Hlavní obsah

Svatební ceremoniál Williama a Kate vzbuzuje řadu otázek

Právo, Pavel Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejsledovanější snoubenci světa – princ William a Kate Middletonová – se po svatbě 29. dubna ve Westminsterském opatství tradičně objeví na balkónu Buckinghamského paláce. Podobně, jako to udělali princ Charles a princezna Diana před 30 lety. Ale políbí se tam také?

Foto: Profimedia.cz

Princ William a Kate Middletonová se už naplno pouštějí do příprav svatby. Chtěli by si ji - ovšem v rámci tradice - zařídit po svém

Článek

Ve chvíli, kdy vyjdou na balkón, je téměř jisté, že statisíce gratulantů, jež budou podle očekávání lemovat třídu The Mall mezi Trafalgarským náměstím a palácem, budou skandovat o manželský polibek. Budou chtít zopakovat scénu z 29. července 1981, kdy čerství manželé princ a princezna z Walesu vyvolali ohromný aplaus tím, že porušili královský protokol a na světoznámém balkónu si dali pusu.

Pokud je paměť listu Daily Mail dobrá, řekl tehdy Charles Dianě: „Nehodlám dělat divadýlko. Chtějí, abychom se políbili.“ Na to mu novomanželka odvětila: „Tak co s tím?“ Charles se chvilku zamyslel a odpověděl: „A proč ne?“ A do světa hned letěla exkluzivní fotografie!

Jsou to hezké vzpomínky ve světle pozdějšího rozpadu manželství a tragické smrti Lady D. Život jde ale dál. Jak má tedy vypadat svatba jejich syna?

Foto: ČTK

Tak to je on: slavný polibek prince Charlese a Diany 29. července 1981 na balkóně Buckinghamského paláce

Snídaně u královny až po obřadu

Podle palácových zdrojů má svatební ceremoniál ve Westminsterském opatství začít dopoledne v 11.30 s tím, že na něj v Buckinghamském paláci naváže tradiční pohoštění – tzv. svatební snídaně – pořádané královnou Alžbětou II. a jejím manželem, vévodou z Edinburghu.

Ještě dřív by ale nový manželský pár měl vyjít na balkón, aby pozdravil nadšené davy. Kolik bude rodilých Britů a kolik zahraničních turistů, se ještě uvidí.

Královská rodina používá balkón Buckinghamského paláce od roku 1851, kdy na něj vyšla královna Viktorie (1819–1901) během oslav Velké průmyslové výstavy (předchůdkyně dnešního Expa) v londýnském Crystal Palace. Tradičně se na něm dvorní špičky objevují při přeletu strojů RAF na závěr velkolepé přehlídky k oslavě královniných narozenin – Trooping the Colour.

Princezna Anna (60), jediná dcera Alžběty II., byla v roce 1973 prvním královniným dítětem, které vyšlo na balkón se svým novým životním partnerem, kapitánem jezdectva Markem Phillipem. Rozvedli se v dubnu 1992 a ještě týž rok v prosinci si princezna svatbu zopakovala. Vzala si o pět let mladšího kapitána námořnictva Timothyho Laurence, bývalého podkoního královny.

Foto: Profimedia.cz

Třetí dítě Alžběty princ Andrew si v roce 1986 vzal Sarah Fergusonovou. Manželství vydrželo 10 let.

Princ Andrew (50), třetí dítě královny, políbil na balkóně Sarah Fergusonovou po svatbě v roce 1986. Nejmladší princ Edward (46) ale v roce 1999 příležitosti nevyužil a Sophii RhysJonesovou ve svatební den na balkóně nepolíbil.

Poradci v pohotovosti

Buckinghamský palác se až do konce listopadu do Williamových plánů nepletl, ale nyní už královnini poradci při konzultacích nechybějí. Nejde jen o svatební hostinu, ale také o recepci, jakož i o tradiční dvorní bál pořádaný dva dny před velkým dnem.

