Hlavní obsah

Modely návrhářky Natali Ruden mají navodit pocit štěstí a euforie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Novou kolekci nazvanou Flower Power (síla květin) představila tento týden v Praze návrhářka Natali Ruden. Modely plné barev mají podle slov autorky reagovat na současný ekonomický vývoj. "Móda je byznys, ale také umění, které vyvolává emoce. Chtěla jsem, aby modely navodily atmosféru štěstí a euforie," řekla Ruden.

Návrhářka Natali Ruden oslnila novou módní kolekcíVideo: ČTK

 
Článek

Návštěvníci módní show se mohli kochat rozkvetlou zahradou spolu s padesáti letními modely, které autorka představila. Obdivovat mohli také vystavené luxusní šperky. Jeden šperk se spolu s šaty od Natali Ruden a obrazem ruského malíře Jurije Gorbačova na závěr akce vydražil. Výtěžek 110 000 korun byl věnován nadaci Terezy Maxové na podporu opuštěných a znevýhodněných dětí.

Jakýmsi plátnem pro umělecké kreace se v úvodu přehlídky staly bílé šaty mluvčí ministerstva pro lidská práva a menšiny Lejly Abbasové, která akci moderovala. Dva tanečníci je postříkali barvami, stejně jako molo, po kterém se modelky procházely. Modely pak hýřily barvami v odstínech tyrkysové, žluté, modré nebo cyklámenové. Část kolekce tvořilo oblečení ve stylu safari. Zájemci mohli extravagantní módu sledovat ze všech koutů zahrady.

Přehlídka v zahradě

Natali Ruden představila svou kolekci ve Vrtbovské zahradě na Malé Straně. "Aby se předvedla síla květin, je potřeba zahrada," řekla ke své kolekci autorka. Barevné modely jsou inspirovány také 60. a 70. lety, která podle ní patřila k nejšťastnějším. "Je tam trochu nostalgie po uplynulých časech," dodala.

Foto: ČTK

Na předváděcím mole se objevila i Renata Lngmannová, Agáta Hanychová či moderátorka akce Lejla Abbasová.

Kromě šatů Ruden nabídla i novou sérii plavek. Další novinkou jsou sluneční brýle, které vytvořila ve spolupráci s francouzským návrhářem a výrobcem brýlí Frédéricem Beausoleilem.

Inspirace hospodářskou krizí

Návrhářka, která pochází z ukrajinského Kyjeva, tvrdí, že současná hospodářská krize je pro tvůrce také určitou inspirací. "Extrémní situace vyvolávají tvůrčí hledání. Jako návrháři nabízíme něco pozitivního, co by mělo překonat špatnou náladu," uvedla.

Podle ní jsou klienti stále náročnější a někteří "malují černé vyhlídky". "Když mluvíte s bankéři v soukromí, máte pocit, že by se člověk měl zahalit do černého a zalézt do kouta. Lidé tomu ale nesmí propadnout," uvedla.

Foto: ČTK

Modelka Markéta Divišová a Hana Mašlíková předvádějí dvě trendy barvy léta - bílou a tyrkysovou.

Nákladné módní přehlídky, které Ruden pořádá pravidelně dvakrát do roka, podle ní patří k práci návrháře. "Spousta návrhářů podobné akce nedělá. My ale tento servis poskytujeme. Patří to k módě," řekla.

Designérka, která v Česku působí od počátku 90. let, zaujala svými originálními, mnohdy extravagantními modely. Své přehlídky pořádala v netradičním prostředí kostela, bývalé čističky odpadních vod nebo na vojenském letišti. Navrhovala modely pro soutěž Česká Miss. Její tvorba je zastoupena také v českých uměleckých muzeích.

Foto: ČTK

Inspirace květinami jde na kraťoučkých šatech vlevo jasně znát. Návrhářka představila i kolekci plavek (vpravo).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám