Hlavní obsah

Agentka 90-60-90 zatím v politice neboduje, jen vnady jí nestačí

Právo, Lenka Dostálová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusovláska Anna Chapmanová (29), mediální hvězda letní výměny špiónů mezi Spojenými státy a Ruskem, před časem oznámila vstup do politiky. Zdá se však, že pouhé vnady nestačí a „agentce 90-60-90“ se nevede tak, jak čekala.

Článek

Bývalá špiónka si brousí zuby na místo poslankyně za vládnoucí stranu Jednotné Rusko (JR), které by jí měly přinést podzimní volby do Dumy. „Anna má šanci ve volbách uspět. V poslední době se objevují tendence k odstranění byrokratů ze stranických kandidátek, což znamená zapojit do politiky známé veřejné činitele. V tomto ohledu je Anna velice vhodná,“ pochvaluje si poslanec za JR Sergej Markov s tím, že Chapmanová je zároveň i symbolem vlastenectví.

Foto: Profimedia.cz

Přes politické ambice sklízí kráska body zatím jen za vyzývavost a časté zdůrazňování své lásky k vlasti.

V rodném Volgogradu Chapmanová nefrčí

Zabodovat měla Chapmanová na kandidátce v rodném Volgogradu, kde počátkem února odstartovala předvolební kampaň. V říjnu veřejnost udivila zpráva, že Chapmanová začala pracovat jako investiční poradkyně prezidenta jedné z ruských bank. Novináři byli ovšem na pochybách, zda má rusovlasá krasavice pro funkci dostatečné kvality. Spíš se zdálo, že dostala jen dobře placenou „trafiku“. Koncem roku se pak stala členkou mládežnického hnutí při JR Mladá garda. Ani tady však intelektuálně nezazářila – zástupcům médií nebyla schopná objasnit ani to, co hodlá pro hnutí dělat. Situaci zachránil až šéf Mladé gardy upřesněním, že Anna jako „hrdinka generace“ povede mládež k vlastenectví.

Zatím je z ní jen celebrita

Známá rusovláska se tak zatím profiluje spíš jako profesionální celebrita, která body sklízí buď za vyzývavost, nebo za neustálé zdůrazňování své „lásky k vlasti“. Když se například nechala v prádle vyfotit na obálky pánských časopisů Maxim a Žara, zmizel jejich náklad po zveřejnění fotek obratem ze stánků. „Pro probuzení ruského vlastenectví udělala Anna Vasiljevna víc než náš fotbalový tým a raketa Bulava dohromady,“ opěvovali tehdy Chapmanovou v Maximu. Mimo to si založila vlastní internetovou stránku a nechala si patentovat své jméno jako obchodní značku. V lednu také začala v televizi moderovat pořad Záhady světa s Annou Chapmanovou, pro který se podle jeho tvůrců jako „nejtajemnější žena naší doby“ perfektně hodí.

Foto: Profimedia.cz

Anna Chapmanová si nechala patentovat své jméno jako obchodní značku.

Protlačování Chapmanové do médií se ale neobejde bez drobných zaškobrtnutí. Počátkem dubna se například sexbomba ztrapnila na přehlídce během moskevského Týdne módy, kde měla zazářit svojí image bývalé špiónky. Na molo se vypravila oděná do černých kožených kalhot, upnuté bundičky s kožešinovým límcem a s pistolí za pasem. Zbraň pak měla namířit na svého kolegu, známého zpěváka Dimu Bilana. Žádaný efekt se bohužel nedostavil – Chapmanová pistoli vytáhla tak nešťastně, že jí z ruky vypadla na zem. Z ostudy v médiích si pak mohla uplést kabát.

Foto: Profimedia.cz

Počátkem dubna se sexbomba ztrapnila na přehlídce moskevského Týdne módy.

Z toho si však kráska zjevně nic nedělá a dál se tváří suverénně. Zatím se zdá, že sebevědomí bývalé špiónky nic nezdolá. Ale je opravdu šťastná? Západní pozorovatelé mají jasno – Anna sama sebe zahnala do zlaté klece, ve které ji režim má jen jako reklamní panenku. A to, po čem nejvíc touží – vrátit se jednou do Británie nebo Spojených států – už se jí nikdy nesplní.

Podle exmanžela má Anna IQ 162

Narodila se 23. února 1982. Jejím otcem byl diplomat Vasilij Kuščenko, který svého času pracoval na velvyslanectvích v Keni a Zimbabwe. Podle Chapmanové byl také důstojníkem KGB.

V létě 2001 se na zájezdu do Londýna seznámila s Britem Alexem Chapmanem. O půl roku později se v Moskvě vzali a Alex tu začal učit angličtinu.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2001 se Anna provdala za Brita Alexe Chapmana

Po absolvování ekonomické fakulty se Chapmanová s manželem odstěhovala do Británie. Založili společnost Southern Union, která převáděla peníze z Británie do Zimbabwe laciněji, než nabízely banky. Podle Chapmana tak převedli řádově milióny liber. Společnost později začala vyšetřovat policie kvůli podezření z praní špinavých peněz.

V roce 2006 se Chapmanovi rozešli, podle Alexe kvůli přílišným finančním nárokům Anny.

Foto: Profimedia.cz

Manželství se rozpadlo o pět let později, údajně kvůli přílišným Anniným finančním nárokům

V únoru 2010 Chapmanová odjela do Spojených států, oficiálně kvůli podnikání. Tady pracovala jako agentka, než byla v červenci odhalena. Detaily jejího působení nejsou dodnes známy, řada komentátorů se ale o přínosu mise vyjádřila s despektem.

Po vyhoštění z USA se chtěla vrátit do Británie, která jí ale zakázala vstup. Podle svého exmanžela má IQ 162.

Reklama

Související témata:

Související články

Z mladé ruské špiónky je hvězda

Osmadvacetiletá rusovlasá krasavice Anna Chapmanová (rozená Kuščenková) má všechny předpoklady stát se hvězdou špionážního skandálu, který propukl v USA po...

Výběr článků

Načítám