Foto: Profimedia.cz

Průčelí Buckinghamského paláce s královskou rodinou na balkóně (ve výřezu) ve slavný den svatby Charlese s Dianou. Nadšeným divákům se tu ukáží i Kate s Williamem

„Královna miluje svatby a považuje je za slavnost, která musí potěšit každého,“ řekl jeden z dvořanů. „Chce být při tom a myslí si, že svatební snídaně a výstup na balkón jsou přesně tím, co se hodí.“

Mluvčí St. James’s Palace, kde mají William se svým mladším bratrem Harrym kancelář, i když jejich oficiálním sídlem je Clarence House, ale na otázku, zda se svatebčané budou chtít objevit na balkóně, odpověděl vyhýbavě: „O podobných detailech se ještě nerozhodovalo.“

William a Kate – která si coby nadcházející královská nevěsta přeje být známá jako Catherine – už sestavují seznam hostů a diskutují o svatební tabuli a květinovém aranžmá.

Přípravy jistí bývalý důstojník SAS

Charles původně doufal, že se do příprav zapojí jeho exkomorník Michael Fawcett, který dohlížel na jeho svatbu s Camillou a nyní řídí podnik pro plánování společenských událostí. Říká se ale, že William si s ním moc nerozumí.

„William si vybral svého osobního tajemníka Jamieho Lowthera-Pinkertona, aby na všechno dohlížel,“ sdělil palácový zdroj. „Chce držet vše v úzkém kruhu, protože si nepřeje žádný únik zpráv. Chtějí mít s Kate vše pod kontrolou.“

Tým je sestaven z lidí, jimž William maximálně důvěřuje. Hlavním plánovačem je právě Lowther-Pinkerton, který se poté, co byl v roce 2005 jmenován na poloviční úvazek osobním sekretářem Williama i Harryho, osvědčil jako jejich pevný spojenec.

Tento 50letý bývalý důstojník zvláštních jednotek SAS, který se zúčastnil mnoha ožehavých a nebezpečných operací i válek, zahájil svůj profesionální vztah s královskou rodinou v roce 1986, kdy byl podkoním královny matky v Clarence House, a po letech v armádní službě ho v roce 2005 princ Charles přemluvil k návratu.

Svatbu chtějí po svém

Ve svatebních přípravách má k ruce Helen Aspreyovou, elegantní příslušnici královské klenotnické rodiny, která je od roku 2000 osobní asistentkou Williama a Harryho. Předtím pracovala v Buckinghamském paláci, hlavně v kanceláři vévody z Edinburghu.

Královna miluje svatby a považuje je za slavnost, která musí potěšit každého. Chce být při tom a myslí si, že svatební snídaně a výstup na balkón jsou přesně tím, co se hodí.

Helen se pohybuje ve společnosti obou princů od doby, kdy byli ještě malí, a ačkoli není moc známá, hrála v jejich mládí mateřskou roli. Když Diana zemřela, trávil Harry často víkendy s Helen a jejím manželem Nigelem Hawkinsem, který podniká s komerčními realitami. Je jednou z mála osob, které se těší takové důvěře princů, že může odpovídat na jejich soukromé e-maily. Také koordinuje jejich diáře a zajišťuje jim dovolenou.

Palác si myslí, že je důležité, aby Kate měla k dispozici poradkyni, a byla to právě Aspreyová, která ji doprovázela po oznámení zásnub při její předběžné návštěvě Westminsterského opatství.

Přípravný tým doplňují šéf pro styk s veřejností Miguel Head a asistent osobního tajemníka Chris Kealey.

Jak však řekl už zmiňovaný palácový zdroj, vše bude nakonec záležet na Williamovi a Kate. „Dali jasně najevo, že si chtějí vše zařizovat vlastním způsobem, nicméně královna doufá a očekává, že tradice bude také důležitou součástí dne.“

Nejspíše tedy i královský polibek na balkóně Buckinghamského paláce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám