Hlavní obsah

Atraktivní ženy bývají na typicky mužských pozicích často diskriminovány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Denver

Ne vždy je krása výhodou. Podle nejnovější vědecké studie může atraktivní vzhled diskriminovat ženy, jež se uchází o pozice, které jsou považovány za typicky mužské. Jedná se například o manažerky výzkumu a vývoje, finanční ředitelky, technické inženýrky či stavební supervizorky.

Foto: Profimedia.cz

Atraktivní ženy jsou nejčastěji diskriminovány při žádostech o práci jako manažerky výzkumu nebo finanční ředitelky, což bývala v dřívějších dobách vyloženě mužská pozice.

Článek

Podle profesorky Stefanie Johnsonové z University of Colorado v Denveru trpí atraktivní ženy především při žádostech o práci na pozice, jež se historicky pojí s muži, ženy v nich v minulosti nepracovaly. Atraktivní příslušnice tohoto pohlaví jsou pak diskriminovány, protože jsou považovány za příliš křehké, zjemnělé, fajnové a tudíž nekompetentní pro „hrubou“ práci.

Dvojí standardy

„Podle naší studie být atraktivní v této profesi je pro ženy značnou újmou. V každém jiném typu práce jsou atraktivní ženy upřednostňovány. Ale u mužů tato diskriminace neplatí. U pohlaví v žádosti o některé pozice fungují dvojí standardy,“ tvrdí profesorka Johnsonová.

Atraktivní a vysocí muži nejsou diskriminováni nikdy a na žádných pozicích a jsou většinou upřednostňováni před ostatními. Mají vyšší platy, jsou lépe hodnoceni, dostávají více hlasů při volbách, jsou oblíbenější a v procesech se dočkávají příznivějších rozsudků.

Zcela přehlíženy jsou krásné ženy při žádosti o pozici ředitelky bezpečnostní služby, prodejkyně hardwaru, vězeňské dozorkyně či řidičky náklaďáků.

Reklama

Související články

Hluboké výstřihy na pracovišti ženám škodí

Na jednu stranu by jistě většina mužů trend prohlubování výstřihů na pracovišti přivítala jako příjemné zpestření, na stranu druhou ženy kvůli takovému outfitu...

Výběr článků

Načítám