Hlavní obsah

Přehnaný rodičovský dohled ničí dětskou psychiku

Novinky, bok

Každý rodič chce své dítko dobře vychovat, aby bylo v bezpečí a nic se mu nestalo. Někteří jdou ale se svou starostlivostí a dohledem až tak daleko, že začnou svým potomkům škodit. Děti, které se samy bez přísného dohledu nemohou pomalu ani nadechnout, mívají pak velké problémy začlenit se mezi ostatní.

Foto: Profimedia.cz

Rodiče se při výchově svých potomků musí naučit, že jejich dítě potřebuje dostatek vlastního prostoru.

Článek

Role rodiče jako vychovatele, dohlížitele, kamaráda a poradce je pro vývoj každého dítěte důležitá. Je ale třeba vědět, kdy je zásah či rada nutná, a kdy je naopak třeba dítě nechat, aby si poradilo samo.

Přehnaná organizace života a rozvoje osobnosti dítěte totiž může mít podle psychologů poměrně negativní vliv nejen na schopnost dítěte zařadit se do společnosti, ale také na jeho psychiku. Odborníci varují, že jedinci, kterým rodiče v dětství příliš organizovali život, v dospělosti mnohem hůře zvládali různé stresory a měli také mnohdy problémy s organizací vlastního života.

Danou problematikou se zabýval i americký průzkum mezi 297 studenty Univerzity Mary Washingtonové (věk 18–23 let). Odborníci chtěli vědět, jak studenti hodnotí vliv svých rodičů, především matek, na jejich vývoj, a jestli na ně takové chování v současné době ještě nějak působí.

Deprese a nesamostatnost

Výsledky jasně ukázaly, že nadměrný vliv a zásah rodičů byl u studentů provázen všeobecně větším negativismem, depresemi a také horší samostatností v období dospívání.

Jak se ukázalo z vyjádření samotných studentů, někteří rodiče jednoduše nejsou schopni akceptovat, že jejich malé dítě již vyrostlo, a tak mají i v jejich dospělosti snahu neustále je chránit a organizovat jim čas (případně za ně řešit jakékoli problémy).

"Rodiče by si měli vážně uvědomit, jak velký, i negativní, význam má jejich míchání se do života potomků. I když je to těžké, musejí se naučit nechat své děti konat podle vlastních představ, i za cenu možných chyb," uvedla pro Daily Mail Holly Schiffrinová, vedoucí studie.

Reklama

Související články

Nejčastější chyby nevlastních rodičů

Role nevlastního rodiče je jedna z nejtěžších v životě. Někdy se můžete snažit, jak chcete, aby rodina fungovala tak, jak má, a všichni byli spokojení,...

Výběr článků

Načítám