Hlavní obsah

Jodie Fosterová: Nechci platit jiným, aby za mě žili můj život

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nominaci na svůj třetí Zlatý glóbus za film Romana Polanského Bůh masakru letos neproměnila. Přesto však dvakrát oscarová Jodie Fosterová znovu potvrdila, že je nejen velká herečka, ale i opravdová dáma.

Jodie Fosterová

 
Článek

Při slavnostním večeru Jodie, která si celá léta úzkostlivě chránila své soukromí, přijala opovážlivé poznámky na svou sexuální orientaci od moderátora Rickyho Gervaise s úsměvem a noblesou sobě vlastní. Když k jejímu loňskému filmu Bobr s Melem Gibsonem poznamenal, že jejího „bobra“ neviděl nejen on, ale ani žádný z jeho kamarádů, přesto však nemusí být špatný, Jodie zvedla oba palce a zasmála se. Křest ohněm přežili i její dva synové – už třináctiletý Charlie a desetiletý Kid, které po dlouhé době představila veřejnosti.

Foto: Profimedia.cz

Podle znalců patří nejen mezi nejúspěšnější, ale i nejinteligentnější herečky z Hollywoodu.

„Jsem u filmu víc než čtyřicet let. Je to dlouhá doba, ve které jsem něco dokázala, už se nemusím bát, že by cokoli mohlo ohrozit mou skvělou kariéru,“ dodala pak devětačtyřicetiletá půvabná rodačka z Los Angeles. Svůj první film natočila v osmi letech. Do roku 1976, kdy se představila ve slavném Taxikáři, měla za sebou už patnáct filmů a seriálů.

Díky Taxikáři se stala ve čtrnácti letech přes noc slavnou, kluby jejích fanoušků v USA rostly jako houby po dešti. Jeden z nich, John Hinckley, si v roce 1981 před washingtonským hotelem Holliday Inn počkal na tehdejšího prezidenta USA Ronalda Reagana a postřelil ho. Když pak před soudem uvedl, že chtěl svým činem získat obdiv Jodie, stín atentátu padl i na ni. Hluboce to s ní otřáslo. Později přiznala, že to byla nejvážnější krize jejího života. Tehdy nebyla daleko od toho, aby se navždy zřekla herecké dráhy.

Foto: Profimedia.cz

Letos na snímku se starším synem Charliem a novou, zatím nejmenovanou kamarádkou.

Od té doby se Jodie uzavřela a své soukromí pečlivě chránila. Přiznala také, že je nejšťastnější, když ji lidé nechávají na pokoji. Když se v Hollywoodu dozvěděli, že bude matkou, byla to senzace.

Kolovaly totiž zvěsti, že má muže jen jako kamarády a už léta žije s filmovou producentkou, o devět let starší Cydney Bernardovou, kterou poznala v roce 1992 při natáčení snímku Návrat Sommersbyho. Jodie to nechala bez komentáře a nikdy nezveřejnila, kdo je otcem jejích dětí, ani to, zda se nechala uměle oplodnit.

Nikdo se jí asi nemůže divit. Na muže kolem sebe opravdu neměla štěstí. Svého otce, pilota Luciana, nepoznala. Opustil matku Brandy, publicistku, a její tři děti Cindy, Connie a Buddyho pár měsíců předtím, než se nejmladší Jodie narodila. „Můj otec nechal matku, když byla se mnou těhotná, a můj bratr o mně později vydal nepravdivý neautorizovaný životopis, aby na sebe upoutal pozornost a dostal peníze. Buddy nedělal nic jiného, než že maminku celý život trápil. To mi stačilo.“

Foto: Profimedia.cz

V devětadvaceti natočila s Anthonym Hopkinsem slavný horor Mlčení jehňátek.

V prosinci roku 2007 o Jodie psaly snad všechny noviny. Bylo to poté, co na společenském večeru pro Ženy v zábavě pronesla oslavnou řeč na počest své krásné Cydney, která s ní po celá léta byla v časech dobrých i zlých, což si mnohá média vyložila jako přiznání, že je lesbička. Se Cydney se ale nicméně za celých patnáct let nikdy neukázala na premiérách ani při předávání hereckých cen.

Bernardová byla však mnohokrát vidět s dětmi Jodie, které jí pomáhala vychovávat. Rok nato ale tento dlouholetý vztah skončil a Jodie byla do roku 2009 často vidět s další zajímavou profesionálkou, tentokrát s o šest let starší brunetou Cindy Mortovou, známou spisovatelkou, o které se psalo, že je vycházející hvězdou růžové mafie.

Foto: Profimedia.cz

S kamarádem Melem Gibsonem ve svém čtvrtém režisérském snímku Beaver (v Česku Pan Bobr).

Inteligentní a vzdělanou Jodie očividně přitahovali lidé jí podobní. Už odmalička totiž projevovala mimořádné schopnosti. Když jí byl rok, mluvila, ve třech četla, a zatímco se ostatní děti ještě učily chodit na záchod, Jodie si zvykala na televizní kamery. Ve třech letech natočila první televizní reklamu a začala finančně pomáhat rodině, o kterou se starala jen matka. Podle ní byla daleko cílevědomější než její sourozenci a měla smysl pro povinnost.

I když se jako teenager naplno věnovala herecké kariéře, stačila se samými jedničkami v sedmnácti vystudovat francouzské lyceum a posléze na prestižní Yaleově univerzitě anglickou literaturu s doktorským titulem.

Jako dospělá herečka pracovala Jodie sice daleko méně, většina filmů, které natočila, však měla ohromný úspěch. „Herectví miluji, i když je pro mě velmi vyčerpávající, daleko snadněji režíruji. Co jsem si ale dlouho neuvědomovala, bylo, jak mě zcela pohltí mateřství. Nevěděla jsem, že zbytek mého života bude v porovnání s mými syny znamenat tak málo,“ prozradila nedávno Jodie, která je všemi, co ji znají, považovaná za výbornou matku.

Foto: Profimedia.cz

V hořké komedii Bůh masakru si zahrála s oscarovou Britkou Kate Winsletovou, rakouským hercem Christopherem Waltzem a s Američanem Johnem C. Reillym (na snímku vlevo).

Své děti vychovává jinak, než je v Hollywoodu zvykem. Nemá osobního strážce, chůvu, kuchařku ani řidiče. „Vždycky jsem toužila po normálním životě a to samé chci pro svoje děti. Nechci se vyhýbat každodenním rodičovským povinnostem a platit jiným, aby za mě žili můj život. Chci jen, aby děti měly víc svobody. Sama jsem byla totiž strašně hodné dítě, poslouchala jsem na slovo. Nikdy jsem si vlastně neprošla vzpurnými léty a ty si má zažít každý. Mé děti už vědí, že mohou říci ne,“ pyšní se Jodie Fosterová.

Čím se může pochlubit

V pěti letech začala dostávat první televizní role a jako dětská herečka šla ze seriálu do seriálu. 

Od čtrnácti mluví plynně francouzsky, od osmnácti italsky.

V roce 1988, v šestadvaceti, dostala první zlatou sošku za drama Znásilnění a je 10. nejmladší herečkou, který kdy vyhrála Oscara. V roce 1992 vyhrála druhou za Mlčení jehňátek.

Strhující výkon podává vždy v rolích matky, jako byly například její režisérský snímek Človíček Tate (1991) či thrillery Úkryt (2002) a Tajemný let (2005). 

Má ráda kickbox, jógu, karate, aerobik, vzpírání.

Letos v lednu prodala svou rezidenci v Beverly Hills z roku 1937 za rekordních 8,3 miliónu dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám