Hlavní obsah

Pití mléka v těhotenství chrání děti před roztroušenou sklerózou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Těhotné ženy, které v období gravidity pijí hodně mléka a mají dostatečně vysoký příjem vitamínu D, ochraňují svého nenarozeného potomka před nebezpečnou nemocí. Podle vědců je u dětí těchto matek v pozdějším věku nižší riziko vzniku dosud neléčitelné roztroušené sklerózy.

Foto: Profimedia.cz

Mléko má vliv na zdraví ještě nenarozených dětí.

Článek

Vědci sledovali 35 794 zdravotních sester, které získaly od svých matek informace o tom, jak se stravovaly během těhotenství. Po šestnácti letech se u 199 respondentek vyvinula roztroušená skleróza.

"Pokud ženy v těhotenství vypily až čtyři skleničky mléka denně, pak bylo nebezpečí vzniku roztroušené sklerózy u dcer až o 56 procent nižší než u těch, jejichž matky si dopřávaly méně než tři sklenice mléka za měsíc," tvrdí Dr. Fariba Mirzaei z Harvardovy školy veřejného zdraví v americkém Bostonu. Výsledky studie zveřejnila Americká neurologická společnost.

Důležitá role vitaminu D

"Zjistili jsme také, že se o 45 procent snižuje riziko roztroušené sklerózy u žen, které měly dostečný příjem vitaminu D. Proto se domníváme, že na roztroušenou sklerózu má též vliv vitamin D," tvrdí Mirzaei a dodává: "Poslední výzkumy také potvrzují, že základ onemocnění se rodí už v děloze."

Nejvýznamnějšími zdroji vitamínu D jsou mléčné výrobky, tučné ryby, například losos, a také sluneční svit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám