Hlavní obsah

Tajemství stylové svatby se skrývá v detailech

Právo, Olina Táborská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chtějí se vzít v létě, ale už teď mají plno starostí s přípravou svatby. Vždyť jen získat správný termín, nejlépe v červnu a pochopitelně za slunečného počasí, je pro snoubence pořádný kumšt. Že by si pak dvojice vydechla, nepřipadá v úvahu, jestliže si vysnili určitou svatbu. Musí ji naplánovat velmi dopodrobna.

Článek

V takovém itineráři pak hraje roli sebemenší detail. „Svatby totiž přestaly být bleskovou záležitostí, chystají se s velkým, někdy i ročním předstihem,“ říká ing. Táňa Štorková Severinová z designového studia Stylová svatba v Hlinsku.

Meruňková, nebo zelená?

Zní to nadneseně, ale splnit vše, co si nevěsta s ženichem mnohdy vymyslí, vyžaduje značný předstih, scénáře bývají zajímavé. „Svatba může být například ve stylu nějaké květiny, například slunečnicová, anebo svatba růží, lilií či kopretin,“ sděluje návrhářka, která se setkává s různými nápady na svatební témata. Výjimkou prý není ani motýlí veselka.

:. Modely v soutěži o titul Svatební šaty roku 2008 nebyly zdaleka jen bílé.

„Styl někdy také vychází z místa konání, třeba svatba zámecká, zahradní, na pláži,“ dodává ing. Štorková Severinová a pokračuje: „Nejčastěji se však setkávám se svatbou tvořenou pouze do určitého barevného ladění. V poslední době je zájem o výzdobu ve vínové, zelené nebo v růžové barvě.“ Sehnat všechno, co nesmí chybět v barvě, kterou si dvojice vybrala, dá početnému týmu rodiny zabrat. Jistější je nechat to na designovém studiu, kde jsou zkušení odborníci.

:.Kolekce svatebních šatů Venus Bridal představená na veletrhu Styl a Kabo. Foto: BVV

Podvazek pro štěstí

Profesionálové dvojici poradí, jak zatraktivnit den, na který budou dlouho vzpomínat i všichni svatebčané. Především přibývá množství doplňků, které si nevěsty přejí mít.

Jedním z nich je podvazek pro štěstí. Hosté pak s napětím čekají, kdy jí ho novomanžel vlastními zuby stáhne z nohy. „Okamžitě musí podvazek vystřelit mezi svobodné pány,“ vysvětluje designérka. Konečně si na své přijdou i muži a ne pouze vdavekchtivé kamarádky a příbuzné, které se těší na okamžik, kdy nevěsta vyhodí mezi přítomné kytici.

foto: Profimedia:.Zubama svlečený podvazek hodí novomažel do davu.

Čím víc zvyků, tím atraktivnější veselka. Je-li dobrý scénář, všichni se skvěle baví a hosté, které šťastná dvojice dala dohromady jen pro tento den, najdou mnohem dřív společnou řeč.

Kdo vymyslel zvyk s podvazkem
Vystřelování podvazku mezi svobodné pány má svoji dlouholetou tradici. Pochází z Anglie ze 14. století, kdy svatební hosté věřili, že kousek z oděvu nevěsty, který si odnesou domů, jim přinese štěstí. Dnes už nemá podvazek pouze symbolickou funkci, ale slouží například jako laškovné oživení alba svatebních fotografií, lze jej také vydražit.

Nesmí chybět ani dvojbryndák

Maminky a otcové dnešních novomanželů si jistě pamatují nevzhledné alpakové tácky, z nichž si při obřadu brali prstýnek, aby jej navlékli na prst svého nastávajícího či nastávající. Přinese-li obroučky na krásném polštářku družička či svědek, hned je to jinačí podívaná.

:. Vyzdobený altán na zahradě může být stejně důstojným místem pro uzavření sňatku jako sál hradu nebo radnice. Foto: www.svatby-na-hrade.cz

„Z obyčejné veselky udělají svatbu stylovou i vývazky neboli mašličky na myrty, sloužící k označení svatebních hostů,“ doplňuje odbornice.

Zaujmou i jmenovky na stole v barvě svatebního dne. Chaosu u větších svateb zabrání čísla stolů a zasedací pořádek. Někteří novomanželé si při společném krmení svatební polévkou nepřejí být svázaní prostěradlem a požadují dvojbryndák. To vše se dá sehnat.

Ještě není pozdě

Kdo chce, aby na jeho svatbě nic nechybělo, nemá zmeškáno. Studio je schopno dodat zakázku během jednoho až tří měsíců.„Čím víc doplňků si nevěsta přeje, tím dříve by měla přijít, aby se podařilo včas sehnat odpovídající materiály v jednoho stylu. „Například podle barvy šifónových, saténových či taftových stuh vytvořit barevně nebo motivem odpovídající tiskoviny v grafické podobě,“ upřesňuje návrhářka studia Stylová svatba.

:foto: Novinky/Dana Kysučanová:. Svatební kytice i květinová výzdoba vůbec hrají u svatby nemalou roli.

„Svatebních doplňků může být nepřeberné množství. Při zařizování své svatby jsem byla překvapená, co vše je nutné,“ dodává Táňa Štorková Severinová. Vystudovala textilní fakultu na Technické univerzitě v Liberci a oděvnictví a design jsou pro ni moc důležité, proto nic neponechala náhodě.

Při zařizování jsem zjistila, že neseženu, co si představuji, a už vůbec ne v jednotné barvě, tak jsem si všechno vyrobila podle svých nápadů. Svatba korespondovala s osobností mojí i manžela. U některých věcí jsem se inspirovala zahraničními svatbami.“

V dobových kostýmech

Stylová svatba však může být i v dobových kostýmech, třeba z ateliéru Michaely Rozsívalové v Plzni. Díky zájmu o dobové tance se autorka dostala do šermířské obce a má na kontě několik svateb pro šermíře.

S tím začínala, byly to svatby pro zapálené lidi, herce a kaskadéry. Časem přibývalo dvojic, které si přály svatbu v dobovém stylu. Kolem roku 1996 byl boom gotiky a většina dobových svateb se konala na hradech. Od roku 2002 vzrostla poptávka po orientu.

:.Středověká svatba na louce Foto: www.atelierogg.net

„O gotiku je stále zájem. Kostým je méně nákladný, stojí do 10 000 Kč,“ dodává návrhářka. V posledních dvou letech zase frčí lehké baroko a rokoko. Výjimkou není ani svatba ve stylu 20. let. „Šili jsme ji pro nadšence - malíře a sběratele gramofonů, který je touto dobou posedlý,“ upřesňuje Michaela.

Za takové šaty zaplatil ženich asi 9000 Kč a nevěsta 6000 Kč. Častěji se však nevěsty při civilní svatbě pouze inspirují 20. léty. „Ženich má klasiku, ale doděláváme kravaty, motýlky, kapesníčky a šerpy ve stylu a barvách nevěsty,“ doplňuje návrhářka.

:. Ženich a nevěsta ála 20. léta Foto: www.atelierogg.net

„Budoucí manželé se často shodují na renesanci nebo baroku, ale objevily se i rokokové touhy v méně nákladném a pompézním stylu,“ dodává.

Z půjčovny

„Většina zákazníků by chtěla v kostýmech i svědky. Mladí lidé se ani tolik nebojí o peníze jako o to, že se té ,šaškárně‘ nepodřídí rodina. S tím jsme se už setkali,“ podotýká Michaela Rozsívalová, která uvažuje o otevření půjčovny dobových svatebních šatů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám