Hlavní obsah

OBRAZEM: Vývoj dítěte před narozením

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina rodičů těhotenství prožívá velmi intenzivně. A jestli je něco opravdu zajímá pak to, co se během celých devíti měsíců v bříšku maminky odehrává. Je až neuvěřitelné, jakou rychlostí plod roste a jak se jednotlivé orgány v tělíčku vyvíjí.

Foto: Profimedia.cz

Dítě roste v maminčině břiše 40 týdnů.

Článek

Již v okamžiku splynutí vajíčka a spermie je rozhodnuto o pohlaví dítěte, barvě očí, barvě vlasů, tělesné výšce a dalších geneticky podmíněných znacích, které budou právě počatého člověka provázet životem.

První měsíc

Na konci prvního měsíce těhotenství zárodek měří asi 7-8 mm. Srdce tvoří zduřeninu na přední straně hrudníku. Zatím je jen jednokomorové, ale již začíná pravidelně bít a zajišťovat krevní oběh v těch několika málo žilách, které se již vytvořily. Také krev, která v nich obíhá tvoří jen základ krve, která bude miminku obíhat tělem po celý život a není tedy ještě zcela vyvinutá.

Foto: Ženská-neplodnost.cz, Novinky

2. měsíc těhotenství

Druhý měsíc

V 6. týdnu již srdce tepe 140-150krát za minutu. Vyvíjejí se čichové a chuťové smysly. Vznikající mozek zpracovává první impulsy. Zárodek měří asi 15 mm. V 7. - 8. týdnu jsou už všechny orgány založeny - vnitřní, pohlavní orgány, oční víčka, prsní bradavky.

Třetí měsíc

Na počátku tohoto období je již možno rozeznat pohlaví dítěte. V průběhu třetího měsíce u něj nastaly velké změny - v 9. týdnu se dosud měkká kostra plodu, tvořená pouze chrupavkou, začne měnit na kost. V 10. týdnu jsou zřetelné jednotlivé části obličeje - uši, oči, ústa, brada, nos. V 11. týdnu má plod zubní zárodky, objevily se prsty na rukou a nohou, zatím jsou ale srostlé blánou.

Foto: Ženská-neplodnost.cz, Novinky

4. měsíc těhotenství

Čtvrtý měsíc

Ve skrčené poloze přibližně 14 cm velké tělíčko začíná fungovat jako samostatný, i když na matčině organismu závislý systém. Také krevní oběh je už uzavřený. 16. - 17. týden měří 16 cm. Dítě slyší tlukot matčina srdce, její hlas a vnímá již i zvuky z blízkého okolí matčina těla. Zvuky, které dítě v matčině bříšku slyší, mohou tak, již od této chvíle, pozitivně či negativně ovlivnit jeho psychický vývoj.

Pátý měsíc

Srdce silně a hlasitě tluče, je stetoskopem dobře slyšet. Stejně tak výrazné jsou i pohyby, které teď maminka může znatelně cítit. Začínají růst vlasy i řasy a tělo je pokryto mastnou vrstvou, která chrání jemnou kůži. Už měří asi 27 cm.

Foto: Ženská-neplodnost.cz, Novinky

6. měsíc těhotenství

Šestý měsíc

Ve 24. týdnu se plíce vyvinuly natolik, že už může plod dýchat. Prozatím se jeho dýchací ústrojí plní plodovou vodou. Plod je 30 cm dlouhý a váží asi 600 g.

Sedmý měsíc

28. týden - plod je 35 cm dlouhý, váží 1200 g. Vypije asi litr plodové vody denně. Obličej a tělo dosáhnou vzhledu jaký budou mít při porodu. V tomto období dosahuje plod stádia, kdy přežije mimo dělohu. Nicméně plíce a plicní cévy jsou velmi nezralé.

Osmý měsíc

Vytváří se podkožní tukový polštář, mizí vrásky na kůži. Plod pokračuje v růstu, i když ke konci tohoto období dochází ke zpomalení. Lanugo (jemné ochmýření) začíná mizet. Délka je v průměru 400 mm a hmotnost 2500 gramů. Plod je ve většině případů schopen mimoděložního života.

Devátý měsíc těhotenství

Ve 38. týdnu svého vývoje je plod zralý. Plod vyplňuje dutinu děložní v "pohodlné poloze". Vzhledem k tvaru děložní dutiny zaujímá plod většinou polohu hlavou dolů. Obvod hrudníku je asi o 2 cm menší než obvod hlavičky. Je stabilizován cyklus spánku a bdění. Délka plodu v tomto období 45-51 cm a hmotnost 2600-3800 gramů. Dítě již reaguje na velmi jasné světlo, vržené na dělohu. Začíná vidět a připravuje se k porodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Otěhotněly díky cvičení

Třicetiletá žena chodila na rehabilitaci kvůli bolestem zad. Naučili ji tu sestavu speciálních cviků. Intenzívně je cvičila čtyři měsíce. Pak zjistila,...

Po porodu zpátky do formy

Už první den po porodu by žena měla začít cvičit. Třeba cviky, které posilují prsní svalstvo, což ví ale málokterá. A ne v každé porodnici na to dohlédnou.Prsa...

Specialistka na miminka radí co a jak

Předporodní kurzy a odborná podpora po návratu z porodnice usnadňují start v novém režimu. Bývalá sestřička Eva Barešová budovala asistenční firmu dva roky....

Výběr článků

Načítám