Hlavní obsah

Se správným opalováním vám pomohou odborníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 4., 5. a 6. června 2008 proběhne již osmý ročník osvětového edukativního projektu Dny slunce bez rizika, jehož cílem je zvýšit povědomí široké veřejnosti o možných rizikách slunečního záření a doporučit vhodné chování na slunci.

Článek

Je nejlepší, když pro plánovaný pobyt na slunci, ať již při práci nebo při rekreačních aktivitách, zvolíme plážové oblečení z certifikovaných tkanin, které mají přímo deklarován stupeň ochranného faktoru (UPF) proti UV záření.

Nejbezpečnější variantou je omezit pohyb na přímém slunci co nejvíce. Pokud to nelze, vyvarujte se pobytu na slunci alespoň v době mezi 11.–15. hodinou, kdy je UVB záření atmosférou nejméně filtrováno, protože dopadá ze slunce na zemský povrch skrze atmosféru její nejmenší tloušťkou.

Pokud se přeci jen musíte pohybovat na slunci, pak vám odborníci doporučují chránit svou pokožku minimálně správným oblečením a přípravky s ochrannými faktory.

Odborníci vám poradí, jak se chovat na slunci

Akce proběhne ve více než 100 lékárnách v celé České republice, kde bude v těchto dnech speciálně vyškolený lékárník, který vám dokáže určit váš fototyp a na základě toho i vhodné chování a efektivní ochranu při dané intenzitě slunečního záření. Každý účastník navíc obdrží informační materiály s vlastní diagnostikou.

Odbornými garanty projektu jsou Česká dermatovenerologická společnost a Česká lékárnická komora.

Seznam partnerských lékáren projektu je k dispozici na telefonní infolince 222 193 777 či www.dnysluncebezrizika.cz .

Reklama

Související témata:

Související články

Rakovina kůže se častěji vyskytuje u mužů

Není tajemstvím, že ultrafialové paprsky ze spektra slunečních paprsků či umělého záření solárií mohou vyvolat rakovinu kůže. Zdravotníci a lékaři se naopak...

Výběr článků

Načítám