Hlavní obsah

Luxusní módní trendy si můžete zapůjčit v půjčovně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Norkový kožich, kozačky nebo kabelky vydržely mnoha dámám v minulosti desítky let. Moderní doba však přináší rychlé změny. Móda se mění každou sezonu a investovat do některých prvků garderoby se mnohdy nevyplácí. Na pomoc lidem, kteří chtějí být "trendy", přicházejí půjčovny. Zájem je mimo jiné o originální kabelky, jež jsou tradičním symbolem luxusu.

Článek

"Kabelky si půjčují podnikatelky, ale také mladé slečny nebo takzvané celebrity. Vybírají si podle značky, ale i podle sezony. O prázdninách barevnější, na podzim střídmější. Střídají je každý měsíc," řekla Dominika Hantelová z internetové půjčovny luxurybags.cz. 

Pravý model Alma z látky a kůže od firmy Louis Vuitton se tak v půjčovně dá pořídit za 4800 korun na měsíc, zatímco v obchodě by zájemkyně musela za originál zaplatit několik desítek tisíc. Peníze však prý nejsou to hlavní, co motivuje ženy k půjčování kabelek. 

"Nepůjčují si je jen proto, že na ně nemají, ale mnohdy z časových důvodů. Nemají čas hledat a vybírat. Také je nechtějí skladovat. Když si koupí kabelku za 30 000 a hodí se jim jenom na léto, proč by ji měly mít deset měsíců ve skříni," říká Hantelová. Mezi nejžádanější v Česku patří prý tašky od firem Louis Vuitton, Dior nebo Prada. 

Moderní zboží na jedno použití

Podle stylistů je kvalitní kabelka symbolem úspěšnosti moderní ženy. Jejich půjčování se rozmáhá v USA, Německu, Británii i Rakousku. K mání jsou tam na omezenou dobu i modely za statisíce korun. Blýsknout se ve společnosti modelem Birkin z krokodýlí kůže od firmy Hermés nebo slavnou Kelly však v Česku zatím mohou jen ženy, které si je koupí. 

Znalci módy tvrdí, že zatímco v minulosti se trendy příliš neměnily, mají současné módní výstřelky poměrně malou "životnost". "Moderní zboží často vypadá jako na jedno použití. Oblečení, šperky, mobilní telefony, ale i auta rychle přestávají bavit jejich majitele. Nepěstují si k osobním věcem hluboký vztah," míní pražská obchodnice s doplňky. Díky půjčovnám se mohou chlubit slavnou značkou, aniž by se snižovali k padělkům, upozornila. 

Zapůjčené věci jako dárek

Tradiční zájem je o společenské oblečení, kde si lidé mohou obměňovat také boty, šály, pásky a ozdoby. "Nejčastěji si kabelky půjčují nevěsty. Do společnosti to není tak často. Spíše jde o doplněk vhodný k modelu, tedy ze stejného materiálu a ve stejné barvě," řekla majitelka salonu Renata Cendelínová. 

Půjčenou luxusní kabelku si ale prý lidé dávají i jako dárek. "Příležitosti jsou nejrůznější. Některé si půjčují jen na nějakou příležitost, výlet, narozeniny nebo společenský večírek," říká Hantelová. Muži podle ní takto obdarovávají své partnerky. Připouští, že obdarovaní mohou být pak zklamaní, když musí "dárek" vrátit do půjčovny.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Čas v exkluzivním balení

Čas jsou peníze, a proto si i on zaslouží měřit exkluzivním metrem. Spíš asi časometrem v podobě moderních náramkových hodinek. Hodinky jsou pro někoho...

Výběr článků

Načítám