Hlavní obsah

Rodiče dávají svým potomkům stále častěji jména oblíbených filmových hrdinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při výběru jména pro svého potomka se rodiče nejčastěji ohlížejí na své předky, přátele, žebříčky popularity, ale také na své filmové hrdiny. Vypovídá o tom i nejoblíbenější dívčí jméno ve Spojených státech. Poprvé v historii se jím stala Isabella. Podle odborníků je to především zásluhou hlavní hrdinky knižní a filmové ságy Stmívání.

Článek

Isabella na prvním místě žebříčku nejoblíbenějších dívčích jmen vystřídala Emmu, která klesla na druhou pozici. Do první pětice populárních dívčích jmen se dostaly i Olivie, Sophie a Ava.

Mezi chlapeckými jmény výrazně vzrostla oblíbenost Cullena. Stejné příjmení nosí v sáze Stmívání nesmrtelný upír a milenec Isabelly. Loni se stalo 485. nejčastěji dávaným jménem a posunulo se na žebříčku o 297 pozic dopředu.

Chlapecká jména ovlivňují především předci

Ani popularita upíří ságy ale nenarušila pořadí v čele žebříčku chlapeckých jmen. První místo si už 11 let drží Jacob. Za něj se v první pětce seřadili Ethan, Michael, Alexander a William.

Američtí rodiče se při výběru jmen inspirovali také v rodině prezidenta USA

Baracka Obamy. Dívčí jméno Maliyah, což je druhý možný způsob přepisu jména Obamovy starší dcery Malii, se v žebříčku oblíbenosti posunulo o 342 příček na 296. místo. To představuje největší skok mezi dvěma roky, uvedla DPA.

Naproti tomu Barack se zatím nedostal ani do první tisícovky. V roce 2009, kdy se Obama jako první černošský prezident USA ujal funkce, takto pojmenovalo svého syna jen 69 rodin.

U nás vede Tereza a Jan

Češi jsou při výběru jmen přízemnější. Holčičím jménům již dvanáct let vévodí Tereza. Za ní pak následuje Anna, Eliška a Natálie s Karolínou.

Mezi chlapeckými jmény si po dvou letech opět vybojoval prvenství Jan, který tak přeběhl Jakuba. Za nimi pak následují Tomáš, Lukáš a Filip.

Neobvyklým dívčím jménům pak dominuje Chloe, Ban Mai, Megan či Uljana a chlapeckým Abdev, Dean, Ronny, Diviš, Kelvin, Lev či Maxián.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám