Hlavní obsah

Špičkový 3D ultrazvuk ukáže, komu je miminko podobné

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá maminka okouzleně sledovala obrazovku ultrazvuku. Viděla na ní, jak si její ještě nenarozené dítě cucalo prst, otáčelo se a chvílemi jako by se usmívalo. Pokud by chtěla, mohla jí MUDr. Veronika Frisová z Prahy snímek dítěte vytisknout.

Podívejte se, jak akční je plod již ve 13. týdnu těhotenstvíVideo: Novinky

 
Článek

Špičkový ultrazvuk, s kterým lékařka pracuje, však umí mnohem víc. Díky speciálnímu počítačovému programu dokáže vytvořit prostorový obrázek plodu, a dokonce dovede zachytit jeho pohyb. To všechno může nahrát rodičům na cédéčko.

Odborníci mluví o 3D a 4D ultrazvuku. Tyto věci působí efektně, nejsou však hlavní předností nového přístroje.

Foto: Petr Horník, Právo

MUDr. Veronika Frisová vyšetřuje pacientku, kterou doprovází manžel

Zachytí vadu u plodu velkého 4,5 centimetru

Tou je vysoké rozlišení, s jakým umožňuje mimořádně brzkou diagnostiku závažných vývojových vad (srdce, mozku, rozštěpů páteře apod.). Jedním z nich je třeba Downův syndrom. Pro něj bývá charakteristické zaostávání v mentálním vývoji a řada dalších tělesných problémů vyvolaných genetickou poruchou.

Špičkový ultrazvuk přesně zobrazí anatomické detaily, z nichž lékař pozná příznaky syndromu a dalších vrozených vad. U Downa to odborník dokáže už v 11. až 14. týdnu těhotenství, tedy ve chvíli, kdy plod má něco mezi 4,5 až 8,5 centimetru. Takový odborník však musí mít speciální výcvik a mezinárodní certifikát. Veronika Frisová je jedním z nich. Další najdete na https://courses. fetalmedicine.com/lists? course=1

Závod s časem

Proč je tak důležité poznat vrozené vady co nejdřív? Žena se může ve větším klidu rozhodnout, jestli půjde na interrupci, nebo si postižené dítě nechá a normálně ho porodí. Je pod menším tlakem emocí. V pokročilejších stadiích těhotenství, kdy začne cítit pohyby dítěte, to pro ni bývá těžší. Mezi ní a plodem už vznikne určité citové pouto.

V časném stadiu lékař interrupci také snáz provede. Může ji ženě udělat v celkové anestezii, tedy v uměle navozeném spánku. Tento zákrok je pro ni výhodnější po psychické stránce. A v této fázi těhotenství hrozí i menší zdravotní rizika včetně rizik spojených s dalším otěhotněním.

Foto: Petr Horník, Právo

Prostorový snímek ještě nenarozeného dítěte pořízený 3D ultrazvukem

V pokročilém stadiu už nelze poškozený plod jednoduše odstranit. Lékaři musí ženě uměle vyvolat porod, který je nepříjemný a logicky i bolestivý. Navíc ho spouštějí s vědomím, že se dítě nenarodí živé. To je pro pacientku daleko větší duševní zátěž.

Nelogická úhrada

Nejčastější vrozenou, geneticky podmíněnou vadou je Downův syndrom. Riziko, že postihne plod, stoupá s věkem rodičky. Specialista ho diagnostikuje s velkou pravděpodobností podle příznaků, které zaznamená vyšetření na ultrazvuku.

Plodu se nahromadí v záhlaví pod kůží určité množství tekutiny.

  • Chybí mu nosní kůstka.
  • Srdce a srdeční chlopně vykazují řadu vad atd.

Lékaři v ČR se nemoc obvykle snaží najít pomocí vyšetření krve matky okolo 16. týdne těhotenství. Zdravotní pojišťovny ho hradí. Zachytí asi 65 % postižených plodů.

Naproti tomu vyšetření ženy v 11. až 14. týdnu těhotenství pomocí špičkového ultrazvuku, které kombinují s biochemickým vyšetřením krve matky, umožňuje vytipovat jich zhruba 90 až 95 procent. Přesto si pacientky musí tato vyšetření paradoxně hradit samy.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejde o částku přehnaně vysokou, ale ani zanedbatelnou: obvykle 1000 až 1500 Kč. Záleží na lékaři, ordinaci, případně na použitém přístroji.

Co nejmenší riziko případného potratu

Většina těhotných žen chodí v ČR na první sonografické vyšetření v 18. až 23. týdnu těhotenství, kdy už většina orgánů nenarozeného dítěte vznikla. A pak ve 30. až 32. týdnu, aby se potvrdil normální růst plodu.

Pokud se objeví signály zvýšeného rizika zmíněného Downova syndromu, existují jen dvě metody, které ho dokážou určit s naprostou jistotou:

  • amniocentéza, tedy odběr a rozbor plodové vody, případně pupečníkové krve (kordocentéza);
  • analýza vzorku placenty, takzvané CVS vyšetření.

Obě jsou zásahem do organismu a bývají spojené s malým, nicméně existujícím, rizikem potratu: kolem jednoho procenta případů. Amniocentézu lze udělat až po 16. týdnu těhotenství. Modernější CVS vyšetření zvládnou lékaři mnohem dřív: v 11. až 14. týdnu.

Odborníci považují za nejracionálnější postup kombinaci časného ultrazvuku u specialisty (v 11. až 13. týdnu těhotenství) a biochemického rozboru krve. Tak určí riziko se značnou pravděpodobností. Když ho vyhodnotí jako vysoké, mělo by následovat CVS vyšetření. Tato cesta nabízí nejvyšší záchyt vývojových vad. A pro klientku, která si nechce postižené dítě nechat, i příjemnější způsob řešení.

Nevýhoda zavedené české praxe spočívá bohužel v tom, že u nás převažují amniocentézy (90 % všech analýz), které posouvají interrupci do pokročilejších stadií těhotenství. CVS dělají jen někde. Zatím nejde o běžné vyšetření. Proto je dobré navštívit specialistu, který umí zachytit Downův syndrom pomocí ultrazvuku včas a ví, kde zvládnou analýzu vzorku placenty.

Podrobnější informace najdete na www.profema.cz nebo www.prenatal.cz. Případně napíšete do internetového vyhledavače heslo: screening Downova syndromu. Také se můžete poptat v nejbližší porodnici: www.mojeporodnice.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Ultrazvuk již umí odhalit Downův syndrom

Snahou lékařských oborů je nejen léčit, ale i nalézt znaky, které by umožnily odhalit možné riziko vzniku onemocnění, a pomohly by tak v jeho prevenci....

Výběr článků

Načítám