Hlavní obsah

Kurková oceněna za pomoc ženám v rozvojovém světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Česká topmodelka Karolína Kurková převzala v pondělí v newyorské budově Organizace spojených národů ocenění organizace Women Together za pomoc ženám v rozvojovém světě. "Je neuvěřitelné, že jsem se ve svých dvaadvaceti letech dostala mezi takové osobnosti, jako je Hillary Clintonová nebo jordánská královna Rania," řekla bezprostředně poté, co převzala cenu za podíl při prosazování práv žen.

Článek

Spolu s Kurkovou byla vyznamenána desítka žen, které pomáhají ostatním ženám zejména v rozvojovém světě. Vedle senátorky a bývalé první dámy Spojených států Hillary Clintonové či jordánské královny se stejného uznání dostalo například i hollywoodské herečce a vyslankyni dobré vůle Rozvojového fondu OSN pro ženy Angelině Jolieové a kolumbijské zpěvačce Shakiře, která stojí v čele fondu na pomoc dětem Bosé nohy.

Boj za toleranci

"Lidé si musejí pomáhat, bez ohledu na barvu kůže, národnost nebo náboženství," je přesvědčena modelka pracující pro nejprestižnější módní časopisy světa. "A tolerovat se navzájem, to je nesmírně důležité," dodává.

Podle jejího názoru vybrala organizace Women Together ji a Shakiru proto, aby se poselství o potřebě pomoci ženám dostalo mezi mladou generaci, kterou právě ony nejvíce oslovují. "Mladí lidé, to je budoucnost našeho světa, na nich záleží nejvíc," prohlásila Kurková.

Za ocenění poděkovala v desítce jazyků, včetně českého "Děkuji". Jako první jí k vyznamenání poblahopřál český velvyslanec při OSN Hynek Kmoníček.

Co je cílem organizace Women Together

Women Together je neziskovou organizací zaměřující se mimo jiné na rozvoj programu malých úvěrů poskytovaných firmám vedeným ženami. Financování prostřednictvím takzvaných mikrokreditů se podle Women Together ukazuje jako efektivní globální model pomoci posilování hospodářství méně rozvinutých zemí.

Mikrokredity z jednoho z programů nazvaného "Módou k rozvoji" využily podnikatelky v odívání z řady latinskoamerických či afrických zemí. Své modely představily po slavnostním udílení cen na módní přehlídce, kterou v prostorech OSN uváděla Karolína Kurková.

Reklama

Výběr článků

Načítám