Hlavní obsah

Těhotné ženy častěji zapomínají, na vině jsou prý hormony

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékařská zjištění potvrzují, že řada žen trpí v těhotenství změnami nálad či zvýšenou úzkostí. Nejnovější vědecká studie také prokázala, že budoucí matky mají horší prostorovou paměť než ostatní ženy.

Foto: Profimedia.cz

Ke změnám nálady a zvýšené úzkosti se může v těhotenství přidat i zhoršení paměti.

Článek

Těhotné ženy mají větší problém zapamatovat si, kde nechaly ležet různé věci, jako jsou třeba klíče od auta. Vědci zjistili, že tento jev může přetrvávat ještě tři měsíce po porodu, uvedl server The Daily Telegraph.

Autoři studie věří, že za tento stav je z velké části zodpovědné kolísání hormonů v průběhu těhotenství.

Studii provedli odborníci z univerzit v Bradfordu a Leedsu, kde pomocí počítačových programů testovali prostorové vnímání a paměť u dvou skupin žen. První skupina zahrnovala 23 těhotných žen a druhá 24 negravidních.

Z výsledků lze potvrdit, že těhotné ženy byly v daných zkouškách prostorové paměti o 15 procent horší. Podobné výsledky pak byly zjištěny i během tří měsíců po porodu.

Hormonální změny 

Prostorová paměť je spojena s oblastí mozku zvanou hipokampus. Změny ve fungování této mozkové oblasti mohou zapříčiňovat hormonální změny v těhotenství.

Diane Farrarová, vedoucí výzkumu, uvedla: " Změny v prostorovém vnímání a zapomnětlivost jsou častými jevy právě u těhotných žen. Vědci ale zatím neurčili konkrétní způsob, při kterém k těmto změnám dochází."

Hormonální změny v těhotenství mohou způsobovat časté změny nálady a zvýšenou úzkost a mohou tak nepříznivě ovlivňovat i funkce paměti.

"Výzkum jednoznačně prokázal, že těhotné ženy mohou mít sníženou schopnost prostorového vnímání. Tento problém přetrvává i v období zhruba tří měsíců po narození dítěte," dodala Farrarová.

Výsledky studie byly prezentovány na výroční konferenci Společnosti pro endokrinologii v Manchesteru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám