Hlavní obsah

Velikost dětského zápěstí může odhalit zvýšené riziko srdečních chorob

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadváha a obezita u dětí jsou stále častějším problémem. O co větší je problém s váhou, o to více se přidávají i další zdravotní komplikace. Mezi závažná rizika patří i srdeční choroby v období dospělosti. Vědci proto stále zjišťují možné alternativy, které by jim míru rizika těchto chorob pomohly odhalit.

Foto: Profimedia.cz

Obezita u dětí je stále větším problémem.

Článek

Je samozřejmé, že čím větší tělesná hmotnost, tím vyšší jsou i různá zdravotní rizika. Váha se ale u dětí během růstu může značně měnit, a proto se vědci snažili najít nějaký "stabilnější" ukazatel, podle kterého by mohli bez ohledu na momentální váhu poukázat, jak moc v budoucnu těmto dětem hrozí riziko srdečních onemocnění.

Jedním takovým způsobem, jak uvedl server Daily Mail, je rozměr zápěstí. Jak totiž vědci poukázali, může být rozměrnější zápěstí spojeno s tzv. inzulinovou rezistencí, což může do budoucna značit právě vyšší riziko srdečního onemocnění.

Nebezpečná inzulinová rezistence

A co je to vůbec inzulinová rezistence? Dalo by se to zjednodušeně charakterizovat jako stav, kdy receptory svalových buněk reagují nedostatečně na inzulin, který otevírá cukrům cestu z krve právě do svalových buněk, které je spotřebovávají jako zdroj energie. Hladina cukru v krvi je tak proto stále vysoká, na což reaguje slinivka, která vyrábí o to víc inzulinu. Tento stav pak může vyústit až v cukrovku.

Inzulinovou rezistencí bývají nejvíce ohroženi obézní lidé, kteří kvůli této rezistenci nejsou schopni se tukových zásob snadno zbavit. Taková rezistence může být i částečně dědičná, ve velkém množství případů si ji však přivodí sami lidé nesprávnou životosprávou a nevyváženou stravou, závažným faktorem mohou být také často opakované diety.

Struktura kostí u obézních dětí

Šířka zápěstí je u dětí více konstantní než samotná hmotnost a během krátké doby se výrazněji nemění, mohla by tak být pro lékaře vodítkem, jak u pacientů případné problémy se srdcem předpovědět.

Větší rozměry v oblasti zápěstí mohou být podle vědců výsledkem zvýšené kostní výroby, která je podle nich vyvolána právě vysokou hladinou inzulinu, uvedl vedoucí výzkumu profesor Raffaell Buzzetti.

Jak ale dodává doktor Marco Capizzi, je potřeba získat i další potřebné výsledky měření od dětí se "zdravou" váhou, aby bylo podle čeho výsledky u dětí s nadváhou porovnávat. "Zatím nejsme přesně schopni určit, kdy už se jedná o velikost, která je nebezpečná, patrné rozdíly mezi dětmi s běžnou váhou a nadváhou tu ale jsou, s čímž následně souvisí i inzulínová rezistence."

Reklama

Související témata:

Související články

Nevhodná strava snižuje inteligenci u dětí

Ač se mnozí rodiče snaží sebevíc, často se neubrání tomu, aby se v jídelníčku dětí neobjevovaly nevhodné potraviny a nápoje. Někteří rodiče to dokonce...

Výběr článků

Načítám