Hlavní obsah

Mexická drogová královna: Nejsem pašeračka, mým zločinem je láska

Právo, Alexander Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slzy, intimní přiznání ani hezká tvářička Angii Sanclemente Valenciové nepomohly. Tribunál hospodářského soudu v argentinské metropoli Buenos Aires jednatřicetiletou bývalou modelku a podnikatelku minulý měsíc poslal na šest let a osm měsíců za mříže jako rafinovanou hlavu gangu pašeráků drog.

Foto: Archiv, Právo

Na začátku kariéry se Angie nevyhýbala ani odvážným fotografiím.

Článek

Angie, rodačka z kolumbijského města Barranquilla, byla krásná. Stala se úspěšnou modelkou a díky ideálním mírám a křivkám se mohla specializovat na předvádění spodního prádla.

Jako dvacetiletá získala roku 2000 v tvrdé konkurenci titul Reina de café, královna kávy, což v Kolumbii znamenalo opravdu mnoho. Jenže už tehdy se ukázalo, že s jejími zásadami to není nijak příkladné. Korunku musela po několika týdnech vrátit, protože zatajila, že je už dva roky vdaná, což pravidla soutěže nepřipouštěla.

Drogová královna a přítel Příšera

Oslnivá krása časem pominula a rozpadlo se i Angiino manželství. V pětadvaceti se přestěhovala do Mexika, kde si založila vlastní modelingovou agenturu. Sama se už v prádle moc neukazovala, najímala si mladá děvčata a posílala je na přehlídková mola do Evropy.

Pořád ještě hodně přitažlivá Angie se ale v Mexiku dostala do špatné společnosti. Začalo se šuškat, že to táhne s „Příšerou“.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli zatajené svatbě s Alejandrem Velasquezem v roce 1998 přišla Angie Sanclemente o dva roky později o korunku kolumbijské královny kávy.

Tak si nechal říkat šéf jednoho z menších pašeráckých gangů. Jeho milenku hned média označila za drogovou královnu, Regina de la droga.

Tehdy jí nikdo nic neprokázal, byla zřejmě hodně opatrná. Jenže možná se nepohodla s milencem nebo se znovu přihlásil její nepříliš pevný charakter. Rozhodla se „udělat se“ pro sebe tentokrát i v drogách a přesunula se do Argentiny. V luxusním hotelu si zřídila agenturu a opět najímala modelky, ochotné jezdit do Evropy. Frekvence cest jejích andělských krásek se nápadně zvýšila, mezi latinskoamerickými zeměmi a Evropou létaly i několikrát týdně.

Andílci s kokainem

Až koncem prosince roku 2009 se argentinské policii podařil úlovek. Na letišti Ezeiza v Buenos Aires dopadla jednoho z „andílků“ s 55 kilogramy kokainu v zavazadlech.

Jednadvacetiletá modelka María Noel López Iglesiasová nechápala – Angiin náhončí (a milenec), pětadvacetiletý Nicolás Gualco ji ujistil, že drogu ani nemusí maskovat, protože celníci jsou podplaceni. Když pochopila, řekla policistům všechno.

Že „andílci“ létají především z mexického Cancúnu, že za jednu cestu berou v přepočtu téměř 100 tisíc korun a vozí do Evropy pravidelně kolem 20 kilo drogy.

Následovalo zatčení dalšího „andílka“, pak uvízl v cele i Nicolás a policie vydala zatykač i na Angii. Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že odhalili jeden z nejvýkonnějších pašeráckých projektů na světě – ochotných modelek bylo tolik, že Angie mohla posílat balík drog téměř denně. Podařilo se zadržet celkem šest drogových andílků, ale po Angie, jejíž klíčová role v gangu teprve pomalu vyplouvala najevo, se slehla zem.

„V cele by mě znásilnili“

„Jeden přítel mi nabízel, že mi pomůže odejít ze země, další mě varoval, že ve vězení mě okradou a znásilní,“ vysvětlovala po svém zatčení o osm měsíců později vyšetřovatelům Angie důvod, proč se skrývala, i když je podle svých slov nevinná.

„Je v depresi a chtěla si sáhnout na život,“ bojovala za svou uvězněnou dceru letos v létě Angiina matka. Listu El Heraldo se svěřila, že ji vydírají, protože média zveřejnila, že úřady obstavily Angiiny účty, na nichž je přes tři milióny dolarů.

„Nikdy jsem kokain nepašovala, nemůžete o tom mít jediný důkaz,“ opakovala Angie v říjnu u soudu.

Přišla pečlivě načesaná, v přiléhavých džínách, kožené vestičce a těsném svetříku. Hezkou tvář nevylepšovala ani čárka make-upu. Vyšetřovatelé ji nepoznávali – v cele se setkávali s unavenou, nenápadnou ženou, teď zřejmě Angie vsadila na své ženské kouzlo.

Foto: Archiv, Právo

Policie odhalila ukrývající se šéfku pašerácké bandy v laciném hostelu v Buenos Aires.

„Nepřijela jsem do Argentiny, abych pašovala drogy, přijela jsem se sem vdát za svého milého,“ tlačila na city tribunálu.

Na lavici obžalovaných s ní seděl její milenec Nicolás, jeho strýc, venezuelský komplic bandy, první ze zatčených andílků María Noel a její milenec, rovněž člen gangu.

Jako v telenovele

Pod tlakem argumentů obžaloby nakonec Angie přiznala barvu. „Ano, dvakrát nebo třikrát jsem někam zavolala – Nicolás mi vždycky dal číslo a napsal, co mám říkat, ale netušila jsem, o co jde. Bůh ví, že jsem to dělala jen z lásky k němu,“ vypověděla Angie.

Když se vracela na lavici obžalovaných, Nicolás ji dojemně políbil. Bylo to jako z telenovely. Korunní svědkyně María, první z modelek chycených s drogou v kufru, využila práva proti své šéfové nevypovídat a mlčela, další modelka Micaela Sansaloneová to „uhrála“ na samostatný proces kvůli „pouhému“ držení omamných látek.

„Jen malý podvůdek“

Do poslední chvíle procesu se Angie nevzdala. „Nepřijela jsem tehdy do Mexika jako nějaká modelka, ale jako umělkyně,“ opravila podle listu El Clarín hrdě kohosi z tribunálu, mávajíc v ruce smlouvou mexické společnosti Televisa. „Můj snoubenec se mi jednou svěřil, že měl cosi se zákonem, ale myslela jsem, že šlo jen o jakýsi podvůdek,“ řekla.

Asi nepochopila, že tím bezděky vzala vítr z plachet i posledním z těch, kdo stáli na její straně – už nešlo hájit tu, která pašování drog označuje za „malý podvůdek“ a bere za něco, co se vlastně smí.

Reklama

Související témata:

Související články

Potetovaná Barbie šokovala svět

Barbie byla vždy představitelkou dokonalosti. Každá holčička toužila být krásná jako ona. Na trhu se ale objevila Barbie, která má kromě růžových vlasů, velmi...

Výběr článků

Načítám