Hlavní obsah

Nový test prozradí pohlaví dítěte o tři měsíce dříve než ultrazvuk

Novinky, Veronika Hušková

Bude to chlapeček nebo holčička? Někteří nastávající rodiče se nechají překvapit, jiní se už nemohou dočkat, až jim odpověď odhalí ultrazvuk. Na světě je teď ovšem nový krevní test, který ukojí jejich zvědavost už sedm týdnů po početí.

Foto: Profimedia.cz

Zvědaví rodiče se s novým testem mohou dozvědět, zda čekají kluka či holku, už po sedmi týdnech těhotenství.

Článek

Obvykle se budoucí maminky dozví pohlaví svého děťátka nejdříve po druhém ultrazvukovém vyšetření, které probíhá nejčastěji ve 20. týdnu těhotenství. Vědci teď ovšem vyvinuli test, který ukáže, zda potomek bude kluk či holka, už o tři měsíce dříve. Informoval o tom server Daily Mail.

Novinka, která je už k dostání v některých zemích USA, Izraeli a údajně i některých evropských zemích, vyjde v přepočtu asi na 8400 korun.

Test vyhledává mužský Y chromozom z DNA nenarozeného dítěte, který může být detekován v krvi matky. Mužské buňky totiž obsahují kombinaci chromozomů XY, zatímco ženské XX. Je-li tedy v krvi matky zjištěna přítomnost chromozomu Y, je téměř jisté, že dítě bude kluk. Přesnost výsledků je celých 99 procent.

Test vyvolává rozepře

Navzdory tomu, že použití testu prý nijak nepoškodí plod, má už novinka své odpůrce. Někteří britští aktivisté upozorňují na hrozbu zvýšeného počtu dobrovolně přerušených těhotenství kvůli tomu, že matka zjistí, že dítě bude jiného pohlaví, než doufala. Upozorňují na to, že v některých kulturách jsou stále upřednostňováni chlapci před děvčaty a na ženy je v tomto ohledu vyvíjen velký tlak, píše server.

Naproti tomu například britští odborníci z poradního centra pro neplánované rodičovství novinku vítají. Podle nich může pomoci rodičům, kteří si nesou vážné onemocnění dědičné jen pro jedno pohlaví. Ti by se pak mohli včas rozhodnout, zda v těhotenství pokračovat.

"Pokud si žena test vyžádá a může si ho dovolit, bylo by neetické jí ho neposkytnout," tvrdí k tomu doktorka Esther Guettová ze Sábského lékařského centra poblíž Tel Avivu, která pacientkám test nabízí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám