Hlavní obsah

Za preference různých barev u mužů a žen mohou předkové

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když si to mnohé ženy nechtějí přiznat, růžová barva k nim prostě patří. Podvědomě jsou k ní prý totiž přitahovány stejně jako muži ke svým specifickým odstínům.

Foto: Profimedia.cz

Vědci se snažili zjistit, proč je pro holčičí oblečení tolik typická růžová a pro chlapečky modrá.

Článek

I když mnohé ženy mohou namítnout, že jsou jejich oblíbenými barvami například i modrá, černá či jiné, růžové a červené odstíny i tak jednoznačně vítězí. U mužů jsou zase preferenčními barvami zelená a modrá. Veškeré vysvětlení spočívá v minulosti a způsobu života předků.

Ač byl v dřívějších dobách jejich život mnohem odlišnější a asi i složitější než ten náš, základní body jejich potřeb a odkazy ovlivňují svým způsobem i náš moderní život.

Za všechno můžou předci

Vědci se snažili zjistit konkrétní důvody preferencí různých barev u mužů a žen. Ženský mozek byl u našich předchůdců mnohem více naladěn na vlnu růžových, fialových a červených odstínů, a to především z ohledu na dostupnou škálu potravy, jako bylo ovoce nebo bobuloviny.

Červená a růžová také pomáhaly ženám při výběru vhodného partnera. Muž s růžovými tvářemi prý totiž značil dobré zdraví a takový nádech tváří jim také dodával na přitažlivosti.

Foto: Profimedia.cz

U mužů naopak byly preferenční barvy jako zelená a modrá spojovány s vhodným prostředím pro lov. Modré nebe a bohatá okolní zeleň značily možnost bohatého výskytu zvěře, což by zaručilo i větší úlovek a jistotu potravy, citoval server Daily Mail.

Nejoblíbenější barvy

Čínští odborníci chtěli tyto teorie potvrdit v praxi, a proto oslovili 350 studentů, po kterých žádali sestavit žebříček barev podle oblíbenosti z 11 uvedených vzorků. Součástí studie pak byly i osobností testy.

U žen se s velkým přehledem na prvních místech objevila růžová, fialová a bílá, u mužů jednoznačně zelená a modrá. U introvertních mužů převládaly žluté odstíny a u neurotických žen se naopak projevila záliba v šedých odstínech.

"U velké části žen dobrovolnic byla přednostní barvou také bílá, která je často spojována s čistotou, harmonií a celkovým osvěžením. Této barvě dávají celkově více přednost v zemích východní Evropy," uvedli vědci podílející se na průzkumu.

Podobný průzkum vyzkoušeli i ve Velké Británii. Mužům a ženám tam ale dali více barev na výběr, přesně 250. I tak ale s velkým přehledem nejčastěji ženy volily růžovou nebo lila, muži s převahou modrou.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejvíc sexy jsou pro ženy muži v červeném

Červená barva se přisuzuje ženám, přičemž dámy v šatech červených odstínů připadají mužům nejpřitažlivější. Jenže červená je sexy obecně pro obě pohlaví. Nová...

Výběr článků

Načítám