Bio potraviny lze jednoduše charakterizovat jako jídlo bez chemie. Je prokázáno, že na jedné straně mají vyšší obsah vitaminů a minerálních látek, na druhé méně dusičnanů a téměř žádné zbytky pesticidů. Navíc tyto potraviny mají opravdu lahodnou chuť. I pouhý laik pozná rozdíl v chuti potravin z ekologického zemědělství a neekologického.

Bio potraviny jsou bohužel i často dražší než klasické potraviny. Nicméně náklady eko farmáře jsou opravdu několikanásobně větší. V současné době lze sehnat bio potraviny i díky některým supermarketům levněji. Přestože jim je často vyčítáno, že bio potraviny dováží. V každém případě i díky nim, je dnes o biopotravinách mnohem větší povědomí a lidé se začínají čím dál častěji zajímat o to, co jedí.

Zdravé dobrůtky můžete koupit nejen ve specializovaných kamenných obchodech či supermarketech, ale dnes i v celé řadě on-line obchodů či např. v jednom řetězci drogerií.

Připravili jsme pro vás několik tipů, jak strávit Vánoce ve stylu Bio.

Biokuchařka může pro Vás být nejen skvělým dárkem, ale také rádcem.

Biokuchařka Hanky Zemanové - Kniha plná nejen výtečných receptů, ale také praktických rad. Cena 319 Kč Biokuchařka Hanky Zemanové - Kniha plná nejen výtečných receptů, ale také praktických rad. Cena 319 Kč. Foto: www.smartpress.cz  Hotové vánoční cukroví provoní celý byt Zimní kolekce cukroví AlnaturA - Špaldové vanilkové rohlíčky (150 g) – upečeny z výběrové špaldové mouky a jsou přislazovány třtinovým cukrem. - Čokoládové špaldové piškoty (150 g) – upečeny z kvalitní špaldové mouky a zjemněny oříšky a mandlemi.Zimní kolekce cukroví AlnaturA - Špaldové vanilkové rohlíčky – upečeny z výběrové špaldové mouky a přislazovány třtinovým cukrem. - Čokoládové špaldové piškoty – upečeny z kvalitní špaldové mouky a zjemněny oříšky a mandlemi. Foto: www.dm-drogeriemarkt.cz Dáreček, který potěší ...  VÁNOČNÍ BALÍČEK Milovník medu - Hedvábná chuť medu se vám rozplyne na jazyku a medovina navodí tu správnou vánoční atmosféru ...Cena: 319 kč. VÁNOČNÍ BALÍČEK Milovník medu - Hedvábná chuť medu se vám rozplyne na jazyku a medovina navodí tu správnou vánoční atmosféru ...Cena: 319 kč. Foto: www.biosfera.cz Sladké pokušení ...Vánoční stromeček z Bio bílé čokolády v dárkovém balení - Složení: bílá čokoláda (cukr, kakaové máslo, sušené plnotučné mléko, vanilka a sojový lecitin). Cena: 213 Kč Vánoční stromeček z Bio bílé čokolády v dárkovém balení - Složení: bílá čokoláda (cukr, kakaové máslo, sušené plnotučné mléko, vanilka a sojový lecitin). Cena: 213 Kč. Foto: www.biosfera.cz   A ještě několik receptů ....  Sojové cappuccinoSojové cappuccino - Pro 1 osobu
Suroviny: 2 lžičky sladové kávy, 150 ml vařící vody, 150 ml AlnaturA sójového nápoje, trošku kakaa, podle chuti AlnaturA třtinového cukru
Postup: Ve velkém hrnečku zalijeme 2 lžičky sladové kávy 150 ml vařící vody. 150 ml AlnaturA sójového nápoje ohřejeme a našleháme, poté přidáme ke sladové kávě. Nápoj ozdobíme kakaem. Cappuccino osladíme podle chuti třtinovým cukrem.   Křenová pomazánka s ovesnými vločkamiKřenová pomazánka s ovesnými vločkami - Pro jednu osobuSuroviny: 1 cibule, 50 ml AlnaturA zeleninového vývaru, 50 g ovesných vloček, 1 lžíce strouhaného křenu, 1 lžička citronové šťávy, sůl, 1 lžička droždí, 50 g másla
Postup: Cibuli nakrájíme najemno a podusíme v zeleninovém vývaru. Hrnec s cibulí odstavíme z plotýnky, rozdrobíme do něj droždí a dobře rozmícháme.
Křen nastrouháme najemno a promícháme s citronovou šťávou. Poté osolíme a zasypeme ovesnými vločkami. Vše přidáme do hrnce s cibulí a droždím, spojíme měkkým máslem a mícháme, dokud směs nevychladne.
  Fenyklový salát s grapefruitem Fenyklový salát s grapefruitem - Pro čtyři osoby
Suroviny:
2 hlízy fenyklu, 2 grapefruity, 1 cibule, AlnaturA bylinková sůl, čerstvě mletý pepř, 3 lžíce AlnaturA jablečného octu, 3 lžíce rostlinného oleje
Postup: Hlízy fenyklu očistíme a rozpůlíme. Stonky odstraníme a z půlek fenyklu nakrájíme tenké plátky. Grapefruity i cibuli oloupeme a rovněž nakrájíme na plátky. Do salátové mísy na sebe rovnáme vrstvy připravených plátků, cibuli a fenykl přitom okořeníme solí a pepřem. Vše pokapeme jablečným octem smíchaným s olejem.
Tip: grapefruity můžeme nahradit pomeranči