Šumivá vína mnoho čechů nazývá "šampaňským", což je jeden z nejčastějších mýtů, které se snaží odborníci již dlouhá léta odstranit. Pravé a lze říci i jediné "šampaňské" pochází z francouzského kraje Champagne. 

Mezi francouzskými víny se poté můžeme setkat s víny "Crémant“ pocházející z oblastí Alsasko a Burgundsko a "Vin Mousex“ z ostatních oblastí. Ve Španělsku jsou pak velmi oblíbená šumivá vína "Cava" a v Itálii "Franciacorta“. 

Dobrá šumivá vína lze nalézt i v dalších zemí jako je Německo, USA, Austrálie, J.A.R., ČR  či Rakousko.

Dělení podle výrobních postupů

Pro výrobu šumivých vín je důležité tzv. druhotné kvašení, jehož způsob provedení je rozhodující pro určení nejen kvality, ale i ceny vína. Obecně lze říci, čím pracnější je postup tohoto kvašení, tím kvalitnější a dražší víno vzniká.

 Metody kvašení
Tzv. metoda Champagne - patří mezi nejnáročnější výrobní postup. Druhé kvašení probíhá v lahvi a tímto způsobem jsou kvašeny ty opravdu nejkvalitnější vína. Doba výroby takového vína musí být nejméně 9 měsíců.
Tzv. metoda Charmat - je to o malinko jednodušší postup, kdy druhé kvašení probíhá ve velké nádobě v tzv. tanku -  I takto jsou kvašena kvalitní vína. Tyto vína jsou kvašena nejméně 60 dnů nebo 120 dnů (podle roční doby).
Tzv. karbonizace - druhé kvašení neprobíhá vůbec, víno je nasyceno CO2 jako sodovka. Touto metodou jsou vyráběna méně kvalitní vína.

Ročník vína lze uvést pouze tehdy, jestliže alespoň 85 % vína bylo získáno z hroznů sklizených v příslušném roce. Etiketa vína může obsahovat název vinařské oblasti, ve které bylo toto víno vyrobeno, zemi původu vína nebo vinných hroznů, jestliže z tohoto vína nebo hroznů bylo vyrobeno alespoň 50 %. 

Šumivá vína versus perlivá

Šumivá vína lze také rozdělit podle tlaku v lahvi a podle síly bublinek na vína šumivá a perlivá. Šumivá  vína (spumante, sparkling) - by měla mít natlakováno alespoň 3 atmosféry, přičemž vína perlivá (frizzante, semi-sparkling) mají tlak cca od 1 do 2,5 atmosfér.

Perlivé víno je uměle sycené (impregnované) kysličníkem uhličitým za chladu, nebo vyrobené kvašením v uzavřených nádobách do přetlaku 0,2 MPa. K jeho výrobě se používají vína stolní či jakostní.

Tato vína vykazují po otevření většinou hrubší a kratší perlení než vína šumivá vyrobená druhotným kvašením.