Hlavní obsah

Práce a rodina: protiklady, nebo symbióza?

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle průzkumu se vytrácí podpora zařízení denní péče o děti. Výjimky potvrzují pravidlo.

Článek

Šest týdnů mateřské, pak ještě dva týdny rodinných prázdnin - a hurá zpátky do práce. Tak před časem líčila Právu jedinou výraznější pauzu ve své kariéře Carolyn A. Cooke, která se v roce 2003 stala generální ředitelkou společnosti 3M pro Českou republiku. Pak musel dvouměsíční syn Cody do jeslí. To ovšem bylo ještě v americké Minnesotě. V Česku by to tak snadno nešlo.

Jednak není takový "tah na branku" u českých žen příliš obvyklý, jednak je dobrých předškolních zařízení poskrovnu. Nutno dodat dobrých a dostupných - finančně i vzdáleností.   Po roce 1990 byla v Česku "zcela potlačena podpora zařízení denní péče o děti. Nové formy se nerozvinuly a nejsou po zaměstnavatelích nijak významně požadovány," konstatuje závěrečná zpráva k průzkumu, který na přelomu let 2005 a 2006 provedl Výzkumný ústav práce a sociálních věcí.

Mateřská škola IBM

Navzdory zjištěním výzkumníků naštěstí stále existují světlé výjimky. Mateřskou školu přímo v areálu, kde sídlí, podporuje česká pobočka společnosti IBM. Služba je rozdělena do dvou kategorií - pro děti od 18 měsíců do tří let a pro děti od 3 do 6 let. IBM zaměstnancům a zaměstnankyním za zvýhodněných podmínek zprostředkovává i krátkodobé a nepravidelné hlídaní dětí.

Moderní technologie ovšem umožňují i alternativní řešení. IBM svým zaměstnancům nabízí také takzvaný Flexible Office Program, který umožňuje vzdálené připojení v podstatě z jakékoli lokality. "Často je využíván pro práci z domova, čímž výrazně napomáhá například v rodinách s dětmi, s nimiž tak může být jejich pracující rodič v častějším kontaktu," uvádí Sissy Wolf, personální ředitelka IBM pro střední Evropu, Střední východ a Afriku.

"Zjistili jsme, že máme hodně zaměstnanců, kteří by ocenili vytvoření dětského koutku pro své děti," informuje Karolína Topolová, viceprezidentka společnosti AAA Auto. Po průzkumu následovalo vytipování vhodných prostor, teď se pracuje na získání příslušných povolení. Jen samo splnění hygienických požadavků je podle Topolové náročný úkol. Dětský koutek by měl sloužit svému účelu od ledna příštího roku.

Když končí rodičovská dovolená

Dostupnost jeslí a školek stále zůstává alfou a omegou rozhodování o návratu k profesní kariéře nebo prostě do jakéhokoli zaměstnání po rodičovské dovolené. Na významu ale postupně nabývají i další řešení, která usnadňují skloubení kariéry a péče o děti.

Na rodičovské dovolené mohou maminky (tatínkové jsou zatím jen světlou výjimkou) zůstat maximálně do tří let věku dítěte. Co dělají v době, kdy jejich první dítě slaví třetí narozeniny? Údaje o typickém chování v této situaci shromáždil citovaný průzkum.

Zhruba čtvrtina žen se podle něj vrátí k původnímu zaměstnavateli. Dalších 12 % se s původním zaměstnavatelem dohodne, že nastoupí později. Pracovní poměr ukončí a s dítětem ještě zůstane doma 18 % žen. Rovněž doma, ovšem kvůli další mateřské, zůstane 20 % žen.

Asi 15 % si najde jiné zaměstnání nebo po skončení rodičovské dovolené podniká. Zbylých 10 % žen před narozením dítěte nepracovalo, a nemá se tedy kam vracet.

Vyjímky potvrzující pravidlo

"Možnosti harmonizace rodiny a zaměstnání jsou v ČR z hlediska netradičních pracovních režimů využívány méně než v naprosté většině západních zemí," říká vedoucí výzkumného týmu Věra Kuchařová. Podle ní je pro Česko charakteristický především vysoký podíl plných úvazků i u matek malých dětí po ukončení rodičovské dovolené.

O výjimkách potvrzujících pravidlo má přehled nevládní nezisková organizace Gender Studies, která slouží především jako informační, konzultační a vzdělávací centrum v otázkách vztahů mužů a žen a jejich postavení ve společnosti. Její aktivita směřuje k tomu, aby takových výjimek bylo čím dál víc.

Gender Studies vyhlašují každoročně soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže. Umožnit ženám kombinovat pracovní a rodinné povinnosti patří k hlavním kritériím.

Řešení Gender Studies

Gender Studies se snaží jít příkladem. "Jedním z nejdůležitějších pravidel organizace práce v Gender Studies je důraz na flexibilní pracovní dobu, včetně práce z domova, kterou si zaměstnankyně a případně i externí experti a expertky sami určují podle svých potřeb," vysvětluje mluvčí organizace Kateřina Dušková.

Firma Microsoft, s. r. o., nabízí svým lidem programy nazvané work-life balance. Ty zahrnují možnost flexibilní pracovní doby, částečných úvazků, teleworkingu, flexibilního pracovního místa, stlačeného pracovního týdne a posunutí pracovní doby.

Rodiče mají v případě nemoci dítěte možnost pracovat z domova. Zaměstnanci a zaměstnankyně mají přístup k interní webové stránce s work-life balance tipy, společnost připravuje interní stránky s informacemi o školkách, jeslích a dalších aktivitách pro děti.

"Dbáme na to, aby rodiče, kteří odcházejí na rodičovskou dovolenou, měli možnost vrátit se kdykoli zpět do práce, aby nebyl snížen jejich pracovní status. S rodiči během jejich rodičovské dovolené udržujeme kontakt.

Umožňujeme jim pracovat z domova nebo na částečný úvazek," říká Martina Šmidochová, personální ředitelka Microsoftu. Za soukromými firmami ale nezůstávají pozadu například ani úřady.

Úřady nezaostávají

Městský úřad v Přelouči nabízí svým zaměstnancům a zaměstnankyním pružnou pracovní dobu (samozřejmě s ohledem na úřední dny) a poskytuje příspěvek na rodinnou rekreaci či dětské tábory.

Městský úřad také podporuje předškolní a školní zařízení, různé zájmové útvary a rozšiřuje jejich kapacitu.

"Nejedná se o okamžité rozhodnutí k nějakému datu, ale o přirozený vývoj v posledních letech.

Snažíme se klást důraz na rovné příležitosti ve všech oblastech života občanů i zaměstnanců našeho města. Seznamujeme se postupně s trendy v této oblasti a v příštích letech plánujeme tento přístup zachovat," říká Helena Vítková, vedoucí personálního a mzdového oddělení Města Přelouč.

Reklama

Související články

Mateřské školy: jak vybrat tu nejlepší

Zápisy do státních mateřských škol a většinou i soukromých probíhají od poloviny března do konce dubna, někde lze dítě zapsat kdykoli v průběhu roku. Podle...

Otec na rodičovské dovolené

Rodičovská dovolená může pro otce znamenat nutnost i životní styl. Vyplývá to ze sociologických studií i z odpovědí samotných otců. Většímu počtu tatínků...

Jak přežít mateřskou a nezbláznit se

Devítiměsíční "radostné očekávání" se chýlí ke konci. Výbavička je nakoupena, plenky nažehleny a vyskládány do úhledných komínků, kočárek s visačkou "Prodáno"...

Výběr článků

Načítám