Hlavní obsah

Dneska zrzka, zítra blond

Právo, Jana Tomsová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barvení vlasů je dnes pomalu národní ženská disciplína, už od velmi raného věku. Stalo se totiž takřka neodmyslitelnou součástí krášlicího procesu, zčásti nutného k zakrytí šedin, více však diktovaného módou. Příroda se možná diví, ale aspoň si nejsme podobné jako vejce vejci.

Článek

Obrovský boom barvení vlasů je nepochybně spojen s rozvojem výrobků pro domácí použití. Jako vše, i tato vymoženost má svůj rub a líc. Odstín vlasů lze za přijatelnou cenu změnit rychle, kdykoli si zamaneme, výsledek ovšem může přinést zklamání, ne-li malou či větší kalvárii. Kadeřnická barevná alchymie totiž není vůbec jednoduchá a laik do ní těžko pronikne. Hru s vlasy proto nelze brát na lehkou váhu.

Slovo odborníka

"Samozřejmě by se mi líbilo, kdyby si ženy nechaly barvit vlasy pouze v kadeřnictvích, ale to je utopie. Při domácím postupu tedy doporučuji dodržovat alespoň několik základních zásad. První krok při změně odstínu by měl vždycky udělat kadeřník, který zároveň poradí, co je možné a jak pokračovat dál vlastními silami. Když ani to nepřipadá v úvahu, je nezbytné koupit barvu tam, kde prodávající personál poučeně a ochotně podá i patřičný komentář. Vzít krabičku z regálu a jenom zběžně přečíst návod je trochu málo," upozorňuje Vlasta Korbelová, majitelka kadeřnického salonu.

V současné době se domáhají barvení vlasů už dvanáctileté slečny. Co s tím, nezničí si vlasy? "Doba se mění, děti dospívají dřív a mají vyšší nároky, tomu se asi neubráníme. Je lepší v tomto případě kývnout, než aby si děvčata potají a nekontrolovaně napleskala na hlavu něco sama. Když maminka vezme s sebou dcerku chtivou barvy nebo proužků ke svému kadeřníkovi, udělá jí třeba nějaké malé odlišení kolem tváře, cíl je splněn, děvče obstojí v kolektivu a většina jejích vlasů zůstane nedotčena," míní Vlasta Korbelová.

Nutná opatření

* Změna barvy připadá v úvahu pouze tehdy, jsou-li vlasy v dobrém stavu. Velké skoky představují značné riziko a k domácím experimentům se absolutně nehodí. Chce-li černovláska udělat ze sebe doma v koupelně blondýnu, může z ní vyjít také nazeleno.

* Před první aplikací je nutné udělat test citlivosti, který je u každé kvalitnější barvy podrobně popsán. Pokud nedopadne dobře, neznamená to alergii na barvy všeobecně, jiná značka ji způsobovat nemusí.

* Několik dní před aplikací barvy je dobré nepoužívat žádné kondicionéry a výživné přípravky, které uzavírají povrch vlasů, a barva tudíž do nich proniká méně.

* Komplexní péče je naopak nezbytná v následných týdnech, neboť i když jsou moderní barvy co možná nejšetrnější, chemie v nich zůstává. Znamená to používat vlasovou kosmetiku pro barvené vlasy, která obsahuje potřebné regenerační složky, přispívá ke zvýšení kvality vlasů a zvýšení jejich lesku.

Reklama

Související témata:

Související články

Co vlasům prospívá a co jim škodí

Účes by měl být vizitkou každé ženy. Proto je třeba vlasům věnovat nemalou péči. Ale ani to někdy nestačí. Na jejich vzhledu a kvalitě se totiž projeví...

Jak na jemné vlasy

Máte jemné vlasy a nevíte co s nimi? Účes nedrží tvar a za chvíli je pryč? Když už vám příroda nadělila jemné vlasy, zvykněte si s nimi žít a poznejte,...

Výběr článků

Načítám