Jedním z nejrozšířenějších alkoholových koktejlů je bezesporu mojito, drink, který má bohatou historii a jehož nedílnou součástí je právě bílý rum.

Korzár Francis Drake spojil rum s limetkou a mátou

Počátky historie neoficiálního národního nápoje Kuby a jednoho z nejrozšířenějších koktejlů po celém světě sahají až do 16. století. Právě tehdy slavný korzár Francis Drake, který byl v neoficiálních službách královny Alžběty I., jež v té době podporovala i jiné korzáry napadající španělské lodě, připravoval členům své posádky nápoj, který se dnešnímu mojitu podobá. 

Rum, respektive jeho primitivní předchůdce, byl u námořníků a pirátů oblíben dlouhou dobu před tím, ale právě Drake, který na lodích přepravoval mátu, ji spolu s limetkou přidával k tomuto alkoholu. Věřil, že složení limetky a máty ochrání jeho muže před horečkou a jinými nemocemi.

Na konci 19. století byla místní, ne příliš kvalitní třtinová lihovina nahrazena kvalitními rumy, které nesly název Superior. Právě toto označení se zachovalo u rumů až do dnešní doby. O pár desítek let později se pro svou popularitu, které se těšil mezi bohatými i chudými, stalo mojito neoficiálním národním nápojem Kubánců. 

Mojito

 

Mojito
4 cl Bacardi Superior Rumu, 1/2 -1 limeta, 2 lžičky třtinového cukru, 1–2 stonky máty, soda nebo perlivá voda, led

Do vysoké sklenice vložíme nakrájenou limetu a deset mátových lístků, přidáme třtinový cukr a lehce podrtíme. Sklenici naplníme ledem, přidáme 4 cl rumu a dolijeme sodou. Poté promícháme a ozdobíme snítkou máty.

Tip: mátové aroma probudíme tak, že s lístky v rukách před vhozením do sklenice lehce tleskneme.

 

Zázvorové Mojito

 

6 cl Havana Club Anejo Blanco, 2 lžičky třtinového cukru, citrónová šťáva, zázvorová limonáda, lístky máty peprné, ledová tříšť, čerstvý zázvor, čerstvá limeta

Do sklenice dáme limetu a mátu, pak třtinový cukr, zázvor a podrtíme. Sklenici naplníme ledem, přidáme rum a doplníme zázvorovou limonádou a citrónovou šťávou.

Zázvorové Mojito se hodí pro chladnější letní dny. Zázvor má totiž rozehřívající účinky.
Cuba Libre

Oblíbený mix drink Cuba Libre - Osvoboďte Kubu - vznikl na přelomu 19. a 20. století. V době, kdy američtí vojáci na Kubu přivezli oblíbený americký nealko nápoj, smíchali jej s místním rumem a přidali limetu.

4 cl Bacardi Superior Rum, 1 cl čerstvé limetové šťávy, 15 cl coca-coly, limetka na ozdobu, led
Cuba Libre

Vysokou sklenici typu long naplníme ledem, přidáme rum, zastříkneme šťávou z vymačkané limetky a dolijeme coca-colou. Na závěr lehce promícháme a ozdobíme limetkou.


Cranberry Cup

Bílý rum se výborně snoubí s brusinkovým nektarem, spolu s limetkovou šťávou a limetkovým sirupem vznikne osvěžující Cranberry Cup.

 

Cranberry Cup

Cranberry Cup

1 cl limetkové šťávy, 2 cl limetkového sirupu, 4 cl bílého rumu, 12 cl brusinkového nektaru

Přísady protřepejte s kostkami ledu v šejkru a nalijte do sklenice na long drink naplněné několika kostkami ledu. Okraj sklenice ozdobte naříznutým plátkem limetky.


Piña Colada
 

Příběh Piña Colady začal v roce 1954. Lahodný koktejl vymyslel Ramon Monchito Marrero, barman v hotelu Caribe Hilton v San Juanu. Marrero tvrdil, že jeho cílem bylo zachytit všechny chuti Portorika v jedné sklenici. Měsíce zkoušel různé recepty, než došel k Piña Coladě (tekutý ananas). V roce 1978 vyhlásilo Puertorico Piña Coladu za národní nápoj.

4 cl bílého rumu, 2 cl kokosového sirupu, 15 cl ananasového džusu, led
Piňa Colada

Šejkr naplníme ledem a přidáme všechny ingredience. Důkladně protřepeme, popřípadě rozmixujeme v mixéru. Poté obsah šejkru nalijeme přes sítko do sklenice s drceným ledem. Na závěr koktejl ozdobíme ananasem.

 

Daiquirí

Název je odvozen od kubánského města Daiquirí, kde Američané na přelomu 19. a 20. století těžili železnou rudu. Inženýr J. S. Cox dlouho přemýšlel, jakým způsobem by bylo nejlepší se ve vysokých teplotách zchladit. Jednoho dne utrhl ze stromu limetu, vymačkal její šťávu do sklenice, pro zjemnění kyselosti přidal čajovou lžičku cukru, přilil trochu rumu, kapku chlazené vody a hrst rozdrceného ledu. Lahodný drink byl na světě.

 

Daiquirí

 

4 cl Bacardi Superior Rumu, 2 cl čerstvé šťávy z limetek, 2 lžičky bílého třtinového cukru, drcený led

Šejkr naplníme ledem, přidáme všechny ingredience. Následně důrazně protřepeme a celý obsah šejkru nalijeme do vychlazené koktejlové sklenice.