Hlavní obsah

Na trhu je oblečení s elektrickým vyhříváním, prý se v něm nezmrzne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblečení s kamínky si v několikastupňových mrazech nepřejí jen myslivci, sportovci či vojáci. Do počasí, které v posledních dnech uhodilo, by se oblečky s elektrickým vyhříváním hodily každému z nás.

Článek

Na českém trhu se objevilo několik společností, které nabízejí elektricky vyhřívané oblečení. Funguje na základě topných článků a akumulátoru. Co to je chlad, prý v takto vybavených rukavicích, botách nebo kalhotách člověk už nepozná. Ve Spojených státech se vyhřívané oblečení objevilo v polovině 70. letech.

Vytápěné oblečení využívali již vojáci

Dříve jej používali za druhé světové války střelci hloubkových bombardérů armádních letek. Západní Evropa zná vyhřívané ponožky, rukavice a vložky do bund a kalhot asi deset let, v České republice se objevily teprve nedávno.

"Zatím jsem spíše průkopníci, i když firem, které nabízejí podobný sortiment přibývá," řekl Vratislav Šrám z českého zastoupení americké společnosti Gerbing. Topné panely všívá firma do speciální textilní výplně, která je konstruovaná tak, aby vydávala určité množství tepla.

Výplně jsou nezničitelné

"Výplně jsou velmi trvanlivé, při dobrém zacházení téměř nezničitelné a hlavně nenápadné, jsou ve vnitřní podšívce, blízko u těla," popsal Šrám. Panely jsou rozmístěny v oděvu tak, aby teplo bylo rovnoměrně rozloženo.

"Pak stačí už jen zapojit do dvanáctivoltového napájecího zdroje a za pár vteřin člověk cítí příjemné teplo," doplnil prodejce. Jednotlivé kusy oblečení lze připojit k jedinému akumulátoru. Nejvíce se podle Šráma prodávají rukavice a ponožky. "Kupují je nejen sportovci, ale třeba i myslivci a lidé, kteří chodí na vysokohorské túry," uvedl.

Oblečky pro lyžaře i potápěče

Elektricky vyhřívané oblečení využívají v některých zemích také vojáci nebo potápěči. Milovníci sjezdu si mohou dopřát teplo v lyžařských botách. Společnost Alpenheat nabízí systém, který se přišroubuje přímo na botu. Pomocí tlačítka na baterii si člověk zvolí jeden ze tří stupňů. Topné články jsou zabudovány do vložek do bot. Firma Sidi zase prodává vyhřívané vložky do treter.

Výhodou elektricky vyhřívaného oblečení je podle prodejců jeho kvalita, nevýhodou cena. U takto vybavených rukavic začíná u částky 2 500 korun, ponožky přijdou na patnáct set korun a například kalhoty na 3 500 korun. Nad vyhřívaným oblečením tak zatím v České republice vítězí takzvané funkční prádlo, které dokáže efektivně ochránit před příliš horkým nebo naopak chladným počasím.

Zatím si vystačíme s moirou, coolmaxem či gore-texem

Prádlo z materiálů jako jsou moira, coolmax nebo klimatex nabízí mnoho českých firem. Většina prodejců si pochvaluje, že zájem o termoprádlo, jež odvádí od těla vlhkost, rychle roste a zákazníků přibývá.

Poptávka se zvyšuje s příchodem chladnějšího počasí, které Česko výrazně zasáhlo tento týden. Podle prodejců už nastal ten správný čas nazout boty s membránou gore-tex, obléci funkční prádlo a nasadit vyhřívané rukavice.

Reklama

Související články

Střední Evropu zaskočil příval prvního sněhu

Sníh, nízké teploty a silný vítr zasáhly nejen Českou republiku, ale i okolní státy střední Evropy. Rakousko zažívá největší přívaly bílé pokrývky v říjnu za...

Výběr článků

Načítám