Hlavní obsah

Šumivá vína k oslavám příchodu nového roku patří

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silvestr bez šumivého vína nebo-li také sektu si umí představit málokdo. Je už to taková tradice. Ne každé šumivé víno lze ale považovat za šampaňské. To pochází pouze ze speciálních oblastí severní Francie.

Článek

Šumivá vína mnoho čechů nazývá "šampaňským", což je jeden z nejčastějších mýtů, které se snaží odborníci již dlouhá léta odstranit. Pravé a lze říci i jediné "šampaňské" pochází z francouzského kraje Champagne. 

Mezi francouzskými víny se poté můžeme setkat s víny "Crémant“ pocházející z oblastí Alsasko a Burgundsko a "Vin Mousex“ z ostatních oblastí. Ve Španělsku jsou pak velmi oblíbená šumivá vína "Cava" a v Itálii "Franciacorta“. 

Dobrá šumivá vína lze nalézt i v dalších zemí jako je Německo, USA, Austrálie, J.A.R., ČR  či Rakousko.

Dělení podle výrobních postupů

Pro výrobu šumivých vín je důležité tzv. druhotné kvašení, jehož způsob provedení je rozhodující pro určení nejen kvality, ale i ceny vína. Obecně lze říci, čím pracnější je postup tohoto kvašení, tím kvalitnější a dražší víno vzniká.

Metody kvašení
Tzv. metoda Champagne - patří mezi nejnáročnější výrobní postup. Druhé kvašení probíhá v lahvi a tímto způsobem jsou kvašeny ty opravdu nejkvalitnější vína. Doba výroby takového vína musí být nejméně 9 měsíců.
Tzv. metoda Charmat - je to o malinko jednodušší postup, kdy druhé kvašení probíhá ve velké nádobě v tzv. tanku -  I takto jsou kvašena kvalitní vína. Tyto vína jsou kvašena nejméně 60 dnů nebo 120 dnů (podle roční doby).
Tzv. karbonizace - druhé kvašení neprobíhá vůbec, víno je nasyceno CO2 jako sodovka. Touto metodou jsou vyráběna méně kvalitní vína.

Ročník vína lze uvést pouze tehdy, jestliže alespoň 85 % vína bylo získáno z hroznů sklizených v příslušném roce. Etiketa vína může obsahovat název vinařské oblasti, ve které bylo toto víno vyrobeno, zemi původu vína nebo vinných hroznů, jestliže z tohoto vína nebo hroznů bylo vyrobeno alespoň 50 %. 

Šumivá vína versus perlivá

Šumivá vína lze také rozdělit podle tlaku v lahvi a podle síly bublinek na vína šumivá a perlivá. Šumivá  vína (spumante, sparkling) - by měla mít natlakováno alespoň 3 atmosféry, přičemž vína perlivá (frizzante, semi-sparkling) mají tlak cca od 1 do 2,5 atmosfér.

Perlivé víno je uměle sycené (impregnované) kysličníkem uhličitým za chladu, nebo vyrobené kvašením v uzavřených nádobách do přetlaku 0,2 MPa. K jeho výrobě se používají vína stolní či jakostní.

Šumivá vína podle obsahu cukru:

- "brut nature" - když obsah cukru je pod 3g v litru;

- "extra brut" -  jestliže obsah cukru je mezi 0g až 6g v litru

- "brut" - obsah cukru je nižší než 15g v litru

- "extra dry" - extra suché - jestliže obsah cukru je mezi 12g a 20g v litru

- "sec" nebo "suché" - obsah cukru je mezi 17g a 35g v litru

- "demi-sec" nebo "polosuché" - obsah cukru je mezi 33g a 50g v litru

- "doux" nebo "sladké" -   obsah cukru je větší než 50g v litru

Tato vína vykazují po otevření většinou hrubší a kratší perlení než vína šumivá vyrobená druhotným kvašením.

Reklama

Související články

Jahody a sekt se k sobě nehodí

Šampaňské a jahody, jako z amerického filmu Pretty women, jsou prý největší pověra spojená se šumivými víny. Češi takovou kombinaci často považují za něco...

Výběr článků

Načítám