Hlavní obsah

Dětská hvězda Haley Joel Osment: Snažím se, abych nebyl nafoukaný

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to už dvanáct let, co na sebe Haley Joel Osment upoutal pozornost v mystickém thrilleru Šestý smysl. Pak se po několika dalších výborných filmech odmlčel. Vrací se až nyní, ve svých třiadvaceti letech.

Článek

Právě sklízí úspěch na divadle za brilantní výkon ve hře Red v roli největšího abstraktního expresionisty 20. století, malíře Marka Rothkova, a po dlouhé odmlce se chystá i k natáčení.

„Divadlo je krásné, ale časově velice náročné, a tak po letech zkusím zase film. V další z mnoha adaptací klasického hororu Frankenstein budu hrát jednoho ze dvou univerzitních studentů, kteří morbidně experimentují s krajní hranicí smrti člověka. Takže zase uvidím mrtvá těla,“ připomíná nezapomenutelnou větu ze Šestého smyslu.

Proč ale po filmech s hollywoodskými esy, jako bylo drama Pošli to dál (2000), Spielbergova sci-fi A. I. Umělá inteligence (2001) či dobrodružná komedie Vysloužilí lvi (2003), nepokračoval v herecké kariéře jako další dětské hvězdy?

Daboval filmy a studoval

„Hodně jsem daboval filmy a ještě v osmnácti letech jsem natočil sportovní drama Na domácí půdě, pak jsem se ale bez váhání rozhodl, že na čas skončím a budu řádně studovat, což jsem do té doby prakticky nemohl. Výuku jsem totiž často musel dohánět doma s matkou a se soukromými učiteli. Na newyorské univerzitě Tish School of the Arts jsem se pět let věnoval experimentálnímu divadlu. A i když jsem na čas z filmu zmizel, určitě mě to jako herce hodně obohatilo,“ říká.

To, že mu sláva nikdy nestoupla do hlavy, vysvětluje následovně: „Celou tu dobu jsem se snažil žít jako normální kluk, většinu osobního života jsem žil mimo filmování. Vyrůstali jsme se sestrou na jihu v Alabamě v katolické rodině. Otec je herec, matka učitelka, takže oba znali úskalí, kterými dětskému herci hrozí Hollywood. Umožnili nám hrát, ale jinak se nás snažili držet v tom nejlepším smyslu slova zkrátka. Navíc jsem nikdy netoužil být celebritou v tom pravém slova smyslu,“ filozofuje.

Přesně tak si na něj vzpomínají i herci, kteří s ním natáčeli. Už na vrcholu své mladé kariéry totiž prohlásil: „Snažím se, abych nebyl nafoukaný. To způsobuje, že přijdete o herecký talent. Začnete hrát v komerčních filmech a zůstanete u nich už napořád. Je zde ale pár herců, kteří začali dětskými rolemi a jsou respektováni. Mými vzory jsou Jodie Fosterová a Kurt Russel. Chci se díky rolím něco naučit, a nedělat to jen pro peníze.“

Foto: Profimedia.cz

Haley Joel Osment

Právě těmito výroky i slušným chováním udivoval hollywoodská esa, s nimiž hrál. Bruce Willis po dokončení Šestého smyslu řekl, že s tím klukem člověk nemůže hrát špatně. Kevinu Spaceymu, který s ním spolupracoval na filmu Pošli to dál, dokonce připomínal zmenšeného dospělého. „Jednou se mě Haley zeptal: Můžeme ten záběr zopakovat trochu jinak? Přál bych si, aby o hodně starší herci měli jeho zájem.“

Osment byl také podle svých zásad dlouhou dobu v pozadí a na veřejnosti vystupoval velmi skromně. Snad jediný vroubek měl kolem svých osmnácti let. Havaroval ve svém oblíbeném stejšnu Saturn. Auto narazilo do poštovní schránky na cihlovém pilíři a převrátilo se. Haley měl ohromné štěstí, že vyvázl jen se zlomeným žebrem, naraženým ramenem a modřinami.

Víte, že…

Už jako čtyřletý se objevil před kamerou v reklamním šotu na pizzu.

V pěti letech si zahrál sice v malé roli, ale v oscarovém filmu Forrest Gump. 

V roce 1999 dostal za výkon v Šestém smyslu nominaci na Oscara.

Výborně hraje na klavír a kytaru a je blázen do golfu, který hraje od sedmi let.

Nehoda se však neobešla bez soudní dohry. Policie totiž zjistila, že měl v krvi alkohol, našla u něj i marihuanu. Dostal tři roky podmíněně, musel se povinně zúčastnit protialkoholické léčby a zaplatit pokutu 1500 dolarů. „Jsem rád, že jsem měl tehdy nad sebou anděla strážného. To mě ale nadosmrti vyléčilo z podobných excesů,“ dodává dnes s úsměvem.

Reklama

Související témata:

Související články

Aleš Cibulka: Byl jsem pásek z kolonády

S herečkami Vilmou a Adélou Cibulkovými příbuzný není. Ani se slavnou slovenskou tenistkou Dominikou Cibulkovou nemá nic společného. Aleš Cibulka, moderátor,...

Výběr článků

Načítám