Hlavní obsah

Denzel Washington: Udělejte, co vám manželka řekne, a zhluboka dýchejte

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokdo by lépe ztvárnil tajemného bojovníka Eliho v postapokalyptickém příběhu Kniha přežití než hluboce věřící Denzel Washington. Jeho posláním je totiž ochránit jedinou zbylou bibli, ve které je ukryto tajemství záchrany lidstva.

Foto: archiv, Právo

V kriminálce Únos vlaku 123 jako dispečer newyorského metra vyzraje nad nebezpečným zločincem.

Článek

„Příběh na mě udělal takový dojem, že jsem se po nabídce hlavní role ujal filmu i jako producent. Postava hlavního hrdiny je mi blízká. Cesta, po které Eli kráčí, je velice těžká, ale on věří v to, o co se snaží. Neustále jde kupředu a soustředí se na budoucnost. Pokud bych se sám ocitl v postapokalyptickém světě, chtěl bych mít také u sebe bibli. Víra je pro mě důležitá,“ prozrazuje pětapadesátiletý Denzel.

Foto: Profimedia.cz

V mysteriózním Spojenci (2006) mu je protihráčkou Jodie Fosterová.

Bibli čte skoro každý den. „Můj pastor mi řekl, ať začnu Novým zákonem, což jsem dokončil tak před dvěma roky, pak jsem četl Starý zákon, nedávno jsem se zase vrátil k Novému zákonu. Druhé čtení je lepší.“

 Anomálie Hollywoodu

Právě Denzelova pevná víra – léta je aktivním členem křesťanské církve Church of God in Crist – a oddanost rodině z něho udělaly v tom nejlepším slova smyslu anomálii Hollywoodu. Přes nesmírné pracovní vytížení a desítky filmů, které točí bez přestání už třiatřicet let, je i vzorný manžel. Se svou jedinou ženou Paulettou je už pětadvacet let a nade vše miluje své dnes už dospělé děti – pětadvacetiletého Johna Davida, o tři roky mladší Katiu a osmnáctiletá dvojčata Malcolma a Olivii.

Na dlouhé manželství má vlastní recept. „Udělejte všechno, co vám manželka řekne, a zhluboka dýchejte,“ směje se a pokračuje: „Po patnácti dvaceti letech se vztah pochopitelně změní, a když vše dobře dopadne, končí tak, jak začal: přátelstvím a samozřejmě úctou. A vzhledem k rodičovským rolím i velkou odpovědností.“

Foto: Profimedia.cz

Se svým nejstarším synem Johnem Davidem a manželkou Paulettou se ukazuje rád.

Přiznává, že než se narodily děti, žil jen pro práci. „Teď je pro mě jen prostředkem k obživě, můj život jsou děti. A nejde jen o ty naše. S manželkou jsme zapojeni do řady charitativních akcí. I to učí bible. Je správné pomáhat druhým, vzít na sebe další odpovědnost.“

Řídí se morálními principy

Morální principy, jimiž se řídí, mají kořeny v rodině, ve které vyrostl. Jeho otec Denzel, baptistický kazatel v Mount Vernon ve státě New York, byl ve svém okolí velmi vážený právě pro svoji zásadovost. „Byl skutečný gentleman, hluboce věřící křesťan, tvrdě pracoval, byl skromný a vytrvalý. Matka Lennis byla nesmírně krásná a výborná zpěvačka gospelů. Později měla kosmetický salón a vždycky se o své tři děti perfektně starala.

A i když naši prošli manželskou krizí, nikdy jsme to jako děti nepocítily. Žili hlavně pro nás. Proto jsem toužil mít takovou rodinu jednou sám. Herectví totiž není život, skutečný život je rodina. Co bych dělal, kdybych ji neměl?“ zamýšlí se.

Foto: Profimedia.cz

V Knize přežití mu zachrání život a tím i bibli dívka Solara v podání nadějné ukrajinské herečky Mily Kunisové.

Na své děti je velmi pyšný. Tři mladší ještě studují, nejstarší John David, mimo jiné i vynikající fotbalista, se společně s Denzelem už podílel jako producent na realizaci Knihy přežití. „John mě už předtím doslova donutil do role v Training Day s tím, že jsem ještě nikdy nehrál tak temnou postavu, jakou byl detektiv Alonzo Harris, který musí těžce pykat za svůj hřích. Podobné to bylo i s Knihou přežití. Tam jsem měl při rozhodování problém s tím, že si moje postava bude muset cestu za splněním svého poslání od začátku až do konce tvrdě vybojovat.“

Přípravy na tyto náročné scény jsou podle tvůrců filmu důkazem odhodlání, se kterým se Denzel pouští do čehokoli, na čem pracuje. Zúročil tu měsíce spolupráce a dřiny s těmi nejlepšími trenéry, díky čemuž se mu podařilo točit bojové scény na jeden záběr a bez pomoci dvojníka. Perfektně se naučil bojovat nožem, mečem i tyčemi.

Fyzická dřina před točením akčního filmu

„Pro řadu rolí jsem musel mít dobrou fyzičku, ale tohle bylo daleko náročnější, byl to skutečný akční film. Trénoval jsem skoro půl roku, ale stálo to za to. Kdybych tak makal pořád, nemusel bych mít problém s nadváhou,“ směje se. Ve spolupráci s předním odborníkem a učitelem bojových umění Danem Inosantem, žákem samotného Bruce Lee, podrobil šéf kaskadérů Jeff Imada Washingtona něčemu, co nazývá úplným průnikem.

„Provedli mě rychlokurzem všech technik boje a společně jsme pro Eliho vypracovali styl, který v sobě slučoval dovednosti, jaké by získal samouk nucený přežít. Bylo to náročné, ale zvládl jsem to,“ chválí se právem. S podobnou přípravou se Denzel setkal už před lety, když se připravoval na oscarovou roli šampióna střední váhy ve filmu Hurikán v ringu.

Když se Washingtona novináři ptali, co pro něj znamená sláva a zda má radost z úspěchu, řekl: „Úspěch pro mne znamená vnitřní klid. A pokud jde o slávu, dostal jsem od boha jisté schopnosti a je na mně, jak s nimi naložím. Všechno je to zase o víře. Ta mě udržuje v pokoře.“

Čím se (ne)může pochlubit

I když vystudoval žurnalistiku, nikdy se novinářem nestal.

Kromě bible knížky nečte, protože na ně nemá čas.

Má dva Oscary. Prvního dostal v pětatřiceti za roli v historickém snímku Glory (Sláva), druhého až v roce 2001 za kriminálku Training Day (Den nácviku).

Jeho honorář za film je 20 miliónů dolarů.

Po dokončení filmu Philadelphia (1993) o něm Tom Hanks řekl, že hrát s ním bylo jako navštěvovat tu nejlepší filmovou školu.

Mezi jeho nejlepší kamarádky patří Julia Robertsová.

Reklama

Související témata:

Související články

George Clooney: Ještě bych nebyl dobrý manžel

Na letošním udělování Zlatých glóbů způsobil největší senzaci šarmantní George Clooney. Svou nominaci v oceněné komedii Lítám v tom sice neproměnil, zato ale...

Výběr článků

Načítám