Hlavní obsah

Piknik v přírodě aneb jak si zpříjemnit víkendové odpoledne

Právo, Eva Müllerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud uvažujte strávit s partnerem nebo přáteli víkendové odpoledne někde v přírodě, poradíme vám, co vzít s sebou do piknikového koše.

Foto: Profimedia.cz

Dobře zorganizovaný piknik může zpříjemnit chvíle strávené v přírodě.

Článek

Zásluhou přenosných chladicích boxů či naopak termonádob si lidé mohou na pikniku pochutnat třeba i na zmrzlině nebo ledových nápojích. Přesto jsou ale stále nejjistější potraviny, které se hned tak nekazí.

Tedy například studené pečené maso, trvanlivé uzeniny a šunka (na trhu už jsou také v biokvalitě), sýry, koláče a hlavně čerstvá zelenina i ovoce.

Součástí piknikového koše může být i kvalitní víno

Na pikniku se zpravidla nejčastěji pije víno. Na barvě nezáleží, pokud vhodně doplní servírované pokrmy. Kvalita je ale důležitá.

Víno pro posezení v přírodě by mělo být lehké, suché, maximálně polosuché. Po příliš sladkém moku se člověk v horku rychle unaví a zvadne.

Podávaný nápoj musí mít samozřejmě také správnou teplotu. Proto se vyplatí víno před odjezdem lehce podchladit, bílé na 6–8 °C, růžové na 9–10 °C, červené na 13–14 °C, a samozřejmě pak převážet v chladicím boxu.

Žízeň skvěle zažene rovněž vinný střik. Pro tuto příležitost je nejlepší mix z lehkého bílého vína, které má navíc kyselinky, a tedy i silnější osvěžující efekt.

Míchá se v poměru 25–30 procent alkoholu, zbytek tvoří kvalitní stolní, přírodní nebo jemně sycená voda. Podává se bez ledu, v menší sklence. Když totiž střik déle stojí, ztrácí osvěžující účinek.

:. K piknikovému posezení se hodí také kvalitní sekt. Foto: Archív

Pro řidiče

Řidič, jenž si nepotrpí na nealko pivo, na pikniku jistě ocení lehce nakyslý či nahořklý nápoj podávaný v teplotě 6–10 °C. Měl by být jen lehce sycený CO2 nebo raději vůbec ne. Plyn totiž v žaludku zvětšuje objem.

Pro řidiče i osoby, jež neholdují alkoholu, se na piknik hodí minerálka s nízkým obsahem sodíku, chladný slabý čaj nebo voda s plátky citrusů, nejlépe citrónu či pomeranče. A to nejméně 1,5 až 2 litry, v horku i víc.

Několik tipů na piknikové dobrůtky

Rychlá směs s kabanosem (4 porce)

250 g kabanosu, 2 hrsti kostiček slaniny, 2 malé cuketky, 2 červené papriky, 2 rajčata, 250 g hráškových lusků (nebo samotného hrášku), 2 lžíce oleje, 3 cibule, 4 stroužky česneku, majoránka, sůl, pepř

Papriky bez jadérek nakrájíme na kousky, kabanos na kolečka (1 cm silná) stejně jako omyté cukety. Lusky rozpůlíme, oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na čtvrtky. Rajčata zbavíme dužniny a rozdělíme na kousky.Na rozpáleném oleji krátce osmahneme salám a slaninu, přidáme cuketu, chvíli restujeme, potom vsypeme zbylou zeleninu. Osolíme, opepříme, okořeníme majoránkou a na mírném ohni dusíme asi 15 minut.

:.Rychlá směs s kabanosem (4 porce)foto: Právo /foto archiv spol. VOG

Rolky se žampióny (4 porce)

500 g hladké mouky, sáček sušeného droždí, cukr, 1 lžička soli, 125 ml vlažné vody, 5 lžic řepkového oleje Rapso, 1 lžička mletého koriandru, 2 lžíce tvarohu. Náplň: 2 lžičky strouhanky, 200 g žampiónů, 2 lžíce oleje, 3 cibulky, 3 stroužky česneku, 300 g špenátu, 1 lžíce mléka, 100 g strouhaného sýra, 80 g drobně krájené anglické slaniny, 1 vejce, sůl, pepř, směs sušených bylinek, 1 vejce na potření, 2 lžíce oříšků

Mouku smíchanou s droždím, cukrem, solí, vodou, olejem, tvarohem i koriandrem hněteme v robotu, pak ručně na válu. Těsto necháme vykynout na dvojnásobek. Cibulky i česnek nakrájíme nadrobno, špenát na nudličky široké 1 cm, žampióny na kousky. Na oleji a slanině opečeme cibulku i česnek, vsypeme houby a podusíme. Přidáme špenát a znovu dusíme.

Směs scedíme, přidáme sýr, vejce, sůl, pepř i bylinky a dáme zchladnout. Z těsta vyválíme plát, posypeme strouhankou a potřeme náplní tak, aby zůstaly okraje. Na delší straně svineme, nakrájíme na 5 cm široké rolky, naskládáme do vymazaného pekáče a necháme 20 minut kynout. Závitky potřeme žloutkem ušlehaným s mlékem, posypeme sekanými oříšky a pečeme 35 minut v předehřáté troubě.

:. Rolky se žempióny - foto: archiv spol. VOG

Marocká sýrová placka (4 porce)

225 g ovčího sýra, 3 vejce, 125 ml smetany, 125 ml oleje, 1 lžička soli, 1 lžička sušeného tymiánu, 500 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 červená paprika, 1 lžíce oleje (nejlépe řepkový Rapso), 60 g černých oliv bez pecek, snítky tymiánu a rozmarýnu, 2 stroužky česneku, hrubá sůl

Část sýra (170 g) rozmačkáme vidličkou. Vejce ušleháme se smetanou, olejem, solí i tymiánem a vmícháme sýr. Směs přidáme do mouky s kypřicím práškem a ručním mixérem uhněteme těsto. Olivy i papriku drobně pokrájíme, vmícháme do těsta a vyválíme placku, již vložíme do vymazané koláčové formy.Pokapeme olejem, posypeme drobky zbylého sýra, plátky česneku, bylinek a solí. Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut.

:.Marocká sýrová placka - foto archiv spol. VOG

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám