Hlavní obsah

Jak žijí topmodelky? Nejen módou, ale i charitou či filmem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN / PRAHA

Už deset let působí v České republice Nadace Terezy Maxové, jejíž patronkou a zakladatelkou se slavná modelka stala v roce 1997. Její nadace během uplynulého desetiletí pomohla tisícům dětí v oblasti vzdělání, aktivit pro volný čas i sportu. Dělala jim také radost nejrůznějšími návštěvami a mezi pozvanými nechyběli například kanadský zpěvák Bryan Adams nebo monacký princ Albert.

Článek

Pětatřicetiletá Maxová ale není jediná modelka světového věhlasu, o které je slyšet i mimo rámec předváděcích mol a módních fotografií. Britský list The Independent sestavil přehled pěti topmodelek, které do této kategorie patří. 

Naomi Campbellová, která se objevila více než padesátkrát na titulní straně časopisu Vogue, i ve věku sedmatřiceti let dál měří dlouhýma nohama předváděcí mola. Krom toho se objevila v 16 filmech, uvedla na trh vlastní řadu parfémů a stihla i úspěšnou kariéru popové zpěvačky - alespoň tedy v Japonsku. V roce 1996 jí vyšel debutový román Swan (Labuť). Když novináři zjistili, že většinu z něj napsal někdo jiný, hájila se: "Prostě nemám čas, abych seděla a psala knížku." V současnosti oficiálně vede společnost NC Connect v New Yorku, mezi jejíž hlavní náplně patří - co jiného, než "lifestyle". 

Elle Macphersonové se přezdívalo "The Body", nyní se věnuje podnikání

Helena Christensenová zahájila cestu ke slávě v roce 1986, kdy se stala Miss Dánsko. V devadesátých letech minulého století byla jednou z nejznámějších modelek. Paralelně vybudovala maloobchodní impérium, s dávnou spolubydlící založila oděvní řadu Christensen and Sigersen a otevřela si dva obchody v New Yorku. Jeden prodává oděvy, druhý starožitnosti. Nyní, ve svých osmatřiceti letech, věnuje víc času fotografování než modelingu. Je spoluzakladatelkou módního časopisu Nylon, který ovšem opustila za zcela nejasných okolností. Energii věnuje i charitativním kampaním, které se soustřeďují na léčbu rakoviny prsu. 

Elle Macphersonové se přezdívalo "The Body" (tělo) s odvoláním na její dech beroucí postavu na fotografiích v plavkách pro časopisy, jako je Sports Illustrated. Brzy následovala herecká kariéra, v roce 1994 si zahrála s Hughem Grantem ve filmu Sirens (Sirény) a v roce 1999 hrála v pěti epizodách jednu z přítelkyň Joeyho v televizním seriálu Přátelé. Ve svých čtyřiačtyřiceti letech je pořád ještě příležitostně k vidění na předváděcím molu, ale především šéfuje úspěšnému podnikatelskému impériu, které prodává luxusní prádlo a bikinky. Původem Australanka žijící v Londýně má dva syny s finančníkem Arki Bussonem. Dlouhodobě podporuje dětský fond OSN UNICEF. 

Cindy Crawfordová působí jako mluvčí různých charitativních organizací

Cindy Crawfordová, nositelka snad nejslavnější pihy na světě, se stala první supermodelkou, která se svlékla pro časopis Playboy. Několikrát se pokusila prorazit v televizi a ve filmu, ale jejím největším úspěchem na plátně byla patrně v roce 1993 reklama na Pepsi, a to navzdory neutuchající podpoře jejího tehdejšího manžela Richarda Gerea. V současnosti vede jednačtyřicetiletá Crawfordová firmu Cindy Inc. a působí jako mluvčí řady charitativních organizací. 

Tyra Banksová kariéru modelky uzavřela, když přerušila spolupráci s časopisem Sports Illustrated a firmou Victoria's Secret. V současnosti je z teprve třiatřicetileté Banksové autorka, herečka, zpěvačka, televizní producentka a moderátorka talk-show, kde ji pasovali na "mladší verzi Oprah Winfreyové". Uvádí a produkuje oblíbenou show America's Next Top Model (Příští americká topmodelka). Vede také charitativní nadaci poskytující školné pro afroamerické dívky. Časopis Time ji zařadil mezi stovku nejvlivnějších lidí na světě. 

Reklama

Související témata:

Související články

Trojrole Terezy Maxové

Nešťourej se v nose! Několikrát mě na to upozornila čtyřiatřicetiletá Tereza Maxová. Nebyl jsem nechutný. To jen modelka pěla chválu na dětskou hru, do které...

Výběr článků

Načítám