Hlavní obsah

Poruchami spánku trpí třicet procent českých dětí

– ROŽNOV POD RADHOŠTĚM

"Poruchami spánku trpí v Česku až třicet procent dětí a dospívajících. Nejčastěji špatně a pozdě usínají nebo se opakovaně budí. Dětští pacienti jsou často náměsíční, mají noční děsy nebo mluví ze spánku. Ve většině případů je příčinou nesprávný režim dne bez uspávacích rituálů" řekla přednostka Kliniky dětské neurologie v ostravské fakultní nemocnici Marie Kunčíková.

Článek

"Ve spánkové laboratoři vyšetřujeme nejčastěji děti, které trpí nespavostí. Buď špatně a pozdě usínají, nebo se opakovaně budí v průběhu noci. Některé z nich mají úplně převrácený režim spaní. Druhou nejčastější poruchou u dětí do 12 let jsou abnormální události během spánku, například náměsíčnost, mluvení a skřípání zuby nebo noční můry," upřesnila lékařka.

Méně často se u dětí a dospívajících podle ní vyskytuje nadměrná spavost, kam patří i nemoc narkolepsie. Děti při ní usínají během dne, při úleku nebo smíchu ztrácejí kontrolu nad svým tělem, jako například devatenáctiletá Jana z Olomouce. 

"Před čtyřmi lety začala mít dcera problémy s častým usínáním ve školní lavici. Marně jsem vysvětlovala učitelům, že jako vrcholová sportovkyně rozhodně nevede pestrý noční život. U Jany se začala projevovat i kataplexie, kdy z velkého vzrušení při zápasu házené ztratila kontrolu nad svým tělem, a upadla. Její stav se postupně zhoršoval, usínala při rozhovoru i v autobuse," uvedla matka dívky. Dodala, že po vyšetření ve spánkové laboratoři a nasazení léků se Janin stav výrazně zlepšil. 

Tatínkové, kteří dítě večer rozdivočí, dělají chybu

Příčinou poruch spánku mohou být vrozené předpoklady, ale ve většině případů jde o chybějící spánkovou hygienu ze strany rodičů. Děti by měly usínat v pravidelnou dobu, v klidném prostředí a v rámci určitých rituálů, jako je pravidelné mytí, krmení a ukládání do postele. 

"Velikou chybou je, když tatínci, kteří přicházejí domů večer, dítě rozdivočí tím, jak si ho po celém dni chtějí užít. Útlumové procesy v mozku nutné pro kvalitní spánek pak nastupují velmi těžko," uvedla lékařka. 

Dodala, že se často setkává s dětmi, které se bojí usínat samy ve tmě. "Vyšetřovala jsem školačku, které měla poruchu spánku a vyžadovala celou noc svítit velkým světlem. To je samozřejmě nesmysl, protože při něm se nikdy nemůže dostat do hlubokého spánku. Malá lampička nebo otevřené dveře do rozsvícené chodby by měly stačit," řekla. 

Mladí rodiče naštěstí poruchy spánku nepodceňují

Poruchy spánku jsou u dětí velmi závažné, protože nevyspané děti jsou mrzuté, špatně se koncentrují a neodvádí výkony, které se od nich očekávají. "Naštěstí mladí rodiče jsou už dnes informovanější a poruchy spánku u svých dětí nepodceňují. Letos jsme vyšetřili 40 pacientů, za celý loňský rok jen 20," dodala lékařka. 

Spánková laboratoř působí v Ostravě od roku 2003. Loni ji navštívilo také zhruba 400 dospělých, 300 z nich mělo problémy s chrápáním. Poruchy spánku diagnostikovali lékaři u 20 lidí, pět z nich trpí narkolepsií. 

Reklama

Související témata:

Související články

Kvalitní spánek ovlivňuje naši sexualitu

Slova spát a sex mají k sobě v hovorové řeči blízko. Vyspat se s někým, to podle lidového rčení považujeme za dokonanou soulož. Český slovník připouští dokonce...

Devět pokrmů pro dobré spaní

Pokud nemůžete spát a přemýšlíte o prášcích na spaní, zkuste nejdříve zamířit do kuchyně. Některé z následujících jídel či nápojů používaly s úspěchem...

Málo spánku nedovolí mozku obnovovat buňky

Vynechávání spánku může způsobit, že mozek omezí produkci nových buněk. Podle vědců ovlivňuje odpočinek oblast mozku známou jako hippocampus, která se podílí...

Výběr článků

Načítám