Hlavní obsah

Ženy stárnou s prvním šedivým vlasem, muži s prvním selháním v posteli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stárnout se musí umět. Někteří lidé to zvládají s grácií, jiní by udělali cokoliv, aby tento stav co možná nejdéle vůbec nezaznamenali. Pro dámy je typické, že první pocit stáří se dostaví s prvním šedivým vlasem, zatímco u pánů se pocit příliš vysokého věku dostavuje s prvním selháním v posteli. Ženy se tak cítí staré v průměru už ve 29 letech, muži až v 58.

Foto: Profimedia.cz

Stárnout se musí umět.

Článek

Právě první šedina byla zmiňována jako známka stáří v největším počtu případů, druhým nejčastěji uváděným symbolem stáří pro ženy byla v britském průzkumu povislá kůže. Ženy také vnímají za projev stáří povolení prsou a jiných částí svého kdysi pevného těla. Jen tři procenta žen se považují za staré, když si uvědomí, že se chovají jako jejich vlastní matky.

Dvě třetiny mužů vnímají za projev stáří, když selžou v posteli nebo jejich výkonnost při sexu značně poklesne. Dalších asi 22 procent si myslí, že projevem stáří je, když je začne v baru či hospodě štvát příliš hlasitá hudba.

„V naší společnosti je atraktivita žen velmi důležitá. Muži nemusejí vypadat tak dobře, ale z jistých důvodů musejí být ženy reprezentativní. Časopisy jsou přitom plné jen mládí a zobrazují jen mladé krásné ženy. Ženy pak sebe samy vnímají jako staré, když už nevypadají jako dívky z obrázků, když nejsou dost trendy či módní,“ míní psycholog Cary Cooper z Lancaster University.

Reklama

Související články

Nadváha omlazuje, ale jen ve vysokém věku

Zatímco obézní děti většinou nastupují do puberty dříve a vypadají starší než jejich vrstevníci, ve vysokém věku může pár kilogramů navíc prospět. Tuk totiž...

Výběr článků

Načítám