsme vlastně stejného původu i věku, protože ve filmu jde o poslední výsek jejího života. Navíc ona byla dcera císařovny Marie Terezie, moje maminka se jmenuje také Marie Terezie. Jsem si jistá, že tato role si mě prostě našla,“ vysvětluje půvabná rodačka z vesničky Algermissen, která leží dvacet kilometrů jihovýchodně od Hannoveru.

Foto: Reuters

Filmem Sbohem, královno, kde hraje hlavní roli, zahajovala letošní Berlinale.

Na berlínském filmovém festivalu ukázala, že v sobě dodnes nezapře ani modelku, tou svou kariéru v Paříži v patnácti letech začínala.

„Díky dlouholetému přátelství s německým návrhářem Karlem Lagerfeldem, který si mě vzal pod křídla hned na mém začátku, jsem nikdy o modeling neztratila zájem a ráda se zapojím do kampaní, které udávají módu. Dnes tomu navíc dodám i jméno,“ směje se Diane, která je díky dokonalé znalosti tří jazyků celosvětovou mluvčí kosmetické firmy L’Oréal a ne náhodou tváří parfému Beauty (Kráska) návrháře Calvina Kleina.

Spolu s dalšími modelkami včetně naší Karoliny Kurkové předvedla na Berlinale poslední módní trend - kombinaci krátké sukně přes šaty. „Myslím, že je sofistikovanější než ten z devadesátých let, kdy se nosily sukně přes kalhoty, uvidíme, jak se ujme. Nevím, jak uspějí květinové šaty s pruhovanou sukní, variace, kterou jsem předvedla já od Dereka Lama, ale kreace od Valentina ze smetanové krajky a světle modré sukně byla velice efektní a ženská.“

Diane se ale také často zapojuje i do kampaní, které propagují méně známé produkty a značky. „Nemusíte mít jen šaty od slavných návrhářů a krášlit se krémy od Diora. Sama pocházím z nižší střední vrstvy a chci mít jistotu, že kvalitní výrobky, které zdůrazňují ženskou krásu, jsou dostupné všem.“

Diane mluví kromě němčiny perfektně francouzsky a anglicky. Má tak před řadou svých vrstevnic v herectví nespornou výhodu, proto jde taky z filmu do filmu. V rolích může střídat národnosti, akcenty i řeči, jak se komu zlíbí.

Foto: Spi-film

S exmanželem Guillaumem Canetem ve válečném snímku Šťastné a veselé.

Právě teď ji můžeme vidět v dobrodružném dramatu Speciální jednotka, kde hraje francouzskou novinářku, kterou unesl v Afghánistánu Tálibán.

V thrilleru Neznámý (2011) s Liamem Neesonem hrála bosenskou taxikářku, v Hanebných panchartech (2009) zase německou herečku, která jako špiónka pomáhá Britům, a dánskou sopranistku v dramatu z první světové války Šťastné a veselé (2005).

„Kvůli roli ve Speciální jednotce jsem zpovídala novináře, kteří ve válečné zóně byli a všechno viděli na vlastní oči. Rozdíl byl v tom, že se nenatáčelo v luxusních hollywoodských ateliérech, ale v drsném terénu Střední Asie, žili jsme v jurtách, a ne v hotelích. Upřímně řečeno, když jsem podepisovala smlouvu, nečekala jsem, že tam bude tak šílená zima a bude to tak náročné,“ přiznává.

„Vždycky jsem ale chtěla jako herečka natáčet jak hollywoodské, tak i nezávislé filmy, nikdy jsem nechtěla být zaškatulkovaná. Dává mi to možnost neustále na sobě pracovat, například mluvit bez přízvuku čistě anglicky v jedné roli a naopak v dalších mluvit ve všech různých dialektech,“ dodává.

Vždycky jsem chtěla jako herečka natáčet jak hollywoodské, tak i nezávislé filmy, nikdy jsem nechtěla být zaškatulkovaná.

Schopnost naučit se jakýkoli akcent pro Diane neznamená, že je dobrý imitátor. „Napodobím přátele, ale slavné kolegy ne. Jediného, koho umím imitovat, je můj krajan Karl Lagerfeld. Ten mluví stejně ve všech jazycích,“ směje se.

Diane byla sedm let vdaná za svou první lásku, talentovaného francouzského herce a režiséra Guillaumea Caneta. Od rozvodu v roce 2006 chodí už pět let s o dva roky mladším kanadským hercem Joshuou Jacksonem. Podruhé se vdávat nehodlá.

Foto: Profimedia.cz

S přítelem Joshuou Jacksonem by měla ráda dítě.

„Vdávala jsem se velmi mladá. Sedm let stačilo na to, abych se přesvědčila, že manželství pro mě není. Prostě na ně nevěřím. Neexistuje totiž papír, který vás donutí, abyste s někým zůstala,“ tvrdí rozhodně.

„Věřím ve věrnost a oddanost, kterou máte ve svém srdci. Určitě ale chci děti. Mám tři kmotřenky, se kterými se mám moc ráda, tak snad budu i dobrou matkou. Na děti jsem připravena. A Joshua také. Nezávislost našeho vztahu má jistý půvab, ale nepřeháníme to. Máme pravidlo, že i když každý natáčíme na jiném konci světa, každé tři neděle se vidíme,“ prozrazuje na závěr.

Reklama

Související témata:

Související články

Tomáš Matonoha: Rád bych si dal pauzu

V improvizovaných skečích je jako ryba ve vodě, rád se při nich nechá unést proudem mystifikace, jež ho občas strhne do vodopádu dost drsné recese. Třebaže si...

Lara Fabian: Lásku nemůžete vysvětlit

Lara Fabian zazpívá v pondělí v Praze. "Mými láskami ovšem jsou především Barbra Streisandová, Freddie Mercury a Maria Callasová. Neřeknu vám ale proč. Lásku...

Jiří Mádl: Doba letěla a já s ní...

Před osmi lety zazářil jako „ten menší“ ve Snowboarďácích a jeho hvězda vylétla okamžitě vzhůru. Od té doby točí několik filmů ročně a poprvé je podepsán...

Výběr článků

Načítám